Το “Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη ’16” στο Λύκειο Απ. Λουκά Κολοσσίου

Το έργο “Μετανάστες” των μαθητών του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου αποδεικνύει ότι οι μαθητές μας στέλνουν τα δικά τους μηνύματα, τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους, ως ενεργοί πολίτες που έχουν λόγο και άποψη, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, στην εθνική τελετή απονομής του “Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2016” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προς το σχολείο.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΟ κ. Καδής συνεχάρη τους μαθητές και την υπεύθυνη καθηγήτρια τους και σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο αποδίδει τη σύγχρονη και σκληρή πραγματικότητα που αγγίζει κάθε ευαίσθητο και πολιτισμένο άνθρωπο και αποτυπώνει με τρόπο συγκλονιστικό το προσφυγικό δράμα, που συνεχίζεται αμείωτο μέχρι και σήμερα.

“Η προσπάθεια της ομάδας που δημιούργησε το έργο αποδεικνύει ότι οι μαθητές μας δεν παραμένουν απαθείς και αδιάφοροι με ότι συμβαίνει γύρω τους, αντίθετα στέλνουν τα δικά τους μηνύματα, τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους, ως ενεργοί πολίτες που έχουν λόγο και άποψη” είπε ο Υπουργός Παιδείας, υπενθυμίζοντας πως το έργο “Μετανάστες” αναμένεται να αποτελέσει έκθεμα της Κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ, στο Στρασβούργο.

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως “η εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία δημοκρατικών πολιτών, με οικουμενικές αξίες, γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες, ώστε να νοιάζονται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να αντιλαμβάνονται τον κόσμο και να εργάζονται για τη βελτίωση του”.

Σε χαιρετισμό του, εξάλλου, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αντρέας Κεττής είπε πως η πρόταση των δυο Κύπριων ευρωβουλευτών Νεοκλή Συλικιώτη και Τάκη Χατζηγεωργίου για βράβευση του σχολείου στηρίχθηκε έμπρακτα από το σύνολο των Κύπριων ευρωβουλευτών, “κάτι που καταδεικνύει τόσο τη δυναμική της πρότασης, όσο και τη σημασία που οι Κύπριοι ευρωβουλευτές αποδίδουν στην επίδραση και το αποτέλεσμα που είχε στην κυπριακή κοινωνία το έργο, μέσω μάλιστα, της χειρότερης μεταναστευτικής , προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η Γηραιά Ήπειρος, από το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου”.

“Αναντίλεκτα, το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη αποτελεί μια από τις εμβληματικές δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς μέσα από αυτό γιορτάζεται, υπογραμμίζεται και προβάλλεται η έννοια της ενεργούς πολιτότητας”, είπε ο κ. Κεττής και υπέδειξε πως εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο είναι η συμβολή στην κινητοποίηση και ανάδειξη μιας ενεργούς κοινωνίας των πολιτών, με τρόπο που αυτοί να συνδράμουν πολυεπίπεδα, το πολυσχιδές έργο των Κύπριων και όχι μόνο, μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ενεργοί επομένως Ευρωπαίοι πολίτες, συνέχισε, αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία και εξέλιξη της ΕΕ και το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη έρχεται ακριβώς να πιστώσει και να αναδείξει αυτήν την πολύ σημαντική παράμετρο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι τρεις ευρωβουλευτές Νεοκλής Συλικιώτης, Τάκης Χατζηγεωργίου και Λευτέρης Χριστοφόρου, οι οποίοι συνεχάρησαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν στη δημιουργία του έργου “Μετανάστες”.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι σε μια περίοδο όπου ενισχύεται η ξενοφοβία και οι ρατσιστικές δυνάμεις εκλέγονται σε κοινοβούλια κρατών-μελών της ΕΕ, οι μαθητές του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου δίνουν μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

“Τα παιδιά, οι μαθητές του σχολείου μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια τους, έστειλαν στη δημόσια σφαίρα το πιο σημαντικό μήνυμα, πως η πάλη για επικράτηση της ειρήνης για διεύρυνση της δημοκρατίας, για μια δίκαιη και αλληλέγγυα κοινωνία, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, είναι υπόθεση όλων μας”, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηγεωργίου κάλεσε τους νέους να φανταστούν το μέλλον σαν γεωγραφικό χώρο και να το ορίσουν σαν πατρίδα τους, υποδεικνύοντας πως “όταν το κάνετε αυτό, σημαίνει ότι κάθε μέρα, κάθε πράξη σας, θα πρέπει να συμβάλλει για να υπάρχει αυτό το μέλλον”.

Λέγοντας πως είναι η ψήφος του ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου που έδωσε τη δυνατότητα στην πρόταση των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ για τη βράβευση του έργου, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε πως “είναι πολιτικός πολιτισμός να αναγνωρίζεις τη συμβολή συναδέλφων από διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες, πράγμα που έχουμε πάρα πολλή ανάγκη στον τόπο μας, όπου χρειαζόμαστε τη συμπόρευση, να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν, για να καταφέρουμε να έχουμε μέλλον”.

Ένα “απέραντο ευχαριστώ” είπε επίσης ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου προς τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου, τονίζοντας πως “αναδείξατε την πατρίδα μας, μας κάνατε πραγματικά περήφανους” και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι “η Κύπρος με τέτοιους νέους και νέες, με τέτοια εκπαίδευση, έχει μέλλον και προοπτική”.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το σχολείο απέδειξε πως ο κυπριακός λαός διαθέτει το πνεύμα, τον πολιτισμό, την εργατικότητα και τις αξίες ως όπλα σε αυτές τις δύσκολες ώρες και πως το έργο αυτό “γρονθοκόπησε όλους αυτούς που με τις ακραίες και εξτρεμιστικές τους θέσεις, δεν επιδεικνύουν ανάλογη ευαισθησία απέναντι στο δράμα των προσφύγων, το οποίο γνωρίζουμε και εμείς πολύ καλά στην Κύπρο”.

Τις ευχαριστίες του σχολείου για την τιμητική διάκριση εξέφρασε σε ομιλία της η Διευθύντρια του Λυκείου, Αθηνά Ονουφρίου, ενώ στα μηνύματα που η τέχνη στέλνει προς την ανθρωπότητα αναφέρθηκε η υπεύθυνη καθηγήτρια τέχνης Πόπη Νικολάου. Τις εμπειρίες και τα συναισθήματα των μαθητών από την υλοποίηση του έργου κατέγραψε επίσης σε χαιρετισμό της, εκ μέρους των συμμαθητών της, η Αννίτα Γιαννή.

Στην εκδήλωση έγινε αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας και απονομή βραβείων και τιμητικών διπλωμάτων στη Διεύθυνση του σχολείου, την καθηγήτρια τέχνης και τους μαθητές που συμμετείχαν στην όλη προσπάθεια.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei