Το ξαναζεσταμένο γεύμα και η χαμένη αξιοπιστία

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

 

15 Νοεμβρίου 2022. Oι 40άρηδες συνειδητοποίησαν, χθες, υπό το φως των πλάνων αρχείου του ΡΙΚ -οι περισσότεροι ευελπιστώ- ότι έγιναν συνότζαιροι του ψευδοκράτους. 1983-2022. Ομολογουμένως η χθεσινή επέτειος ανακήρυξης της παράνομης οντότητας στα κατεχόμενα δεν είναι μια απ’ τα ίδια. Και ο λόγος είναι πασιφανής. Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο ίδιος ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ένταξη του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Μια κίνηση που, όπως επεξήγησε το Υπουργείο Εξωτερικών εδώ στη Λευκωσία, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια άνευ ουσίας και περιεχομένου εξέλιξη καθώς, σύμφωνα με όσα ανέλυσε, το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία προώθησε και επέλεξε να αποδεχτεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους υπό την ιδιότητα της «οντότητας» και όχι του «κράτους» αποδεικνύει ότι κανένα κράτος στη διεθνή κοινότητα, ούτε τα τουρκογενή κράτη, δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση για την αποσχιστική οντότητα τής ούτω καλούμενης «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας κύπρου». Φυσικά αυτή η ομολογουμένως καθησυχαστική ανάλυση είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Στην άλλη πλευρά του νομίσματος βρίσκονται καταγεγραμμένες οι καθησυχαστικές τοποθετήσεις της «προηγούμενης φρουράς» στο Υπουργείο Εξωτερικών, περί πυροτεχνημάτων στην περίκλειστη Αμμόχωστο και περί αδυναμίας εξεύρεσης τρυπανιών για διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο.

Η νέα εξαγγελία ήρθε μόνο λίγες μέρες πριν μας πει ο κ. Αναστασιάδης, στο παρά πέντε της προεδρικής του θητείας, από τηλεοράσεως ότι λυπάται που φεύγει με άλυτο το Κυπριακό. Φεύγει σε μια περίοδο που πολιτικά ομοιάζει με το 1983.

Η Τουρκία κατάφερε και αυτή τη φορά να εκμεταλλευτεί, όπως τότε, το διαπραγματευτικό κενό δρομολογώντας τετελεσμένα επί του εδάφους και σε διεθνή φόρα. Θυμήθηκε να επαναφέρει ξαναζεσταμένη την ιδέα της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό. Ξέχασε προφανώς ότι η ίδια η ΕΕ συμμετείχε στο Κραν Μοντάνα διά της Υπάτης Εκπροσώπου της για την Εξωτερική Πολιτική έστω και ως παρατηρητής -οι πληροφορίες λένε ότι κράτησε αρκετές σημειώσεις για τη στάση και των δύο πλευρών- και ξεχνά πως όταν αποτείνεσαι σε κάποιους πρέπει να έχεις και το στοιχειώδες φαίνεσθαι. Το οποίο η χώρα απώλεσε βγάζοντας στο σφυρί την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και δημιουργώντας ένα πραγματικό φυτώριο λογισμικών παρακολούθησης για τα οποία μάζεψαν επίσης πολλές σημειώσεις οι Ευρωπαίοι φύλακες. Ο κ. Αναστασιάδης θα αποχωρήσει. Το ζήτημα είναι μετά τι; Η “original” επιλογή του Συναγερμικού συνεχιστή, ή μήπως η επιλογή του τέως ΥΠΕΞ που με βάση την ανάλυση του ίδιου του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ ήταν το άτομο που κανόνιζε τις βρόμικες δουλειές του Προέδρου; Ασφαλώς ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και όχι περιτυλίγματος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.