«Το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν πλήρως ενήμερο για τον Συνεργατισμό»

ΥΠΟΙΚ: «Εξαιρετικά θετική απόφαση, η ιδιωτικοποίηση ήταν προδιαγεγραμμένη»

«Εξαιρετικά θετική» χαρακτήρισε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, την απόφαση η οποία λήφθηκε για τον Συνεργατισμό, προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση «η ιδιωτικοποίηση ήταν προδιαγεγραμμένη από το 2013».

Ανέφερε μάλιστα ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν πλήρως ενήμερο» σ’ όλα τα στάδια για την πορεία του Συνεργατισμού, διαψεύδοντας παράλληλα αναφορές οι οποίες έγιναν από προηγούμενους μάρτυρες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι ενδεχομένως να υπήρξε παραπλάνηση είτε του Προέδρου Αναστασιάδη είτε των υπόλοιπων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Χ. Γεωργιάδης έδωσε χθες πολύωρη κατάθεση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία εξετάζει τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Όπως είπε, «ο διαχωρισμός της Συνεργατικής, μέσα από την αποδοχή της πρότασης από την Ελληνική Τράπεζα, δεν ήταν αρνητική εξέλιξη, ούτε και ήταν λύση ανάγκης». Χαρακτήρισε μάλιστα την απόφαση ως «επωφελή», προσθέτοντας ότι «διασφάλισε την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα».

Ανέφερε ακόμη ότι «ο Συνεργατισμός τελείωσε το 2013», προσθέτοντας ότι «η ιδιωτικοποίησή του ήταν προδιαγεγραμμένη». Επίσης, είπε ότι «ο Συνεργατισμός ήταν ο αδύναμος κρίκος» του τραπεζικού συστήματος, προσθέτοντας ότι μετά τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός του τραπεζικού συστήματος ήρθαν και οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Ερωτηθείς για αναφορές προηγούμενων μαρτύρων ότι ενδεχομένως να υπήρξε παραπλάνηση του Υπουργικού Συμβουλίου σε μία σειρά από θέματα, ο Χ. Γεωργιάδης ανέφερε κατηγορηματικά ότι «το Υπουργικό είχε πλήρη εικόνα, πλήρη ενημέρωση». Παρέπεμψε μάλιστα σε πρακτικά των συνεδριάσεων του Υπουργικού, αλλά και σε «λεπτομερή σημειώματα», τα οποία κατέθεσε κατά καιρούς.

Στόχος της παραχώρησης του 25% η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στην εξαγγελία για την παραχώρηση του 25% των μετοχών σε πελάτες. Όπως είπε, στόχος της πιο πάνω απόφασης ήταν η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού.

Ανέφερε επίσης ότι μετά τις ενστάσεις και τις διαφωνίες οι οποίες υπήρξαν από θεσμούς εντός και εκτός Κύπρου, η απόφαση αναθεωρήθηκε προκειμένου να προηγηθεί η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών. Είπε μάλιστα ότι στις αρχές του 2017 προσλήφθηκε η Citi με εντολή να βρει επενδυτές, οι οποίοι θα έβαζαν 300 εκατ. ευρώ και θα έπαιρναν το πλειοψηφικό πακέτο.

«Δεν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές»
Εν τω μεταξύ ο Χ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι συμφώνησε και ο ίδιος με τις περισσότερες αποφάσεις και ενέργειες της Εποπτικής Αρχής στη Φρανκφούρτη, περιλαμβανομένης της διάσπασης του Συνεργατισμού.

Η μοναδική περίπτωση στην οποία διαφώνησε, όπως είπε, ήταν ο χρόνος που πραγματοποιήθηκε ο επιτόπιος έλεγχος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) επειδή… «ήταν τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές».

«Τέτοια πράγματα πρέπει να τα προσέχεις», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι οι Εποπτικές Αρχές πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν το περιβάλλον που υπάρχει στην κάθε χώρα.

Επίσης ο Χ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το νέο εποπτικό πλαίσιο το οποίο απαιτεί περισσότερα κεφάλαια και προβλέψεις από τις τράπεζες, περιλαμβανομένης και της Συνεργατικής, υποστηρίχθηκε και από τον ίδιο στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin) και στην Ευρωομάδα (Eurogroup).

