Το Βαρώσι στην ατζέντα θεμάτων επικαιρότητας του Σ.Ε.Υ. ΕΕ τη Δευτέρα

Varosi - Photo: Panayiotis Pentaliotis

Η κατάσταση στα Βαρώσια θα βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Συμβουλίου.

Το ζήτημα των εξελίξεων στο Βαρώσι θα συζητηθεί κάτω από την επικεφαλίδα των θεμάτων επικαιρότητας, κατά τα οποία οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ άλλων και για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, την Τυνησία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την κλιματική διπλωματία.

Στην τακτική ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου και της προσέγγισης της ΕΕ προς την περιοχή με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ στο Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τρόπους περαιτέρω συνεργασίας με τις χώρες τις περιοχής τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και σε σχέση με την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων της ΕΕ.

Θα συζητηθούν επίσης οι σχέσεις με τα κράτη της Ανατολικής Γειτονίας και η προώθηση του στόχου της προσέγγισης με τις χώρες αυτές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η συζήτηση αποτελεί μέρος της προετοιμασίας για τη σύνοδο με τις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας τον Δεκέμβριο.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος στο πλαίσιο του Συμβουλίου οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στην Αιθιοπία και τη Νικαράγουα.

Σε σχέση με την Αιθιοπία, οι Υπουργοί θα επικεντρωθούν στην ανθρωπιστική διάσταση των τελευταίων εξελίξεων στη χώρα και ειδικότερα στο Τιγκράι. Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης στο πώς θα οριστεί και θα εφαρμοστεί μια ενιαία θέση σε επίπεδο ΕΕ.

Σε σχέση με τη Νικαράγουα, οι Υπουργοί θα εξετάσουν την πιθανότητα της προσαρμογής των πολιτικών της ΕΕ ενόψει των γενικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα στις 7 Νοεμβρίου, και για τον καλύτερο τρόπο στήριξης του πληθυσμού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.