Το Βαρώσι έγινε brand… «Εξαντλημένες προτάσεις» τα ΜΟΕ του Κασουλίδη, λέει το Τουρκικό ΥΠΕΞ

Varosi - Photo: Panayiotis Pentaliotis
  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Δεν συζητά ΜΟΕ στην Κύπρο το τουρκικό ΥΠΕΞ

 

Το Βαρώσι είναι μια από τις πολυτιμότερες περιοχές του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του συνδέσμου ενότητας και αλληλεγγύης Βαρωσιού.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο κ. Τατάρ είπε ότι στις διάφορες συναντήσεις που πραγματοποιεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πάντοτε αναφέρει πόσο σημαντική περιοχή είναι το Βαρώσι για το ψευδοκράτος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» θα κάνει έργα για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει πιο πολύ η περίκλειστη περιοχή και υποστήριξε ότι με το άνοιγμά του το Βαρώσι απέκτησε μια νέα διάσταση, έγινε γνωστό από τον κόσμο και «μετατράπηκε σε brand».

Υποστηρίζοντας ότι το Βαρώσι είναι και πολιτικό βήμα και μια διάσταση της πολιτικής των «δύο κρατών», ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι πρέπει να αλλάξει πλέον η αντίληψη ότι η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου θα επιστραφεί μια μέρα.

Στο μεταξύ, αβάσιμα χαρακτήρισε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι συζητούνται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στην Τουρκία και στη «νότια Κύπρο», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει να αναζητεί στήριξη από τρίτα μέρη και κυρίως από την ΕΕ για ΜΟΕ που προβλέπουν επιστροφή της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού σε αντάλλαγμα με το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της ΕΕ για εμπορικές και άλλες δραστηριότητες των Τ/κ, χαρακτηρίζοντας ως «ισχυρισμούς εκτός πραγματικότητας» το ενδεχόμενο η Κυπριακή Δημοκρατία να συζητά ΜΟΕ για το Κυπριακό με Τούρκους αξιωματούχους.

Η «Κίπρις ποστασί» αναφέρει ότι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις ΜΟΕ των Ελληνοκυπρίων είναι «εξαντλημένες προτάσεις με στόχο την απομάκρυνση από την ουσία του κυπριακού ζητήματος και την παραπλάνηση, μη σοβαρές προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί εν καιρώ και απέτυχαν».

 

Tο επισκέφθηκαν 400.000 άτομα
Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι την περιοχή επισκέφθηκαν μέχρι τώρα 400.000 άτομα. «Δεν θέλω να χρησιμοποιώ τη λέξη κλειστό Βαρώσι, διότι έχει ανοίξει πλέον. Μπορούν να μπουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ξένων. Μπορούν να δέχονται επισκέψεις οι δημόσιοι χώροι εκεί, οι πλαζ και οι οικιστικοί χώροι. Το Βαρώσι είναι μια από τις πολυτιμότερες περιοχές της “τδβκ”. Είναι ψηλή η αξία του Βαρωσιού. Πλέον θα αναπτυχθεί πιο πολύ με διάφορα έργα και σχέδια κατοικιών ως ένας οικισμός που κατέστη σήμα κατατεθέν, τον οποίο αναγνωρίζει ο κόσμος, πολύ πιο ευημερών, βιώσιμος. Ένα Βαρώσι που αναπτύσσεται θα προσθέσει αξία στην αξία του».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.