Το «βασίλειο» του Ανωτάτου – Δικηγόροι φοβούνται να ζητήσουν εξαίρεση Δικαστή

Παραδοχές σοκ από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Δικηγορικό Σύλλογο

 

Δύο αχίλλειες πτέρνες του δικαστικού συστήματος ανέδειξε η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής: Πρώτον ότι το  Ανώτατο Δικαστήριο λειτουργεί ως «βασίλειο», αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής  εναντίον των αποφάσεών του, και δεύτερον ότι δεν δουλεύει το σύστημα εξαίρεσης ή/και αυτοεξαίρεσης δικαστών στις περιπτώσεις κατά τις  οποίες ενδεχομένως να προκύπτει ασυμβίβαστο ή σύγκρουση συμφερόντων. Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, αλλά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, αποκάλυψαν ότι οι δικηγόροι -και
ιδιαίτερα οι νεότεροι σε ηλικία- πολλές φορές  δεν τολμούν να θέσουν θέμα εξαίρεσης κάποιου δικαστή, ο οποίος ενδεχομένως να έχει προσωπικό συμφέρον αφού φοβούνται τι θα γίνει μετά τόσο σε σχέση με την υπό εκδίκαση υπόθεση όσο και σε σχέση με άλλες υποθέσεις, τις οποίες δυνατόν να χειριστεί ο ίδιος δικαστής.

Ούτε στη Νομική Υπηρεσία  αισθάνονται ότι απονέμεται  δικαιοσύνη στα δικαστήρια!
Ο Κ. Κληρίδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία απεικονίζουν με
πολύ παραστατικό τρόπο τα προβλήματα τα  οποία αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη στην Κύπρο.
Όπως είπε, πολλές φορές δικηγόροι της Νομικής Υπηρεσίας τού μεταφέρουν το αίσθημά
τους ότι δεν απονέμεται δικαιοσύνη στα δικαστήρια. Ανέφερε μάλιστα ότι και ο ίδιος διαφώνησε με ορισμένες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως η υπόθεση με την Τράπεζα Κύπρου και τον Ηλιάδη αλλά και η υπόθεση με  την 56η έδρα της Βουλής. Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία», αφού δεν υπάρχει οποιοδήποτε Σώμα στο οποίο μπορεί να κατατεθεί έφεση εναντίον των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Kληρίδης: Μεγάλη απογοήτευση για  αποφάσεις που αφορούν τις τράπεζες
Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «στις
υποθέσεις των τραπεζών η απογοήτευσή του  για τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου
ήταν ακόμη μεγαλύτερη».
Ο Κ. Κληρίδης αποκάλυψε επίσης ότι πολλές φορές δικηγόροι της Νομικής Υπηρεσίας
τού αναφέρουν με παράπονο ότι δεν τολμούν να θέσουν θέμα εξαίρεσης δικαστών, αφού φοβούνται τι θα γίνει μετά.
«Δεν είναι ορθό να επιστρέφουν λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας από το δικαστήριο και
να αισθάνονται ότι δεν απονεμήθηκε δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι πολλές φορές δικηγόροι της Νομικής Υπηρεσίας τού αναφέρουνμε παράπονο το εξής: «Μα να πάω εγώ να ζητήσω εξαίρεση δικαστή; Και τι θα γίνει μετά; Τιθα γίνει σε άλλη υπόθεση;».Ιωαννίδης: «Δώσαμε το μήνυμα ότι οι
δικαστές είναι πιασμένοι»
Το ίδιο παραστατικός ήταν και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δ. Ιωαννίδης, ο οποίος ανέφερε ότι με το υφιστάμενο σύστημα  «κανένας νέος δικηγόρος δεν θα ζητήσει εξαίρεση δικαστή», αφού φοβούνται τι θα γίνει στη συνέχεια. Τόνισε επίσης ότι «ο κόσμος δεν πιστεύει ότι υπάρχει δικαιοσύνη», προσθέτοντας  ότι «με τα τελευταία γεγονότα έχουμε δώσει το  τελειωτικό κτύπημα στη δικαιοσύνη». «Δώσαμε το μήνυμα ότι οι δικαστές είναι  πιασμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ.Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι απαιτούνται «τομές δικαίου».

Πρόβλημα «αντικειμενικής αμεροληψίας»
Οι Κ. Κληρίδης και Δ. Ιωαννίδης υπέδειξαν  ότι υπάρχει πρόβλημα «αντικειμενικής αμεροληψίας», προσθέτοντας ότι η δικαιοσύνη πρέπει και να φαίνεται ότι απονέμεται. Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε την άποψη ότι δεν τίθεται θέμα διαφθοράς του δικαστικού συστήματος, ωστόσο «εγείρονται θέματα αξιοπιστίας».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy