Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για προβοκατόρικες πτήσεις

Δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια οι δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για παραβιάσεις και υπερπτήσεις, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, ενώ ισχυρίζεται ότι έγιναν προκλητικές πτήσεις της Ελλάδας κοντά στις ακτές της Τουρκίας μεταξύ 26-28 Απριλίου, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς υποστήριξε ότι «οι δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα γεγονότα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο στις 27 Απριλίου 2022 δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια».

«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας σε Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν», υποστηρίζει η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής», προσθέτει.

Ισχυρίζεται ότι «ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς είναι ασυμβίβαστο με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών».

«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του πλάτους του εναέριου χώρου της, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.