Τολμούν και διεκδικούν τα κεκτημένα τους

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Η πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων έξω από τη Βουλή έστειλε γι’ άλλη μια φορά τα δικά της μηνύματα. Η δύναμη που αυτά τα περήφανα γηρατειά διατηρούν και τολμούν να διατρανώνουν την απαίτηση για επιστροφή των κεκτημένων τους προκαλεί συγκίνηση σε όλους εμάς. Την ίδια ώρα και οι υπόλοιποι, οι πιο νέοι σε ηλικία, θα πρέπει να προβληματιστούν για το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων είναι μαζικές.

«Φτάνει πια η κοροϊδία», «ΓεΣΥ εδώ και τώρα» είναι μερικά από τα κύρια συνθήματα των συνταξιούχων, μελών της ΕΚΥΣΥ και όχι μόνο που ακούστηκαν έξω από τη Βουλή σε μια προσπάθεια επιτέλους να ευαισθητοποιηθούν αυτοί που πρέπει.

Είναι κρίμα και άδικο άνθρωποι τρίτης ηλικίας, πρωτοπόροι στους αγώνες, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην κατάκτηση εργασιακών ωφελημάτων σήμερα να μετρούν τα σεντ για να μπορέσουν να έχουν τα απολύτως απαραίτητα, όπως είναι ένα πιάτο φαΐ ή ιατροφαρμακευτική αγωγή και περίθαλψη.

Οι συνταξιούχοι αποφάσισαν τη λήψη νέων μέτρων αγώνα για την  επανάκτηση και επαναφορά των δικαιωμάτων τους στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές που έκανε η σημερινή κυβέρνηση.

Το πλήγμα που έχει υποστεί το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων είναι πέραν του 30%. Ως εκ τούτου δεν αντέχουν άλλο, ενώ αρκετοί από αυτούς υποφέρουν και είναι πολύ προκλητικό η κυβέρνηση να μην αποδέχεται να επανέλθουν τα δικαιώματά τους στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές, τη στιγμή που εκπρόσωποί της πανηγυρίζουν ότι η οικονομία πηγαίνει καλά.

Δυστυχώς, η μικρή συμπληρωματική επιταγή που παραχωρείται με βάση το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα έχει αποκοπεί ή μειωθεί σε πάρα πολλές χιλιάδες συνταξιούχους. Το πασχαλινό επίδομα αποτελεί σήμερα μεγίστη κοροϊδία για τους συνταξιούχους, αφού με τα κριτήρια που καθόρισε η κυβέρνηση έχει σχεδόν καταργηθεί για την πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων, ιδιαίτερα των νοικοκυριών με δύο άτομα.

Καταργήθηκε η δωρεάν μεταφορά και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έγινε αλλαγή των κριτηρίων στο κατά πόσον δικαιούται κάποιος ηλικιωμένος φροντίδα, με αποτέλεσμα άτομα που δικαιούνταν φροντίδα, τώρα να μην δικαιούνται.

Επίσης, ένα άλλο μεγάλο φιάσκο είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο δεν έδωσε σχεδόν κανένα δικαίωμα στους συνταξιούχους. Μάλιστα, όσοι δεν υπέβαλαν αίτηση, τους έχει αποκοπεί η ειδική χορηγία (μικρή επιταγή) των χαμηλοσυνταξιούχων χωρίς να τους επιτρέπει η νομοθεσία να μπορούν σήμερα, όσοι είναι δικαιούχοι, να υποβάλουν αίτηση.

Επιτέλους ας αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν σεβασμού το λιγότερο και είναι ντροπή να παλεύουν για τα αυτονόητα και γι’ αυτά που δικαιωματικά τους ανήκουν.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.