Το ΥΠΠΑΝ βρίσκει μπροστά του όσα δεν έκανε

Του
Ειρηναίου Πίττα

 

Περίμεναν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ότι μετά το πρόσφατο έκτακτο Υπουργικό θα μάθαιναν τι θα γίνει με τα σχολεία. Φαίνεται ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έκρινε πως το θέμα δεν επείγει, συνεπώς το άφησε «στον αέρα», με τις φήμες παράλληλα να δίνουν και να παίρνουν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Το αυριανό Υπουργικό έχει μπροστά του τρία ενδεχόμενα, με διάφορα υπέρ και κατά σε κάθε περίπτωση. Είτε θα ανοίξουν τα σχολεία με διά ζώσης εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και όσοι είναι κρούσματα ή επαφές να λαμβάνουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως γινόταν μέχρι τώρα, είτε θα μείνουν κλειστά και θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με τηλεκπαίδευση, είτε τέλος, θα επαναλειτουργήσουν με διά ζώσης μόνο κάποιες βαθμίδες οι οποίες κρίνονται ως πιο κρίσιμες, όπως η Γ’ Λυκείου, και οι υπόλοιποι να συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση.

Όποιο ενδεχόμενο και αν επιλέξει το Υπουργικό θα βρει μπροστά του όλα όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα για να διασφαλιστεί η συνέχιση της εκπαίδευσης μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Διότι, το δύσκολο δεν είναι να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να παραμείνουν ανοικτά. Κάτι που θα επιχειρηθεί στις τάξεις των 25 παιδιών που συνυπάρχουν σε μερικά τετραγωνικά μέτρα, χωρίς εξαερισμό. Κάτι που θα επιχειρηθεί σε σχολεία με ελλείψεις αντικαταστατών για τους εκπαιδευτικούς που είτε θα είναι κρούσματα είτε επαφές. Δυστυχώς, όλα όσα μπορούσαν να γίνουν για οχύρωση των σχολείων δεν έγιναν, με αποτέλεσμα σήμερα να καλούνται οι αρμόδιοι να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Η εμπειρία και οι γνώσεις που υπήρχαν για τον ιό και την πανδημία δεν αξιοποιήθηκαν ούτε στο ελάχιστο, παρά μόνο πάρθηκαν μπαλωματικές λύσεις, όπως τα μονά θρανία.

Θύματα όλης αυτής της ανετοιμότητας είναι δυστυχώς μόνο τα παιδιά τα οποία βλέπουν άλλη μια σχολική χρονιά να κινδυνεύει. Ειδικότερα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, των οποίων κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η σταδιοδρομία, είναι απεγνωσμένοι. Μιλάμε για μαθητές οι οποίοι ολοκλήρωσαν την Α’ Λυκείου χωρίς εξετάσεις, διένυσαν όλοι τη Β’ Λυκείου με άνοιξε-κλείσε και εκτεταμένη τηλεκπαίδευση και τώρα, στη Γ’ Λυκείου, είμαστε στις 4 Ιανουαρίου και δεν γνωρίζουν πώς θα εξελιχτεί η χρονιά. Εκτός βέβαια των πιο πάνω, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ετσιθελική στάση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις εξετάσεις τετραμήνου, και το μήνυμα που στέλνει ότι θα γίνουν πάση θυσία.

Το Υπουργείο Παιδείας, αφού δεν έκανε όλα όσα έπρεπε για να διασφαλίσει την όσο το δυνατό ομαλότερη εξέλιξη της σχολικής χρονιάς καλείται έστω και τώρα να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει προς όφελος των μαθητών. Για να γίνει αυτό, αρκεί απλά να ακούσει τους ίδιους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy