Το τσουνάμι της ακρίβειας τράφηκε και θέριεψε από την απραξία της κυβέρνησης

  • Το ΑΚΕΛ επεσήμανε από την αρχή τα σημάδια και κατέθεσε σειρά προτάσεων για αναχαίτιση του φαινομένου, καθώς και για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επέμενε για μήνες ότι «το φαινόμενο είναι παροδικό», με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να φτάσει στο 11% και να συνεχίζει να καλπάζει ανεξέλεγκτα.

 

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Το τσουνάμι της ακρίβειας ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2021, πολύ πριν τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Μάλιστα, το ΑΚΕΛ είχε επισημάνει από την αρχή τα σημάδια και είχε καταθέσει σειρά προτάσεων για αναχαίτιση του φαινομένου, καθώς και για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επέμεναν μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 ότι «το φαινόμενο είναι παροδικό» (Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης – 2/3/2022) και ότι «ο πληθωρισμός παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα» (Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΠτΔ Ανδρέας Ιωσήφ – 17/2/2022), με αποτέλεσμα το τσουνάμι της ακρίβειας να φτάσει τον Ιούλιο του 2022 στο 10,9% και να συνεχίζει να καλπάζει ανεξέλεγκτα.

 

Το χρονικό της ακρίβειας

 

Τον Απρίλιο του 2021 ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 1,6%. Ωστόσο παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα ακρίβειας στον ηλεκτρισμό και τα πετρελαιοειδή. Ενδεικτικά, το κόστος στην κατηγορία που περιλαμβάνει τη στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό, υγραέριο και καύσιμα για οικιακή χρήση αυξήθηκε κατά 2,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ το κόστος στην κατηγορία των μεταφορών αυξήθηκε κατά 8,3%, κυρίως λόγω των αυξήσεων στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Παρά ταύτα, δεν λήφθηκαν μέτρα, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο του 2021 ο πληθωρισμός να σπάσει το φράγμα του 5%. Μάλιστα, το κόστος στην κατηγορία που περιλαμβάνει τη στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό, υγραέριο και καύσιμα για οικιακή χρήση αυξήθηκε κατά 14,4%, ενώ στην κατηγορία των μεταφορών αυξήθηκε κατά 10,8%. Παρουσιάστηκαν επίσης τα πρώτα κρούσματα στην κατηγορία των τροφίμων, αφού ο δείκτης αυξήθηκε κατά 8,2%.

Παρά τις ενδείξεις και τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ συνέχισαν το βιολί τους, με αποτέλεσμα τον Μάρτιο του 2022 ο πληθωρισμός να φτάσει στο 7,1%. Μάλιστα, ο δείκτης στην κατηγορία που περιλαμβάνει τη στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό, υγραέριο και καύσιμα για οικιακή χρήση έφτασε στο 16,6%, στις μεταφορές 14% και στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά 9,4%.

Η συνέχεια ήταν εφιαλτική, αφού τον Απρίλιο του 2022 ο πληθωρισμός έφτασε στο 8,8%, τον Μάιο 9,1%, τον Ιούνιο 9,6% και τον Ιούλιο 10,9%. Δηλαδή το τσουνάμι της ακρίβειας πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις γονατίζοντας τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, ένας εργαζόμενος με μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές (2.019 ευρώ με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο τρίμηνο) έχασε περισσότερα από 200 ευρώ τον μήνα από την αγοραστική του δύναμη, λόγω της ακρίβειας.

 

ΑΚΕΛ: 18 επιστολές και 50 προειδοποιήσεις

 

Από τον Απρίλιο του 2021 το ΑΚΕΛ έστειλε τουλάχιστον 18 επιστολές προς αρμόδιους φορείς, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για αναχαίτιση του φαινομένου της ακρίβειας καθώς και για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα, πολλές επιστολές είχαν ως παραλήπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή/και τον Υπουργό Οικονομικών, ή/και την Υπουργό Ενέργειας. Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε επίσης τουλάχιστον 50 προειδοποιήσεις, ενώ κατέθεσε και τρεις προτάσεις νόμου στη Βουλή, οι οποίες ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία αλλά δεν τέθηκαν ποτέ σε εφαρμογή, αφού προσέκρουσαν στην άρνηση της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ. Το χρονικό των επιστολών και των προτάσεων του ΑΚΕΛ ήταν το ακόλουθο:

Σεπτέμβριος 2021

  • Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, με επιστολή του προς τον ΠτΔ και την Υπουργό Ενέργειας προειδοποιεί ότι «η ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού και των καυσίμων προκαλεί προβλήματα και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία», καθώς και ότι «μεγάλο μέρος της κοινωνίας υποφέρει από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια». Αναφέρεται επίσης στις ευθύνες της κυβέρνησης σε σχέση με τη μη έλευση φυσικού αερίου, την καθυστέρηση στις διαδικασίες απελευθέρωσης της παραγωγής ηλεκτρισμού, τη μη προώθηση των ΑΠΕ και τη μη διεξαγωγή μειοδοτικών διαγωνισμών για ΑΠΕ, ώστε να μειωθούν οι τιμές. Ακόμη, λόγω της ανάγκης για άμεση λήψη μέτρων, εισηγείται όπως η ΑΗΚ απορροφήσει προσωρινά μέρος της αύξησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και παράλληλα να επισπευσθούν οι διαδικασίες για προώθηση των μέτρων που απαιτούνται με σκοπό τη μόνιμη μείωση της τιμής του ρεύματος. Για τον ίδιο σκοπό στάληκε επιστολή και προς την ΑΗΚ.
  • Επίσης, το ΑΚΕΛ με επιστολή του προς τον αν. διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή ζητά να γίνει έλεγχος όσον αφορά την κερδοφορία των εταιρειών πετρελαιοειδών, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις στην Κύπρο είναι πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των αυξήσεων της Ε.Ε. Ακόμη, έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού εγείροντας θέματα αισχροκέρδειας από πλευράς των εταιρειών πετρελαιοειδών. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ συνεχίζουν το βιολί τους, ενώ η Υπουργός Ενέργειας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στα καύσιμα.

Οκτώβριος 2021

  • Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στέλνει νέα επιστολή στον ΠτΔ τονίζοντας την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων στήριξης στην αγορά σιτηρών και την κτηνοτροφία, ως αποτέλεσμα των μεγάλων αυξήσεων τις τιμές των σιτηρών, των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Καταθέτει επίσης συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως η αξιοποίηση των κρατικών σιλό στη Λεμεσό, ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, τα προβλήματα θα μετακυλιστούν στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας με αυξήσεις στις τιμές. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ συνεχίζουν το βιολί τους. Σημειώνεται ότι λίγους μήνες αργότερα ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Κύπρος κινδύνευσε να μείνει χωρίς σιτηρά.

Νοέμβριος 2021

  • Με την ακρίβεια να καλπάζει και την κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά να πάρει μέτρα, το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλία και καταθέτει στη Βουλή πρόταση νόμου για ανοικτού τέλους μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η πρόταση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή, αφού ο ΠτΔ αρνήθηκε να την υπογράψει και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ έβαλε πίεση στην κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε να εφαρμόσει με άλλον τρόπο τη μείωση του ΦΠΑ για μερικούς μήνες. Ωστόσο πρόσφατα ακύρωσε το μέτρο και δήλωσε ότι για μερικό χρονικό διάστημα θα δίνει μερική επιδότηση σε μερίδα καταναλωτών.

Ιανουάριος 2022

  • Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στέλνει νέα επιστολή στον ΠτΔ για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα. Επισημαίνει επίσης την τεράστια καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου, καθώς και τα εμπόδια τα οποία τίθενται στην ΑΗΚ για ανάπτυξη ΑΠΕ. Προειδοποιεί μάλιστα ότι «η μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου κοστίζει 70 εκατ. ευρώ το χρόνο περίπου που επιβαρύνουν τους καταναλωτές». Σημειώνεται ότι συνεχίζεται η καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου καθώς και τα εμπόδια στην ΑΗΚ για ανάπτυξη ΑΠΕ, ενώ το κόστος των ρύπων ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ.
  • Επίσης, ο Στ. Στεφάνου στέλνει επιστολή στην Υπουργό Ενέργειας και επισημαίνει ότι υπάρχουν υπερκέρδη στα σχέδια του υπουργείου για την εγκατάσταση εμπορικών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, τα οποία οδηγούν σε φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών. Προτείνει επίσης τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για ΑΠΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το 2012 που έγιναν τέτοιοι διαγωνισμοί εξασφαλίστηκαν τιμές από 7,4 – 9,5 σεντ/κιλοβατόρα, ενώ σήμερα ο καταναλωτής με τα σχέδια του υπουργείου πληρώνει 18 σεντ/κιλοβατόρα. Επισημαίνει επίσης ότι άλλες χώρες που έκαναν μειοδοτικούς διαγωνισμούς εξασφάλισαν πολύ χαμηλότερες τιμές και φέρνει τα παραδείγματα της Πορτογαλίας (1,5 σεντ/κιλοβατόρα), Ελλάδας (3,5 σεντ) και Γερμανίας (5 σεντ). Παρά ταύτα, η κυβέρνηση συνεχίζει το βιολί της. Σημειώνεται επίσης ότι πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε επιτέλους ότι υπάρχουν υπερκέρδη στα συγκεκριμένα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
  • Ακόμη, το ΑΚΕΛ με δεύτερη επιστολή του προς την Υπουργό Ενέργειας εισηγείται πλαφόν στις τιμές των σιτηρών και των ζωοτροφών και άμεση ενεργοποίηση του διατάγματος για τα αποθέματα και αποθήκευσή τους στο σιλό Λεμεσού. Παρά ταύτα, το σιλό Λεμεσού παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητο, παρά το γεγονός ότι το κράτος και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι πληρώνουν 350 χιλ. ευρώ περίπου το χρόνο ενοίκιο στους «επενδυτές» στο λιμάνι Λεμεσού, οι οποίοι πήραν το χώρο που είναι εγκατεστημένα τα σιλό στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων, με αποτέλεσμα το κράτος να μετατραπεί από ιδιοκτήτη σε ενοικιαστή.
  • Επιπρόσθετα, το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το θέμα των υψηλών χρεώσεων από τις τράπεζες. Στα πλαίσια αυτά στέλνει επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών καθώς και την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Τίποτα δεν μπορεί να συγκινήσει την κυβέρνηση, η οποία επιμένει στις εκποιήσεις, τις διευκολύνσεις στα ταμεία – γύπες και τις καταχρηστικές ρήτρες.
  • Ακόμη, το ΑΚΕΛ στέλνει επιστολή στον Υφυπουργό Τουρισμού για την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για στήριξη του τουρισμού.

Φεβρουάριος 2022

  • Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ πραγματοποιεί συνάντηση με τον ΠτΔ και καταθέτει σειρά εισηγήσεων για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για ΑΠΕ, η κατάργηση του τέλους που υπάρχει στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού για τις ΑΠΕ, η κατάργηση τέλους για υπηρεσίες δημόσιας ωφελείας και η διάθεση κονδυλίων από τη δημοπράτηση ρύπων για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
  • Επίσης, αποστέλλεται νέα επιστολή στην Υπουργό Εργασίας, η οποία περιλαμβάνει τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν στη συνάντηση με τον ΠτΔ καθώς και το θέμα της άμεσης άρσης των εμποδίων στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από την ΑΗΚ. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση συνεχίζει το βιολί της.
  • Με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ για λήψη μέτρων, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ πραγματοποιεί συναντήσεις με διάφορους φορείς της οικονομίας –με σκοπό τη συζήτηση των προβλημάτων που υπάρχουν στην πραγματική οικονομία– όπως με την ΠΟΒΕΚ, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταναλωτών, την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ.
  • Επίσης, το ΑΚΕΛ οργανώσει κινητοποιήσεις σε όλες τις επαρχίες καταθέτοντας παράλληλα σειρά προτάσεων, όπως μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ και επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης, πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ και επέκτασή της σε όλους τους εργαζόμενους, αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων ώστε να ανταποκρίνονται στο αυξημένο κόστος διαβίωσης, επαναλειτουργία των σιλό της Επιτροπής Σιτηρών, ώστε να δημιουργηθούν στρατηγικά αποθέματα, δημιουργία ιστοσελίδας παρατηρητηρίου τιμών για είδη πρώτης ανάγκης με στόχο τη διαφάνεια και την ενημέρωση των καταναλωτών, ένταξη περισσότερων καταναλωτών στη μειωμένη διατίμηση ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τη διεύρυνση των κριτηρίων της ΑΗΚ, αναθεώρηση των κριτηρίων και ένταξη περισσότερων πολιτών στο έκτακτο επίδομα στήριξης των κατοίκων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, διεύρυνση των υπηρεσιών που παρέχονται στο βασικό λογαριασμό (ΛΠΒΧ) από τις τράπεζες και επέκτασή του στις πολύ μικρές επιχειρήσεις κτλ.

Μάρτιος 2022

  • Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στέλνει νέα επιστολή στον ΠτΔ για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών για το θέμα των συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ετοιμάζει μάλιστα ολοκληρωμένο έγγραφο με προτάσεις ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών και των συνακόλουθων κυρώσεων. Παρά ταύτα, η συνεδρία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφού η κυβέρνηση υποβάθμισε το πρόβλημα. Αντί να εγκύψει στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, όλος ο μηχανισμός της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
  • Το ΑΚΕΛ στέλνει νέα επιστολή στην Υπουργό Ενέργειας, στην οποία καταγγέλλει αισχροκέρδεια στα πετρελαιοειδή και ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων. Παρά ταύτα, η Υπουργός Ενέργειας επιμένει ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια.
  • Λόγω της εμμονής της κυβέρνησης, το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει ξανά πρωτοβουλία και καταθέτει στη Βουλή πρόταση νόμου για το πλαφόν στα πετρελαιοειδή. Η πρόταση εγκρίθηκε πρόσφατα από την πλειοψηφία της Βουλής, αλλά είναι απίθανό να αξιοποιηθεί όσο παραμένει στην εξουσία ο ΔΗΣΥ. Και αυτό επειδή ακόμη και σήμερα ο ΔΗΣΥ επιμένει ότι δεν υπάρχει ακρίβεια στα καύσιμα και ότι τα πάντα είναι στη φαντασία του ΑΚΕΛ και των καταναλωτών.
  • Επιπρόσθετα, το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει ξανά πρωτοβουλία για τα θέματα του τουρισμού. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιεί συσκέψεις με φορείς του τουρισμού σε όλες τις επαρχίες (εργαζόμενους, ξενοδόχους, παρόχους τουριστικών υπηρεσιών, φορείς εστίασης, μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και καταθέτει στον Υφυπουργό Τουρισμού υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις. Ο υφυπουργός παραδέχεται ότι η συμβολή του ΑΚΕΛ είναι πολύ σημαντική, καθώς και ότι είναι η τρίτη φορά που το κόμμα της αντιπολίτευσης προχωρά σε εισηγήσεις για την αναβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας. Είναι ίσως ο μόνος από την κυβέρνηση που ανταποκρίθηκε στην προτάσεις του ΑΚΕΛ. Σαν αποτέλεσμα αυτού, ο τουρισμός κατάφερε να ανακάμψει πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, παρά τα προβλήματα τα οποία επέφερε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Απρίλιος 2022

  • Το ΑΚΕΛ στέλνει νέα επιστολή προς την Υπουργό Ενέργειας, καταγγέλλοντας ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών φορτώνουν στους καταναλωτές και το κόστος το οποίο προκύπτει από τη μεταφορά των εγκαταστάσεών τους στο Βασιλικό. Παρά ταύτα, η επιστολή παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη.
  • Αναλαμβάνει επίσης πρωτοβουλία για το θέμα των χρεώσεων των τραπεζών, καταθέτοντας στη Βουλή πρόταση νόμου.
  • Επίσης, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ πραγματοποιεί συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ζητά επιτακτικά τον τερματισμό των κακών πρακτικών.

Μάιος 2022

  • Το ΑΚΕΛ καταθέτει πρόταση στη Βουλή για τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα. Η πρόταση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή στα μέσα Ιουλίου. Παρά ταύτα, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού προσέκρουσε στην άρνηση του ΠτΔ να υπογράψει το νόμο.

Ιούλιος 2022

  • Το ΑΚΕΛ στέλνει επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών με πρόταση για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στον τομέα της Ενέργειας. Αυτό αναγκάζει το υπουργείο να παραδεχθεί για πρώτη φορά μετά από μήνες ότι υπάρχουν υπερκέρδη σε σχέδια της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ. Παρά ταύτα, το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ το ίδιο ισχύει και με την πρόταση που κατατέθηκε επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες από το ΑΚΕΛ για τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για ΑΠΕ. Στο μεταξύ, μεγάλα συμφέροντα συνεχίζουν να αποκομίζουν εκατομμύρια σε βάρος των καταναλωτών και με τις πλάτες της κυβέρνησης.

 

 

Προτάσεις για στήριξη εργαζομένων, συνταξιούχων και ευάλωτων

 

Πέρα από τις προτάσεις για αναχαίτιση της ακρίβειας, το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει σειρά εισηγήσεων για στήριξη των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων. Ενδεικτικά έχει καταθέσει τις ακόλουθες προτάσεις:

  • Εισαγωγή ρυθμίσεων για κατοχύρωση των κατώτατων μισθών που είναι συμφωνημένοι στις συλλογικές συμβάσεις ώστε να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους στους υπό αναφορά κλάδους.
  • Δημιουργία μηχανισμού συλλογικής διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό κατώτατου μισθού και βασικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
  • Τερματισμό της καταχρηστικής χρησιμοποίησης της αγοράς υπηρεσιών για κάλυψη μόνιμων αναγκών, ιδιαίτερα στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Επαναφορά της πλήρους απόδοσης του τιμαριθμικού επιδόματος (ΑΤΑ) με σκοπό την

αποκατάσταση της διάβρωσης που δέχονται οι μισθοί από την ακρίβεια, καθώς και επέκταση του θεσμού ώστε να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων.

  • Βελτίωση της επάρκειας των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, ώστε να ανταποκρίνονται στην νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της ακρίβειας, καθώς επίσης κατάργηση του πέναλτι 12% και απλοποίηση της διαδικασίας πρόσβασης και πληρωμής των επιδομάτων.

 

 

Ενθετάκι 2

Προτάσεις για στεγαστική πολιτική

Πλούσια δράση ανέπτυξε το ΑΚΕΛ και για το θέμα της στεγαστικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλες αυξήσεις τιμών στα υλικά οικοδομής οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών σε βάρος κυρίως των νέων ζευγαριών. Για τον ίδιο λόγο κατέθεσε προτάσεις για στήριξη και ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων (βλέπε δίπλα) καθώς και για το θέμα των χρεώσεων και των επιτοκίων των τραπεζών (βλέπε δίπλα).

Για το στεγαστικό το ΑΚΕΛ κατέθεσε μεταξύ άλλων τις ακόλουθες προτάσεις:

  • Ίδρυση Κεντρικού φορέα Στεγαστικής Πολιτικής που να επιλαμβάνεται θεμάτων συντονισμού, χάραξης πολιτικής, στόχευσης προτεραιοτήτων, αξιολόγησης προγραμμάτων στέγασης.
  • Διεύρυνση των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων στα προγράμματα του κράτους ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
  • Αναπροσαρμογή του ύψους των χορηγιών, ώστε να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα.
  • Επέκταση του θεσμού της κοινωνικής στέγασης, με έμφαση σε προγράμματα ανέγερσης κατοικιών από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες να παραχωρούνται με χαμηλό ενοίκιο ή ενοικιαγορά στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις για ανέγερση πρώτης κατοικίας σε νεαρά ζευγάρια.
  • Εφαρμογή σχεδίου επιδότησης ενοικίου με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy