Tο WhatsApp βάζει όριο στα μηνύματα που προωθούνται

Το WhatsAPP προχωρά σε περιορισμό της δυνατότητας των χρηστών να προωθήσουν ένα μήνυμα σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Η πλατφόρμα, η οποία είναι ιδιοκτησίας του Facebook ,θα επιτρέπει την προώθηση ενός συγκεκριμένου μηνύματος μόνο έως πέντε φορές.

Η συγκεκριμένη πολιτική εφαρμόζεται εδώ και 6 μήνες στην Ινδία αλλά τώρα εξαπλώνεται και σε όλο τον κόσμο.

Αποφασίστηκε ύστερα από μεγάλα λιντσαρίσματα, τα οποία αποδόθηκαν σε fake news που μεταδόθηκαν μαζικά μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Έως τώρα οι χρήστες μπορούσαν να προωθήσουν ένα μήνυμα έως και 20 φορές.

Η αλλαγή στους κανόνες της υπηρεσίας ανακοινώθηκε σε εκδήλωση στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, την Τζακάρτα.

Στη συγκεκριμένη χώρα έχουν προγραμματιστεί εκλογές τον Απρίλιο.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του WhatsApp στο BBC, η απόφαση ήρθε ύστερα από «προσεκτική» αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εξάμηνης δοκιμαστικής περιόδου που προηγήθηκε. «Αυτό θα βοηθήσει στο να επικεντρωθούμε στα ιδιωτικά μηνύματα, ανάμεσα σε χρήστες με στενή σχέση μεταξύ τους.

Θα συνεχίσουμε να ακούμε τους χρήστες σε σχέση με την εμπειρία τους, ώστε να βρούμε νέους τρόπους για τη διαχείριση του viral περιεχομένου.

Αυτή τη στιγμή ένα γκρουπ στο WhatsApp μπορεί να έχει έως και 256 μέλη. Άρα μετά την αλλαγή ένας χρήστης μπορεί να στείλει το ίδιο μήνυμα σε έως και 1.280 άτομα, σε αντίθεση με τα 5.120 που ήταν η θεωρητική πιθανότητα πριν.

Βέβαια τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τον χρήστη που θα λάβει το μήνυμα να το στείλει σε έως και πέντε άτομα ο ίδιος.

Ο περιορισμός αυτός έρχεται σε μία εποχή που το WhatsApp και το Facebook ελέγχονται για τον ρόλο τους στη διάδοση προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων μέσω Διαδικτύου. Την προηγούμενη εβδομάδα το Facebook ανακοίνωσε πως προχώρησε στην αφαίρεση 500 λογαριασμών και σελίδων που εμπλέκονταν στη διάδοση fake news.

Οι λογαριασμοί προέρχονταν από την Ουκρανία, την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ευρώπη. Επίσης, το Facebook α ανακοίνωσε πως η προσέλαβε μία εταιρία που θα ελέγχει το περιεχόμενο ως προς την ακρίβεια στην κύρια πλατφόρμα και θα προχωρά σε ανάλογη σήμανση.

Όσον αφορά τα μηνύματα στο WhatsApp, η κρυπτογράφηση τους στη διαδρομή από τον αποστολέα στον παραλήπτη σημαίνει πως οι δυνατότητες της εταιρίας να εντοπίσει το ψευδές περιεχόμενο είναι περιορισμένες.

Όμως, στα τέλη του 2018, ο Τύπος της Ινδίας, ανέφερε πως η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να υποχρεώνεται το Facebook να «αστυνομεύει», κατά κάποιον τρόπο τα μηνύματα στο WhatsApp, σε αναζήτηση «παράνομου» περιεχομένου.

Αν όντως συμβεί αυτό, θα θέσει σε αμφισβήτηση τη χρήση της τεχνολογίας κρυπτογράφησης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy