Τομέας Εκπαίδευση: Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, η στοχοποίηση εκπαιδευτικού και το πλάνο που… απουσιάζει

Προσπάθεια στοχοποίησής τους για τη διασπορά του ιού στα σχολεία, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Με προβληματισμό και ανησυχία συνοδεύτηκε η επιστροφή των μαθητών Α’ και Β’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων και αλυσίδων μετάδοσης που παρατηρήθηκαν στις σχολικές μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω της ανησυχίας, η επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου μετατέθηκε στις 16 Μαρτίου, αντί στις 8/3, όπως είχε αρχικά τοποθετηθεί.

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας ζητά πλέον αρνητικό αποτέλεσμα rapid test σε εβδομαδιαία βάση από όλους τους εκπαιδευτικούς. Αρνητικό αποτέλεσμα θα υποχρεούνται να έχουν και οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης από την ερχόμενη Δευτέρα. Παρά τις αντιδράσεις, η απόφαση για rapid tests σε όλο τον πληθυσμό των σχολείων φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται θετικά, αν και εκφράζονται ανησυχίες για πιθανό συνωστισμό στα σημεία δειγματοληψίας. Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται από τους εκπαιδευτικούς, καθώς θεωρούν ότι γίνεται στοχοποίησή τους για τη διασπορά του ιού στα σχολεία, την ώρα που δεν πάρθηκαν άλλα μέτρα για έλεγχο της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 12 αλυσίδες κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες, οι 5 αφορούν σχολικές μονάδες, 1 στη Λευκωσία και 4 στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, «από τη διερεύνηση των κρουσμάτων προκύπτει ότι στις πλείστες περιπτώσεις το κρούσμα “0” της αλυσίδας είναι εκπαιδευτικός και στη συνέχεια ο ιός διασπείρεται τόσο σε μαθητές όσο και σε άλλους εκπαιδευτικούς εντός των σχολικών μονάδων».

Πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοικτά με φυσική παρουσία και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ  ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου. Εάν κλείσουν τα σχολεία, είπε, θα είναι δύσκολο να ξαναανοίξουν, είπε.

Ο κύριος Πολυβίου έκανε λόγο για στοχοποίηση των εκπαιδευτικών όσον αφορά το κρούσμα μηδέν στα σχολεία, τονίζοντας ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί κάνουν τέστ για να πάνε στο σχολείο.  Αποκάλυψε ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί, μαζί με άλλους πολίτες κίνησαν τη διαδικασία για προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον της διενέργειας rapid test, ωστόσο, ξεκαθάρισε, επειδή είναι υπεύθυνοι κάνουν το τεστ για να προσέλθουν στο σχολείο.

Επανέλαβε την ανάγκη εμβολιασμού όλων των εκπαιδευτικών καθώς όπως σημείωσε εάν γινόταν αυτό ίσως αποφευγόταν η αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία. Είπε επίσης ότι εντοπίστηκαν και σήμερα επιπρόσθετα κρούσματα σε διάφορα σχολεία σε εκπαιδευτικούς, σε βοηθητικό προσωπικό και μαθητές.

Για το ραπιτ τεστ έπρεπε να ήταν υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές για να υπάρχει φυσική παρουσία όλων στα σχολεία. Όσον αφορά τον καθορισμό της ύλης είπε ότι μόλις επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στο σχολείο το υπουργείο παιδείας υποσχέθηκε ότι αυτό θα γίνει. Ο Μάρτης, τόνισε, είναι η τελευταία προθεσμία για τον καθορισμό της ύλης και των εξετάσεων, διαφορετικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Αχρείαστη και άστοχη χαρακτήρισε την στοχοποίηση εκπαιδευτικού ότι αποτέλεσε το κρούσμα μηδέν στην εξάπλωση του κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, προσθέτοντας ότι προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση.

Διερωτήθηκε πως αποφασίστηκε ότι ξεκίνησε η αλυσίδα από τον εκπαιδευτικό, επισημαίνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί προσέρχονται στην εργασία τους έχοντας κάνει ράπιτ τεστ και φορώντας συνεχώς μάσκα.

