Φωτο: Τάσος Αναστάση

Το Υπουργείο Μεταφορών γνώριζε για τις οικονομικές δυσκολίες της Cobalt air, αλλά δεν προειδοποίησε τους καταναλωτές, όπως παραδέχεται σε επιστολή της προς τη Βουλή η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου.

Η Υπουργός Μεταφορών απέστειλε επιστολή προς τη Βουλή, σε απάντηση σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε εξηγήσεις γιατί η κυβέρνηση δεν προειδοποίησε έγκαιρα τους καταναλωτές ώστε να τους προστατεύσει. Όπως παραδέχεται η Β. Αναστασιάδου οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Cobaltair Ltd «ήταν γνωστές στην αρμόδια Αρχή Αδειών για Αεροπορικές Μεταφορές (ΑΑΑΜ)». Αναφέρει ωστόσο ότι «τα χρηματοοικονομικά δεδομένα της εν λόγω εταιρείας, που παρακολουθείτο πολύ στενά από την ΑΑΑΜ, βρίσκονταν πάντοτε μέσα στα επιτρεπτά πλαίσια των προνοιών του ΕΚ 1008/2008, στη βάση και με τις πρόνοιες του οποίου εκδόθηκε η σχετική άδεια εκμετάλλευσης αερομεταφορέα στην εν λόγω εταιρεία».

«Δεν υπήρχε λόγος για την έκδοση ανακοίνωσης στο κοινό»

Σύμφωνα με τη Β. Αναστασιάδου, επειδή τα χρηματοοικονομικά δεδομένα της εταιρείας βρίσκονταν μέσα στα επιτρεπτά πλαίσια, «μέχρι και το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου 2018, που η εταιρεία αποφάσισε να αναστείλει επ’ αόριστον το πτητικό της πρόγραμμα, δεν υπήρχε λόγος για την έκδοση οποιασδήποτε ανακοίνωσης προς το κοινό». Στην επιστολή της η Β. Αναστασιάδου παραθέτει επίσης τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν για ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού.

Σημειώνει επίσης ότι πολλές από τις ρυθμίσεις οι οποίες έγιναν δεν αποτελούσαν νομική υποχρέωση του κράτους, αλλά έγιναν για διευκόλυνση των επιβατών. Σημειώνει ακόμη ότι οι εν λόγω διευθετήσεις δεν απαλλάσσουν την Cobaltair Ltd από οποιεσδήποτε υποχρεώσεις έναντι των πελατών της.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Μας έχεις Like στο Facebook ;