Μέχρι τον Απρίλη η μελέτη για νέα αντιπλημμυρικά στη Λάρνακα

Στόχος η θωράκιση κεντρικών περιοχών που παραμένουν επιρρεπείς σε πλημμυρικά φαινόμενα


 

Μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο θα έχει επιλεχθεί ο μελετητής που θα σχεδιάσει τα επιπρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα σε κεντρικές περιοχές της Λάρνακας.  Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα μας ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας επισημαίνοντας ότι αυτό το διάστημα αξιολογούνται οι προσφορές που έχουν υποβληθεί για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. «Μέχρι το Πάσχα, εκτός απροόπτου, θα έχουμε κατακυρώσει την προσφορά», ανέφερε ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, ενώ απαντώντας σε ερώτηση από πού θα ξεκινήσουν τα έργα, σημείωσε ότι θα δοθούν οδηγίες για έναρξη από τη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου όπου παρατηρείται έντονο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΣΑΛ, έχουν γίνει κάποιες προσωρινές διευθετήσεις με την τοποθέτηση έξτρα αγωγού στην εκβολή του συστήματος ομβρίων προς τη μαρίνα της Λάρνακας, αλλά αυτός δεν είναι αρκετός για να απορροφήσει ποσότητες που συγκεντρώνονται σ’ εκείνο το τμήμα της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας ανακοίνωσε ότι ξεκινά το σχεδιασμό νέων αντιπλημμυρικών υποδομών σε κεντρικές και όχι μόνο περιοχές της πόλης, από το Μακένζι μέχρι το λιμάνι, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού κέντρου και των λεωφόρων Γρηγόρη Αυξεντίου και Μακαρίου. Τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα κοστίσουν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και έρχονται να προστεθούν σε άλλα τέσσερα συμβόλαια που ήδη τρέχουν και αφορούν επιπρόσθετες αντιπλημμυρικές εγκαταστάσεις σε περιοχές που εξακολουθούν να είναι επιρρεπείς σε πλημμυρικά φαινόμενα παρά το γεγονός ότι καλύπτονται από αποχετευτικό σύστημα.

Όπως ανακοίνωσε το ΣΑΛ, μετά από επιθεώρηση εργοταξίων στις 5 Ιανουαρίου 2023 ξεκίνησαν τα πρώτα δύο, από μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων του ΣΑΛ, που θα συγχρηματοδοτηθούν με συνολικό ποσό 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής συστήματος ομβρίων υδάτων στην κυκλική λεωφόρο, μέσα στα πλαίσια του κατασκευαστικού Συμβολαίου C20Α. Το έργο αξίας €2.264.000 πλέον ΦΠΑ και διάρκειας 12 μηνών αφορά την κατασκευή 3,4 χλμ αγωγών ομβρίων υδάτων για εξυπηρέτηση της λεκάνης απορροής δυτικά της λεωφ. Αγίων Αναργύρων. Θα καλύψει συγκεκριμένα τόσο τη λεωφόρο Αγίων Αναργύρων, από το ύψος της κυκλικής λεωφόρου μέχρι τη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, όσο και την περιοχή δυτικά της λεωφόρου, συμπεριλαμβανομένου και του οικισμού Αγίων Αναργύρων. Το νέο δίκτυο θα καταλήξει και θα συνδεθεί στο υφιστάμενο κανάλι της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, ενώ στο έργο συμπεριλαμβάνεται και η κατεδάφιση υφιστάμενων οχετών της λεωφόρου Αγίων Αναργύρων που υπολειτουργούν και η αντικατάστασή τους με νέο δίκτυο.


Στις 9 Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησαν εξάλλου και συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής συστήματος ομβρίων υδάτων στη λεωφόρο Αλέξανδρου Παναγούλη, για εξυπηρέτηση της λεκάνης απορροής πέριξ της λεωφόρου. Θα καλύψει τις περιοχές στις δύο πλευρές της λεωφόρου, από το ύψος της λεωφ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου μέχρι το υφιστάμενο αντλιοστάσιο ομβρίων S8, παρά τη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού. Το αντλιοστάσιο S8 του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας εκβάλλει στο υφιστάμενο κανάλι της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού.

Πέραν τούτων ξεκινούν άμεσα τα έργα στην περιοχή Αγίου Λαζάρου στη βάση του συμβολαίου που υπογράφηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2022 και αφορά την κατασκευή 2,6 χλμ κεντρικών αγωγών ομβρίων.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.