Σημείωσε ότι διαπιστώθηκαν 56 κρούσματα εκπαιδευτικών σε περίπου 12 χιλιάδες στη δημοτική και μέση.

Δεν χρειάζεται, τόνισε, να δίνεται σημασία και στοχοποίηση δημιουργώντας μια στρεβλή εικόνα και παραβλέποντας ότι οι εκπαιδευτικοί πρόσφεραν τα μέγιστα αυτή την περίοδο. Σημείωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω στήριξη από το υπουργείο παιδείας για τη συνεχή εφαρμογή των πρωτοκόλλων.

Όσον αφορά την κάλυψη της ύλης, είπε, ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Δεν είναι αυτοσκοπός να επιρριφθούν ευθύνες για το ποιος ξεκίνησε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού σε κάποια σχολεία, αλλά να συνεχιστεί η φοίτηση των παιδιών με φυσική παρουσία στα σχολεία, τόνισε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας γονέων δημοτικής εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφή.

Εξέφρασε τη στήριξη του στο έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί, σημειώνοντας ότι ήταν φυσιολογικό να υπάρξουν κρούσματα και στα σχολεία.

Αυτό που ανησυχεί τόνισε, είναι σε αυτά τα σχολεία που υπήρξε η έξαρση κρουσμάτων να διαπιστωθεί τι έγινε και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Ο κύριος Χριστοφή επισήμανε ότι υπάρχουν πράγματα που  έπρεπε να γίνουν στα σχολεία που δεν έγιναν όπως τα μονά θρανία και η μείωση των μαθητών εντός των τάξεων.

Ομαλά κύλησε η χθεσινή μέρα με την επιστροφή όλων των μαθητών του λυκείου στο σχολείο, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας γονέων μέσης εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου, υπενθυμίζοντας ότι αίτημα των γονιών είναι να επιστρέψουν και οι μαθητές του Γυμνασίου.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι σε περίπτωση τρίτου κύματος κορωνοϊού και εάν τα σχολεία κλείσουν ξανά για φυσική παρουσία τότε δεν πρόκειται να ανοίξουν για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς.

Όσον αφορά τις οδηγίες του υπουργείου παιδείας για να κάνουν όλοι οι μαθητές γρήγορα τεστ για να μπορούν επιστρέψουν στα σχολεία  ο κύριος Διονυσίου είπε ότι προβληματίζει η εξέλιξη αυτή.

Ζήτησε επίσης να αυξηθούν οι κινητές ομάδες που διενεργούν τα ραπιτ τεστ στα ίδια τα σχολεία καθώς είναι αδύνατο τόσες χιλιάδες μαθητές να προσέρχονται σε 53 σημεία που υπάρχουν παγκύπρια για τη διενέργεια του τεστ.

Ο κύριος Διονυσίου είπε ακόμη ότι προβληματίζει ο ανασχηματισμός της υπόλοιπης σχολικής χρονιάς και η αναπροσαρμογή της ύλης.

Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές για την εξέλιξη της σχολικής χρονιάς που γίνεται χωρίς προγραμματισμό, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο επικεφαλής του γραφείου παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης.

Επισήμανε ότι δεν υπάρχει από το υπουργείο παιδείας  στρατηγικό σχέδιο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς κατά την οποία παρουσιάστηκαν ελλείψεις, όπως για παράδειγμα αυτά της τεχνολογίας.

Ο κύριος Χριστοφίδης τόνισε ότι για να είναι λειτουργικές οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα και να προγραμματίζονται για να μπορούν να υλοποιούνται.

Χαρακτήρισε μπάχαλο το σκηνικό που δημιουργήθηκε με τα ράπιτ τεστ, προσθέτοντας ότι παρακολουθήσαμε να λαμβάνονται και να ανακοινώνονται αποφάσεις οι οποίες αναιρούσαν η μια την άλλη.

Λαμβάνονται πολιτικές και όχι επιστημονικές αποφάσεις, τόνισε ο κύριος Χριστοφίδης, προσθέτοντας πως όταν  λαμβάνεις με αυτό τον τρόπο αποφάσεις δεν θα έχεις αποτελέσματα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.