Το Υπουργείο Υγείας απαντά για το πόσο επικίνδυνη είναι φέτος η γρίπη και ο COVID-19

Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων γρίπης και COVID-19

Για την επικινδυνότητα της συνύπαρξης γρίπης και COVID-19, τα μέτρα προστασίας, τη μεταδοτικότητα και τον εμβολιασμό για τους δύο ιούς, απαντά με ανακοίνωσή του το Υπ. Υγείας, προκειμένου να κατατοπίσει το κοινό, με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Όσον αφορά το κατά πόσον πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη γρίπη φέτος, απαντά ότι υπάρχει ανησυχία για φέτος και αναμένεται να έχουμε αύξηση στη μετάδοση των ιών του αναπνευστικού, κυρίως λόγω της χαλάρωσης των βασικών μέτρων πρόληψης και μετάδοσης των διαφόρων ιών, λόγω της συνύπαρξης της γρίπης με την COVID-19, καθώς επίσης και λόγω των δεδομένων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο (υψηλά ποσοστά γρίπης, Μάιος – Ιούνιος 2022). Λέει, ακόμα, ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με την πανδημία της COVID-19 και λαμβάνεται υπόψιν η πιθανότητα σοβαρής νόσησης τόσο από τη νόσο COVID-19, όσο και από τη γρίπη.

Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ της COVID-19 και της γρίπης, λέει ότι χαρακτηρίζονται και οι δύο ιοί από υψηλή μολυσματικότητα και επιφέρουν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον, παρουσιάζουν ίδια συμπτωματολογία (όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια). Λόγω της δυσκολίας διαχωρισμού των δύο νοσημάτων, σε παρουσία συμπτωμάτων, συστήνεται ο περιορισμός για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της λοίμωξης, ιδιαίτερα σε ευάλωτα άτομα.

Σημειώνει, δε, ότι πολλοί άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου λόγω του ιού της γρίπης διατρέχουν επίσης μεγάλο κίνδυνο σοβαρής νόσησης με COVID-19. Αναφέρεται ότι ο ΠΟΥ συνιστά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19 αυτόν το χειμώνα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.