Ταξιδιωτικοί οδηγοί/ Ορίζοντας

Το Βιβλιοτρόπιο προτείνει

Η Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλιοτρόπιο προτείνει από τα βιβλία που διαβάστηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου. Οι πληροφορίες προέρχονται από την ΒiblioNet

Ρίτσαρντ Φλάναγκαν

Η Απουσία

(μετάφραση: Μπλανάς Γιώργος)

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016

Το 1841, ο σερ Τζον Φράνκλιν και η σύζυγός του, η λαίδη Τζέιν, μετακομίζουν στην απομακρυσμένη αποικία καταδίκων στη Γη του Βαν Ντίμεν, τη σημερινή Τασμανία. Εκεί, η λαίδη Τζέιν μαγεύεται από τον χορό και την προσωπικότητα της Ματίνας, μιας μικρούλας που προέρχεται από τους Αβορίγινες, την οποία υιοθετεί και καθιστά αντικείμενο ενός πολιτισμικού πειράματος που θα αποδείκνυε κατά πόσο η επιστήμη, ο χριστιανισμός και η λογική μπορούν να αντικαταστήσουν την «αγριότητα», το ένστικτο και την επιθυμία.

Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, ο σερ Τζον Φράνλιν εξαφανίζεται μαζί με το πλήρωμά του και δύο καράβια στον Αρκτικό Κύκλο, σε αποστολή αναζήτησης του μυθικού Βορειοδυτικού Περάσματος. Η Αγγλία συγκλονίζεται από τις φρικτές φήμες περί κανιβαλισμού που αφήνονται να διαρρεύσουν, μα περισσότερο απ’ όλους ο πιο δημοφιλής μυθιστοριογράφος της εποχής, Κάρολος Ντίκενς, ο οποίος αναλαμβάνει να τις αντικρούσει. Καθώς η ιστορία του Φράνκλιν δίνει νέα πνοή στη δική του βαλτωμένη ζωή χάρη σε ένα θεατρικό που ανεβάζει, μια νεαρή ηθοποιός έρχεται να ζεστάνει την παγωμένη καρδιά του Ντίκενς.

Από τα πιο συγκινητικά έργα του μεγάλου λογοτέχνη Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, η ΑΠΟΥΣΙΑ είναι μια καθηλωτική ιστορία για την αποικιοκρατία, τη φιλοδοξία, αλλά και τον πόθο και τη λαχτάρα που μας κάνουν τελικά ανθρώπους.

Ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν γεννήθηκε το 1961. Έχει γράψει έξι μυθιστορήματα, τα οποία έχουν βραβευτεί και έχουν εκδοθεί σε 26 χώρες. Ζει στη γενέτειρά του, την Τασμανία. Το μυθιστόρημά του Το μονοπάτι για τα βάθη του βορρά τιμήθηκε το 2014 με το βραβείο Man Booker.

Οζ Αμός

Ο Ιούδας

(μετάφραση Κόεν Μάγκυ)

Εκδόσεις Καστανιώτης,  2016

Ιερουσαλήμ, 1959. Ο νεαρός φοιτητής Σμούελ Ας αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και βρίσκει καταφύγιο σε ένα πέτρινο σπίτι με παράξενους ένοικους. Εκεί κερδίζει τα προς το ζην κρατώντας συντροφιά σε έναν εβδομηντάχρονο άνδρα, μορφωμένο όσο και εκκεντρικό, τον Γκέρσομ Βαλντ. Οι συζητήσεις τους για την ιστορία, την πολιτική, τη θρησκεία, την ανθρώπινη φύση, είναι παθιασμένες. Όμως κάτω από την ίδια στέγη, μένει η σαγηνευτική και μυστηριώδης Ατάλια Αμπραβανέλ. Η ίδια συνδέεται με μια παραγνωρισμένη φυσιογνωμία του σιωνιστικού κινήματος, με κάποιον που προσπάθησε να αλλάξει την ίδια τη συγκρότηση του κράτους του Ισραήλ. Ο ντροπαλός και ευαίσθητος Σμούελ αναστατώνεται από την παρουσία της και αρχίζει να ερωτεύεται τη μεγαλύτερή του γυναίκα. Ο Ιούδας, είναι ένα προκλητικό μυθιστόρημα ιδεών και συγχρόνως η αφήγηση μιας απεγνωσμένης αγάπης, με υποβλητικό σκηνικό τα χειμωνιάτικα τοπία μιας διχοτομημένης πόλης. Ένα σπουδαίο έργο αναφοράς για να κατανοήσουμε την ψυχή μιας ολόκληρης χώρας, τη σχέση ανάμεσα στον ιουδαϊσμό και τον χριστιανισμό, καθώς και μια συναρπαστική σπουδή πάνω στις μορφές του “προδότη”.

Άμος Οζ
Ο Άμος Κλάουσνερ υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους οικουμενικούς λογοτέχνες της εποχής μας, κορυφαίος πεζογράφος, διεισδυτικός δοκιμιογράφος και παρεμβατικός διανοούμενος του σύγχρονου Ισραήλ. Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939 και πέθανε στο Τελ Αβίβ το 2018. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών υιοθέτησε το επώνυμο «Οζ» που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη», και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο κιμπούτς Χούλντα. Μετά τις σπουδές φιλοσοφίας και φιλολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, επέστρεψε εκεί και έζησε με την οικογένειά του για αρκετά χρόνια. Αργότερα έγινε και ακαδημαϊκός δάσκαλος. Σταθερός διεκδικητής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας και γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, απέσπασε ένα πλήθος εθνικών και διεθνών διακρίσεων για το εκτεταμένο έργο του που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες.

William Maxwell

Αντίο τώρα, τα λέμε αύριο

(μετάφραση Παναγιώτης Κεχαγιάς)

Gutenberg, 2020

Δύο αγόρια μεγαλώνουν αγαπημένα σε μια αγροτική περιοχή. Ένας φόνος και μια αυτοκτονία θα διαλύσουν τη σχέση τους. Ο ένας από τούς δύο, ο αφηγητής, θα αναγκαστεί, μισόν αιώνα μετά, να αγγίξει την παλιά πληγή και να αναζητήσει τη λύτρωση πίσω στα χρόνια της αθωότητας και της ενοχής.

Το Αντίο τώρα, τα λέμε αύριο είναι ένα βιβλίο για τις ζωές που αλλάζουν σ’ ένα βράδυ. Κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ (1982) και είναι ένα “από τα 100 επιδραστικότερα μυθιστορήματα της αγγλικής γλώσσας” (BBC). Ο συγγραφέας William Maxwell (1908-2000), ως επιμελητής του New Yorker για 40 χρόνια, υπήρξε μέντορας πολλών συγγραφέων της γενιάς του όπως οι Vladimir Nabokov, Isaac Bashevis Singer, John Updike, J. D. Salinger. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

William Maxwell
Ο William Maxwell (1908-2000) γεννήθηκε στο Ιλινόι. Στα δέκα του χρόνια έχασε τη μητέρα του και στάλθηκε να μείνει με τους θείους του μέχρι που ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε και τον πήρε μαζί του στο Σικάγο. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι και το Χάρβαρντ. Ως επιμελητής του New Yorker για 40 χρόνια, υπήρξε μέντορας πολλών συγγραφέων της γενιάς του όπως οι Vladimir Nabokov, Isaac Bashevis Singer, John Updike, J.D. Salinger. Το 1986 εξελέγη πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy