Το ξεκαθάρισμα του σκηνικού από τα κόμματα αναμένουν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι

Κοινός παρονομαστής όλων των ανεξάρτητων υποψηφίων ή των εν δυνάμει υποψηφίων είναι η απαλλαγή του τόπου από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, την οποία θεωρούν ως επιζήμια για τον τόπο.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Μέχρι το τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμα τα κόμματα να εξαγγείλουν τις υποψηφιότητες τις οποίες θα στηρίξουν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Μέχρι στιγμής, εκτός από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξήγγειλαν υποψηφιότη­τα οι Αχιλλέας Δημητριάδης, Μάριος Ηλιάδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και Γιώργος Κο­λοκασίδης, ενώ ακούγονται έντονα τις τελευ­ταίες μέρες τα ονόματα των Ανδρέα Μαυρο­γιάννη και Στέλιου Πλατή.

Μ. Ηλιάδης: Μονόδρομος η συνεννόηση της αντιπολίτευσης

Είναι μονόδρομος η συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να φύ­γει η σημερινή διακυβέρνηση, τόνισε στη «Χα­ραυγή» ο Μάριος Ηλιάδης, η υποψηφιότητα του οποίου βρίσκεται ήδη ενώπιον των ψηφο­φόρων, με τον ίδιο τον κ. Ηλιάδη να δηλώνει ότι η δική του υποψηφιότητα είναι ενωτική και υπηρετική για την Κύπρο ολόκληρη.

Συνεχίζει την προσπάθεια, είπε και απευθύ­νεται στην ευρύτερη κοινωνία με καθημερινές παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, συ­νομιλεί και με πολίτες αλλά και με πολιτικά κόμματα. Μόνιμη σταθερή του πεποίθηση, πρόσθεσε, είναι ότι αυτή είναι η ώρα για να αναδειχθεί η σπουδαιότητα της συσπείρωσης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες αντιστρατεύονται τη διεφθαρμένη διακυβέρ­νηση που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.

Ερωτηθείς εάν σε αυτήν την προσπάθεια θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τη δική του υποψηφιότητα, ο κ. Ηλιάδης απάντησε ότι θα μπορούσε ο ίδιος να είναι μια πολύ καλή επιλογή για να εκπροσωπήσει την αντιπολί­τευση. Αναφορικά με τις κινήσεις που κάνει ο κ. Ηλιάδης, είπε ότι λειτουργεί επιτελείο το οποίο δουλεύει και προγραμματίζει τη δραστη­ριότητα τόσο στα ΜΜΕ όσο και για επισκέψεις όπου γίνονται επαφές με άτομα και κοινωνικά σύνολα.

Α. Δημητριάδης: Συνεχίζω τις επαφές μου με κόμματα και οργανωμένα σύνολα

Από την πλευρά του ο Αχιλλέας Δημητριά­δης, ο οποίος έχει ήδη εξαγγείλει υποψηφιό­τητα, αναμένει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΑΚΕΛ αλλά και άλλων πολιτι­κών δυνάμεων και κινήσεων. Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή», μέσα στο πλαίσιο των επαφών του την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα είχε συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στε­φάνου.

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά του, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι συνεχίζει τις επαφές του με κόμματα, οργανωμέ­να σύνολα και με διάφορους παράγοντες. Την περασμένη Δευτέρα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μάριο Κάρογιαν και την Τρίτη συ­ναντήθηκε με το Συμβούλιο Νεολαίας. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, έχει στα χέρια του τις προγραμματικές θέσεις των Οικολόγων, οι οποίοι του τις απέστειλαν ζητώντας τα σχόλιά του μετά τη συ­νάντηση που είχαν στις 14 Μαρτίου. Πάντως, όπως είπε, θεωρεί πως η συζήτηση επί γραπτών θέσεων είναι η πιο παραγωγική και διαφανής.

Οι επαφές συνεχίζονται, πρόσθεσε, και σε αυτές τις επαφές εκθέτει τις δικές του προγραμματικές θέσεις με στόχο τη συζήτησή τους. Πά­ντως, σημείωσε, η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική και δείχνει ότι υπάρχει δίψα για μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα πάνω σε συγκεκριμένες καθαρές θέσεις.

Χρ. Πρωτοπαπάς: Εν αναμονή των κομμάτων να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους

Δεδομένη εξακολουθεί να είναι η υποψη­φιότητα του Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, ο οποίος ενημέρωσε εγγράφως όλους τους αρ­χηγούς των κομμάτων για την πρόθεσή του προτείνοντας συνεργασία μαζί τους.

Ο κ. Πρωτοπαπάς είπε ότι η εξαγγελία της υποψηφιότητάς του έγινε χωρίς τυμπανο­κρουσίες τον περασμένο Σεπτέμβρη. Τώρα, όπως είπε στη «Χαραυγή», αναμένει τα κόμμα­τα να ξεκαθαρίσουν τι θα κάνουν και ανάλογα θα κάνει την επίσημη εξαγγελία σε κατοπινό­τερο στάδιο. Από σεβασμό στα κόμματα, πρό­σθεσε, δεν θα εξαγγείλει επίσημα πριν κάποιο κόμμα τον υποστηρίξει, αν θα γίνει κάτι τέτοιο.

Μέχρι τώρα, πρόσθεσε ο κ. Πρωτοπαπάς, συναντήθηκε με κάποια κόμματα, τα οποία δεν θέλησε να κατονομάσει και μάλλον θα υπάρξει εντός των ημερών κι ένας δεύτερος γύρος.

Σε ό,τι αφορά την ομάδα που τον στηρίζει, είπε ότι αποτελείται από τεχνοκράτες της Επι­στήμης και της Τεχνολογίας, ανθρώπους του Πολιτισμού και άλλων ειδικοτήτων. Η δική του υποψηφιότητα, τό­νισε, εισάγει καινούργιο ήθος και καινούργιες ιδέες στη δι­ακυβέρνηση, για να μπορέσει ο κόσμος να βρει μια ελπίδα.

Γ. Κολοκασίδης: Θέλω να κερδίσω την προσοχή όσων συμμερίζονται τις απόψεις μου στο εθνικό θέμα

Στα αρχικά στάδια βρί­σκεται ακόμα η προσπάθεια του Γιώργου Κολοκασίδη, ο οποίος έχει εξαγγείλει την υποψηφιότητά του. Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή», η προσπάθεια εντατικοποιείται αυτό το διάστημα και βρίσκε­ται σε εξέλιξη μια επικοινωνιακή προσέγγιση για την ανάπτυξη των θέσεων που προβάλ­λει η υποψηφιότητά του. Σημαντικό μέρος της προσπάθειας, πρόσθεσε, είναι να κερδίσει την προσοχή εκείνων που συμμερίζονται τις απόψεις του ιδιαίτερα στο εθνικό ζήτημα, είτε αυτή θα προέλθει από κόμματα είτε από πρό­σωπα που αηδίασαν από την πολιτική ζωή και τη διαφθορά την οποία κουβαλά.

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα που ανα­πτύσσει, είπε ότι λειτουργεί επιτελείο και γίνο­νται συναντήσεις με διάφορους παράγοντες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έγινε οποιαδήποτε επα­φή με κόμματα.

Στ. Πλατής: Στόχος η συνεργασία της αντιπολίτευσης με κοινό υποψήφιο

Στόχος να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και συγκλίσεις ανάμεσα στο χώρο της ευρύτερης αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρ­ξει πραγματική αλλαγή τόσο σε πολιτικές θέσεις όσο και στην πορεία που ακολουθεί η πατρίδα μας, δήλωσε από την πλευρά του ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής.

Αν και το όνομά του έχει ακουστεί έντονα τις τελευταίες μέρες, ο ίδιος τόνισε στη «Χα­ραυγή» ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί καμία επίσημη πρόταση από κανένα κόμμα, παρόλο που βολιδοσκοπήθηκε από στελέχη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, αλλά όχι επίσημα από τα δύο αυτά κόμματα.

Η δική του υποψηφιότητα δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν θα έλεγε όχι στην επιλογή του. Το πρώτιστο όμως, τόνισε, είναι να υπάρξει μια συνεργασία της αντιπολίτευσης με κοινό υπο­ψήφιο. Και σε μια τέτοια περίπτωση ο ίδιος θα συστρατευθεί σε αυτή την προσπάθεια. Υπογράμμισε παράλληλα ότι η όποια αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από τους δύο στενότερους συνεργάτες του προέδρου Αναστασιάδη, τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλί­δη. Πάντως δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τον εαυτό του ως υποψήφιος ή ως μέρος της προ­σπάθειας για αλλαγή, χωρίς να ζητά οποιαδή­ποτε ανταλλάγματα.

Α. Μαυρογιάννης: Καμία διαβούλευση με κανένα κόμμα

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι υπο­ψήφιος για τις προεδρικές εκλογές ο τέως διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την πε­ρασμένη Παρασκευή. Την παραίτησή του είχε ουσιαστικά προαναγγείλει με επανειλημμένες δηλώσεις του ότι «δεν νοείται η ύπαρξη δια­πραγματευτή χωρίς διαπραγματεύσεις».

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή», μέχρι τώρα δεν είχε καμία διαβούλευση με κανένα κόμμα για το θέμα αυτό. Γίνεται λόγος για το όνομά του από διάφορα μέσα ενημέρωσης, είπε, αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι συγκεκριμένο και χειροπιαστό.

Άκουσε και ο ίδιος, όπως είπε, ότι γίνεται αναφορά στο όνομά του από το ΑΚΕΛ, όμως θα αναμένει από το κόμμα να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του, οι οποίες, όποιες κι αν εί­ναι, θα γίνουν σεβαστές. Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που τον φέρουν ως την επικρα­τέστερη επιλογή στο ΑΚΕΛ μαζί με τον Αχιλ­λέα Δημητριάδη, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι επ’ αυτού.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.