Το υπ. Εργασίας ξεκινάει συνεντεύξεις ανέργων για πλήρωση 13.000 θέσεων εργασίας

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εργασίας έλαβε οδηγίες όπως αρχίσει εως το τέλος του μήνα συνεντεύξεις με άνεργους ούτως ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους εργασίας.

Όπως ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Αλέξανδρος Αλεξάνδρου οι πρώτες συνεντεύξεις θα γίνουν αρχικά για την οικοδομική βιομηχανία και θα ακολουθήσουν ο τομέας των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και του εμπορίου.

Πρόθεση, είπε, μέσα στο επόμενο διάστημα να γίνουν ομαδικές συνεντεύξεις ενδιαφερομένων για εργασία στους συγκεκριμένους τομείς, στις οποίες μπορούν να παρίστανται ως παρατηρητές οι κοινωνικοί εταίροι.

Ξεκαθάρισε ότι οι όροι εργοδότησης τόσο στην οικοδομική όσο και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία καθορίζονται από σχετική νομοθεσία και αυτή θα ακολουθηθεί, τόνισε.

Ερωτηθείς ο κύριος Αλεξάνδρου είπε ότι αυτή στιγμή ο αριθμός των ανέργων στην Κύπρο είναι γύρω στις 14 χιλιάδες, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας είναι στις 13 χιλιάδες.

Είπε ότι οι θέσεις εργασίας είναι ανοικτές για όλους τους πολίτες Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους όπως και για ευρωπαίους.

Επείγει η εξεύρεση προσωπικού

Την ανάγκη επείγουσας δράσης για την εξεύρεση εργατικού δυναμικού είτε από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό υπογράμμισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

Η αγορά εργασίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους πολύ ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνονται ήδη οι διαδικασίες για να εξευρεθεί ανθρώπινο δυναμικό και εάν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει από την εσωτερική αγορά αυτό να γίνει από το εξωτερικό.

Ο κύριος Αντωνίου επισήμανε ότι μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό υπάρχουν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στην οικοδομική και το λιανικό εμπόριο.


ΠΕΟ: Σεβασμός στις συμβάσεις

Εάν υπάρχουν ανάγκες οι εργοδότες θα πρέπει πρώτα να αποτείνονται στην εσωτερική αγορά εργασίας και οι όποιες συμφωνίες να γίνονται στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Κατήγγειλε ότι το 50 % των θέσεων που ζητούν οι εργοδότες είναι σε τομείς που ενώ υπάρχουν συμβάσεις εργασίας αυτοί καταχωρούν αιτήσεις προσφέροντας χαμηλότερους μισθούς και ζητούν φτηνή εργασία. Έκαμε λόγο για μισθούς των 3,5 και 4 ευρώ την ώρα.
Η κυρία Χαραλάμπους τόνισε ότι είναι ευθύνη του υπουργείου εργασίας να μην αποδέχεται την καταχώρηση αιτήσεων από εργοδότες οι οποίοι προσφέρουν εργασία με

με χαμηλότερους μισθούς από ότι προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις.
Θα πρέπει, υπογράμμισε να ξεκαθαρίσει με ποιους όρους και με ποιες διαδικασίες θα ζητηθεί εργατικό προσωπικό από το εξωτερικό και επανέλαβε ότι βασικός όρος είναι να εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση που υπάρχει για όλο το προσωπικό.

Για την ΑΤΑ η κυρία Χαραλάμπους είπε ότι πρέπει να αποδίδεται πλήρως και όχι στο 50 % που είναι σήμερα, ενώ ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί, πρόσθεσε, είναι πόσοι εργαζόμενοι παίρνουν ΆΤΑ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.