Αιχμές Χάρη Γεωργιάδη για την εποπτεία της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη

«Η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι παρατηρητής. Έχει εξουσίες. Τι έπραξε;»

Ευθείες αιχμές κατά της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, για την εποπτεία του Συνεργατισμού, άφησε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Ο Χ. Γεωργιάδης κλήθηκε να σχολιάσει αναφορές της Χρ. Γιωρκάτζη και άλλων στελεχών της ΚΤ, σε σχέση με την πρόοδο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την εταιρική διακυβέρνηση.

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών και στα δύο θέματα υπήρξε πρόοδος. Ανέφερε μάλιστα ότι η Συνεργατική ξεπέρασε τους στόχους που της είχε θέσει η ΚΤ, αφού μείωσε τα ΜΕΔ στα 6,4 δισ. ευρώ σε σχέση με 6,5 δισ. ευρώ που απαιτούσε η ΚΤ. Ανέφερε επίσης ότι στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης λήφθηκαν μέτρα νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως η συγχώνευση των ΣΠΙ. Ακόμη, είπε ότι τα μέλη του ΔΣ εγκρίνονταν και από την ΚΤ, η οποία μάλιστα είχε την εξουσία να λάβει δραστικά μέτρα, περιλαμβανομένης της παύσης μελών της διοίκησης και της διεύθυνσης, σε περίπτωση που διαπίστωνε προβλήματα.

«Μου προκαλούν εντύπωση οι αναφορές της εποπτείας. Η ΚΤ δεν είναι παρατηρητής. Έχει εξουσία και μπορεί να λάβει δραστικά μέτρα, ακόμη και να απομακρύνει μέλος διεύθυνσης και διοίκησης. Τι έπραξε;» διερωτήθηκε ο Χ. Γεωργιάδης. Διέψευσε μάλιστα την αναφορά της Χρ. Γιωρκάτζη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι το 2015 η ΚΤ ζήτησε την παραχώρηση μεγαλύτερης στήριξης προς τη Συνεργατική.

55 χιλ. ευρώ σε δικηγόρο για να προετοιμάσει στέλεχος της ΣΚΤ

Νέες αποκαλύψεις από τον Γ. Αρέστη για σπατάλες μετά το κλείσιμο της Συνεργατικής

Νέες αποκαλύψεις για σπατάλες μετά το κλείσιμο της Συνεργατικής έφερε στην επιφάνεια χθες ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Γεώργιος Αρέστη.Όπως αποκάλυψε, η πρώην Συνεργατική πλήρωσε 55 χιλ. ευρώ σε δικηγόρο προκειμένου να προετοιμάσει στέλεχος της τράπεζας για την κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί σε ονόματα. Σημειώνεται ότι ο Γ. Αρέστη την Τρίτη ανέφερε ότι ο τέως Γενικός Διευθυντής, Νικόλας Χατζηγιάννης, συνέχισε να χρησιμοποιεί την εταιρική του κάρτα σε ψαροταβέρνες και ακριβά εστιατόρια ακόμη και μετά το κλείσιμο της τράπεζας.

Ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης,δήλωσε άγνοια για τα πιο πάνω.Η αύξηση σε Ταουσιάνη και τα περί υπόσκαψης του Κληρίδη Εν τω μεταξύ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να σχολιάσει αναφορά του πρώην προέδρου της ΣΚΤ,Τάκη Ταουσιάνη, ότι διαφωνούσε με την παραχώρηση του 25% των μετοχών, καθώς και αναφορά του πρώην Γενικού Διευθυντή, Μάριου Κληρίδη, περί υπόσκαψής του. Όπως είπε ο Χ. Γεωργιάδης, κατά τον ουσιώδη χρόνο ούτε ο ένας ούτε ο άλλος είχαν εκφράσει ανάλογες θέσεις. Ανέφερε μάλιστα ότι ο Τ. Ταουσιάνης πρότεινε να αναλάβει ο ίδιος το έργο της διάθεσης του 25%. Είπε επίσης ότι ο Τ. Ταουσιάνης όταν ανέλαβε την προεδρία ζήτησε αύξηση της αντιμισθίας του και κατάργηση το δικαιώματος για αυτοκίνητο, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό. Όπως ανέφερε μαζί με την αντιμισθία του Τ. Ταουσιάνη αυξήθηκε και η αντιμισθία των υπόλοιπων μελών του ΔΣ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy