Τομή στην ιστορία της Πάφου

του Σπύρου Χαραλάμπους, σκηνοθέτης


Νιώθω υπερήφανος και συγκινημένος που η πόλη από την οποία κατάγομαι, η Πάφος, ήταν η μία εκ των δύο Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης για το έτος 2017. Η συγκίνηση όμως είναι μεγαλύτερη, καθώς είχα την ευκαιρία να σκηνοθετήσω την εκδήλωση λήξης ενός εξαιρετικά σημαντικού πολιτιστικού θεσμού που εκπροσώπησε η Πάφος.

Η τελετή λήξης να αποτελέσει το έναυσμα για μια συνέχεια στα όσα έγιναν και μια καινούρια αρχή που θα δώσει άλλη πνοή στην πόλη

Η κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Πάφο αποτέλεσε τομή στην ιστορία της. Σημαντικοί χώροι της πόλης όχι μόνο συντηρήθηκαν, αλλά αναδείχθηκαν και αποτελούν, πλέον, τόπους συνάθροισης ανθρώπων και ιδεών. Οι κάτοικοι της πόλης είχαν την ευκαιρία να δουν φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις, να ακούσουν άλλα είδη μουσικής, να γευτούν νέες συνταγές, να παρακολουθήσουν αξιέπαινες θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και γενικά να μυηθούν σε ξένους κόσμους. Οι καλλιτέχνες, από την άλλη, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους “ανησυχίες” και να αναδείξουν τις ικανότητές τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έλαβαν χώρα εκατοντάδες πολιτιστικά δρώμενα, που σαφέστατα εμπλούτισαν την καλλιτεχνική ατζέντα της πόλης και έδωσαν την ευκαιρία στον κόσμο που την επισκέφτηκε να βιώσει νέες εμπειρίες.

Η μεγάλη εορταστική εκδήλωση λήξης ήταν ένα γεγονός που επισφράγισε το έτος 2017. Η προσωπική μου ευχή είναι η τελετή αυτή να μην είναι η “καταληκτική”, να μην σταματήσει αυτή την πορεία που ξεκίνησε να χαράσσει η πόλη αφότου κατέκτησε τον τίτλο, αλλά να αποτελέσει το έναυσμα για μια συνέχεια στα όσα έγιναν και μια καινούρια αρχή που θα δώσει άλλη πνοή στην πόλη.