Το Διοικητικό Συμβούλιο του International Peace Bureau (IPB) επέλεξε φέτος τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας και το Σπίτι της Συνεργασίας ως ένα από τους τρεις νικητές του βραβείου Sean MacBride. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το IPB, ένας από τους πρώτους παραλήπτες του Νόμπελ Ειρήνης, απονέμει κάθε χρόνο το Βραβείο Sean MacBride σε ένα άτομο, οργανισμό, ή κίνημα, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική του δουλειά σε θέματα ειρήνης, αποστρατικοποίησης, και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

To IPB ιδρύθηκε το 1891 και είναι μία από τις παλαιότερες διεθνείς οργανώσεις για την ειρήνη, με όραμα ένα κόσμο χωρίς πολέμους.

Έχει ασχοληθεί με ευρεία γκάμα θεμάτων προώθησης της ειρήνης, όπως η αποπυρηνικοποίηση, η εξάλειψη του εμπορίου όπλων και άλλες πτυχές της αποστρατικοποίησης, η εκπαίδευση για την ειρήνη αλλά και η κουλτούρα ειρήνης, θέματα γυναικών και οικοδόμησης της ειρήνης, η ιστορία των κινημάτων ειρήνης, όπως και άλλα σχετικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας οραματίζεται μια κοινωνία όπου ο διάλογος για θέματα ιστορίας, η ιστοριογραφία, η διδασκαλία και η εκμάθηση της ιστορίας είναι ευπρόσδεκτα ως αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατίας και θεωρούνται ως ένα μέσο για την ενίσχυση της ιστορικής κατανόησης και της κριτικής σκέψης.

Προστίθεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Ομίλου, που απαρτίζεται από Τουρκοκύπριους/ες και Ελληνοκύπριους/ες εκπαιδευτικούς και ιστορικούς, είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η παραγωγική συνεργασία, οι δημιουργικές ιδέες και ο αλληλοσεβασμός μπορούν να ανθίσουν πέρα από διαχωριστικές γραμμές.

Το Σπίτι της Συνεργασίας, που ιδρύθηκε το 2011 ως ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο, φέρνοντας κοντά ακαδημαϊκούς και ιστορικούς από όλη την Κύπρο. Ακολουθώντας μια προσέγγιση «οικοδόμησης της ειρήνης βασισμένης στις τέχνες» επιδιώκει να αποτρέψει τις διαπροσωπικές και δικοινοτικές συγκρούσεις στην Κύπρο, με δράσεις και προγράμματα που έχουν στόχο τον επαναπροσδιορισμό των ανθρωπίνων σχέσεων και την ανάπτυξη ικανοτήτων, καταλήγει η ανακοίνωση.