Για τον «χειρότερο χειμώνα» ετοιμάζεται η Ουκρανία, η προσοχή της Ινδίας και της Κίνας στραμμένη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το διεθνή Τύπο

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δυτικοί αναλυτές επέμεναν στη σημασία της επιφυλακτικής στάσης απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας. Από την δική τους σκοπιά, το τέλος του πολέμου, παρά το γεγονός ότι παραμένει ως μια επιτακτική ανάγκη για όλες τις πλευρές, ακόμη δεν έχει εμφανιστεί στον ορίζοντα καθώς Ουκρανία και Δύση δεν είναι σε θέση να εμπιστευτούν τον Ρώσο Πρόεδρο για την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης. Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για την έναρξη του «χειρότερου χειμώνα» στην ιστορία της Ουκρανίας.

Οι Ινδοί αναλυτές υποστηρίζουν την γραμμή της ινδικής Kυβέρνησης στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ασία. Από την δική τους σκοπιά, η ουδέτερη εξωτερική πολιτική του Νέου Δελχί πλέον έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Ο κινεζικός Τύπος επιμένει στο μήνυμα ότι με τις κινήσεις της, η Ουάσιγκτον περιπλέκει τις εξελίξεις στην περιοχή.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ρωσικός Τύπος δημοσίευσε την πρόταση του Κρεμλίνου για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία υπό ρωσικούς όρους. Ο δε, ουκρανικός Τύπος μετέδωσε την είδηση ότι λίγο μετά την ανακήρυξη της Ρωσίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία, η Μόσχα έπληξε θανάσιμα για μια ακόμη φορά τις υποδομές της Ουκρανίας.

«Ο χειρότερος χειμώνας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»

Το άρθρο του Ali Wyne που δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου στο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Affairs» φέρει τον τίτλο «Φοβεροί (αντίπαλοι) αλλά όχι ανίκητοι. Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να αντιδρούν υπερβολικά στην Κίνα και τη Ρωσία;». Ο αρθρογράφος επισημαίνει τα εξής: «Με την επιθετικότητά της εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία υπονόμευσε τις οικονομικές προοπτικές της, εξάντλησε τα στρατιωτικά της περιουσιακά στοιχεία και ενίσχυσε τη διατλαντική συνεργασία. Η κινεζική Kυβέρνηση, εν τω μεταξύ, σφίγγει τον έλεγχό της στον ιδιωτικό τομέα, προκαλώντας αντίρροπα στην Ασία και εντατικότερο διπλωματικό συντονισμό στη Δύση. Εάν το αρχικό λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο ήταν να αντιδράσουν ανεπαρκώς στη Ρωσία και την Κίνα, πρέπει τώρα να αποφύγουν το αντίθετο λάθος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει τώρα να προφυλαχθούν από την υπερβολική αντίδραση και την αμφισβήτηση αυτών των δύο χωρών πανταχού παρούσα». Ο κ. Wyne καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Δεν είναι κάθε απόφαση που λαμβάνει η Ρωσία ή η Κίνα εγγενώς επιζήμια για τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Παρά την παρουσίαση της Ρωσίας ως τον ύπουλο και πανταχού παρόντα οπορτουνιστή και την Κίνα ως τον υπομονετικό και διορατικό στρατηγό – κανένας από τους δύο δεν είναι απρόσβλητος από λάθη. Η Μόσχα και το Πεκίνο είναι φοβεροί αντίπαλοι. Τα καλά νέα είναι ότι τα λάθη τους δίνουν στην Ουάσιγκτον την ευκαιρία να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική που έχει τις ρίζες της λιγότερο στην απάντηση σε κάθε ελιγμό τους παρά στην έκφραση των δικών της φιλοδοξιών».

Η καναδική εφημερίδα «Globe and Mail» στις 22 Νοεμβρίου δημοσίευσε το άρθρο του Justin Ling, το οποίο φέρει τον τίτλο «Μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σήμερα θα σημάνει περισσότερο πόλεμο αύριο». Ο κ. Ling στο άρθρο του αναφέρει ότι «λίγοι άνθρωποι είναι τόσο καλά εξοπλισμένοι για να κατανοήσουν τους κινδύνους του από το να λάβει κανείς στα σοβαρά τα λόγια του Βλαντιμίρ Πούτιν όσο ο κ. Ποροσένκο, ο οποίος ήταν πρόεδρος όταν ο κ. Πούτιν ξεκίνησε την αρχική του εισβολή στην Ουκρανία την περασμένη δεκαετία. Ήταν ο κ. Ποροσένκο που κάθισε πρώτος σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με τον κ. Πούτιν, ο οποίος επέμεινε ότι ήθελε να ‘σταματήσει την αιματοχυσία’ και να αφήσει την Ουκρανία να ανοικοδομήσει τις κρίσιμες υποδομές της για να ‘βοηθήσει την περιοχή να προετοιμαστεί για τον χειμώνα’. Αυτά ήταν ψέματα. Η Ρωσία υπέγραψε δύο συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός το 2014 και το 2015 και τις αγνόησε. Οι Ρώσοι συνέχισαν να στέλνουν στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία, να βομβαρδίζουν πολιτικές θέσεις και να εξοπλίζουν τρομοκρατικές πολιτοφυλακές».

Ο αρθρογράφος προσθέτει ότι «μια κατάπαυση του πυρός σήμερα θα σημάνει περισσότερο πόλεμο αύριο. Το να αφήσουμε τον κ. Πούτιν να ανοικοδομήσει την πολεμική του μηχανή όχι μόνο θα οδηγήσει σε μια πιο βάναυση εκστρατεία στην Ουκρανία την άνοιξη, αλλά θα δει επίσης περισσότερη βιαιότητα από Ρώσους εργολάβους στη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ. Θα σημαίνει περισσότερα χρήματα και προμήθειες για τους μουλάδες στο Ιράν, καθώς καταπολεμούν τους αντιφρονούντες στην πατρίδα τους και στο Κουρδιστάν· θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας· θα είναι το πράσινο φως για τις φιλοδοξίες του Σι Τζινπίνγκ στην Ταϊβάν».

«Ο Πούτιν ζει με φόβο για τη ζωή του καθώς ο στρατός υποχωρεί» ήταν ο τίτλος της ανάλυσης του Mark Benets που δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου στην βρετανική εφημερίδα «The Times». Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «Η απελευθέρωση της Χερσώνας από τη ρωσική κατοχή ήταν ένα σοβαρό ψυχολογικό πλήγμα για τον πρόεδρο Πούτιν που τον έκανε να φοβάται για τη ζωή του. “[Ο Πούτιν] φοβάται πολύ επειδή δεν υπάρχει συγχώρεση στη Ρωσία για τους τσάρους που χάνουν πολέμους”, δήλωσε ο Oleksiy Arestovich, σύμβουλος του αρχηγού του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου». Ο κ. Benets προσθέτει ότι «η αντεπίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή της Χερσώνας εισήλθε σε ένα νέο στάδιο αυτή την εβδομάδα, καθώς τα στρατεύματά της ξεκίνησαν μια επίθεση στο Κίνμπουρν, που θεωρείται ευρέως ως ένα αδύναμο σημείο στην άμυνα της Ρωσίας στην αριστερή πλευρά του ποταμού Ντνίπρο. Εάν η Ουκρανία μπορέσει να ελέγξει τη περιοχή, θα διευκόλυνε τις δυνάμεις της να ελέγξουν την είσοδο στο Ντνίπρο, την πρόσβαση στα λιμάνια της Χερσώνας και του κοντινού Μικολάιβ και να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις στις ελεγχόμενες από την Ουκρανία ακτές της Μαύρης Θάλασσας».

Η Cristian Segura στην ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη έκδοση της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» στις 21 Νοεμβρίου με τίτλο «Η Ουκρανία ανοίγει νέο μέτωπο στο Ντνίπρο για να απειλήσει την οπισθοφυλακή της Μόσχας» έγραφε ότι «η Ουκρανία πιστεύει ότι έχει εντοπίσει την αχίλλειο πτέρνα στις αμυντικές θέσεις της Ρωσίας στον ποταμό Ντνίπρο. Αυτό το αδύναμο σημείο βρίσκεται στη χερσόνησο Κίνμπουρν. Πριν από τον πόλεμο ήταν μια περιοχή δημοφιλής στους λάτρεις του οικοτουρισμού. Τώρα καταλαμβάνεται από τις ρωσικές δυνάμεις και το σενάριο για μια εκστρατεία φευγαλέων ουκρανικών επιθέσεων που οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες βλέπουν ως ένα νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση – μια αμφίβια τακτική ανταρτών».

Στην ανάλυση της, η κ. Segura επισήμανε πως «στρατιωτικό προσωπικό και αναλυτές που συμβουλεύτηκαν η El Pais προειδοποιούν ότι θα περάσουν μήνες προτού οι συνθήκες είναι οι βέλτιστες για το Κίεβο να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας απόβαση στρατευμάτων στην ανατολική όχθη του Ντνίπρο. Ο Thibault Fouillet, πρώην αξιωματικός του πυροβολικού που είναι τώρα αναλυτής στη γαλλική δεξαμενή σκέψης Foundation for Strategic Research, λέει ότι η επιχείρηση θα είναι η πιο δύσκολη του πολέμου μέχρι στιγμής για τις ουκρανικές δυνάμεις. «Πριν από τρεις ή τέσσερις μήνες δεν θα σκεφτόμουν καν τη σκοπιμότητα για κάτι τέτοιο, αλλά τώρα δεν μπορώ να το αποκλείσω: Θα εξαρτηθεί από το αν οι Ρώσοι θα κρατήσουν ή όχι τις θέσεις τους στον ποταμό».

Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine» στις 23 Νοεμβρίου μετέδωσε την είδηση με τίτλο «Ο Κλίτσκο προειδοποιεί για “χειρότερο χειμώνα”», στην οποία έγγραφε ότι «ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης για την ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία έχει τρία εκατομμύρια κατοίκους: ‘Αυτός είναι ο χειρότερος χειμώνας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο’, δήλωσε στην εφημερίδα Bild. Λόγω των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, η Ουκρανία παλεύει με διακοπές ρεύματος και οι επιθέσεις προκαλούν επίσης σημαντικά προβλήματα με την παροχή τηλεθέρμανσης, νερού και φυσικού αερίου. Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πού μπορούν να βρουν υποστήριξη σε περίπτωση παρατεταμένης διακοπής ρεύματος. Οι εταιρείες καλούνται επίσης να παρέχουν δωμάτια και άλλη βοήθεια. Ο Κλίτσκο ζήτησε από τη Γερμανία να στείλει επειγόντως γεννήτριες, προστατευτικό ρουχισμό και ανθρωπιστικά αγαθά εκτός από όπλα. Σύμφωνα με το Ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει αρκετούς πυραύλους για τρεις έως τέσσερις εξίσου βαριές επιθέσεις όπως στις 15 Νοεμβρίου».

Τα προσεκτικά διπλωματικά βήματα της Ινδίας και η οργή του Πεκίνου

Στη θέση της Ινδίας στον νέο γεωπολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται στην Ασία, υπό την σκιά των τελευταίων σαρωτικών εξελίξεων στο διεθνές σκηνικό, εστίασε το κύριο άρθρο της αγγλόφωνης ινδικής εφημερίδας «Hindustan Times» που δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου με τίτλο «Οι σχέσεις Ινδίας-ΗΠΑ βρίσκεται σε γερά θεμέλια». «Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας βρίσκονται σε σταθερό έδαφος. Αυτό θα κρατήσει την Ινδία σε καλό σημείο το επόμενο έτος, καθώς θα αναλάβει την προεδρία στους G20 και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Διατηρώντας την εστίαση σε θέματα που αφορούν την πλειονότητα της ανθρωπότητας που κατοικεί στον Παγκόσμιο Νότο, η Ινδία θα πρέπει να επιστρατεύσει και την τελευταία ικμάδα διπλωματικής της δύναμης», αναφέρει το άρθρο.

Προστίθεται ότι «η πρόσφατη σύνοδος κορυφής της G20 στο Μπαλί υπογράμμισε την ικανότητα της Ινδίας να διαχειρίζεται μια ασταθή παγκόσμια τάξη. Περισσότερες αποδείξεις γι’ αυτό ήρθαν αυτή την εβδομάδα με τα σχόλια του αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) Τζόναθαν Φάινερ, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσβλέπει στην Ινδία και τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για να βοηθήσουν στην προώθηση της παγκόσμιας ατζέντας. Ο κ. Φάινερ ανέφερε επίσης την παρέμβαση της Ινδίας στη σύνοδο κορυφής της G20 ως παράδειγμα του πώς, σε πραγματικό χρόνο, ο κ. Μόντι συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση συναίνεσης μεταξύ των χωρών. Η ψήφος εμπιστοσύνης υπογραμμίζει ότι οι διμερείς δεσμοί απολαμβάνουν διακομματική υποστήριξη στην Ουάσιγκτον και είναι απίθανο να επηρεαστούν αρνητικά είτε από το αδιέξοδο του αμερικανικού Κογκρέσου είτε από τις διαφορές σχετικά με τις αγορές ενέργειας από τη Ρωσία. Δείχνει επίσης ότι η προσεκτικά βαθμονομημένη πορεία που χάραξε η Ινδία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν επιτυχής στην καθιέρωση της διπλωματίας του Νέου Δελχί ως διπλωματίας που βασίζεται όχι μόνο στο εθνικό συμφέρον αλλά και στις αξίες και τα δικαιώματα».

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αγγλόγλωσση κινεζική εφημερίδα «China Daily» δημοσίευσε το κύριο άρθρο με τίτλο «Κανείς δεν ξεγελάστηκε από τα προσχήματα των ΗΠΑ», το οποίο εστιάζει στη μετεξέλιξη των κινεζοαμερικανικών σχέσεων. Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου αναφέρεται ότι «οι διεθνείς νόμοι και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι προσχήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να συγκαλύψουν τον απεχθή χαρακτήρα της απατεωνίστικης συμπεριφοράς τους σε μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου, η οποία κατά τα άλλα είναι ειρηνική χάρη στις κοινές προσπάθειες των χωρών της περιοχής. Έτσι, ήταν διπρόσωπο για τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με αυτό που αποκάλεσε “την ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά” των αεροσκαφών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στην περιοχή “Ινδο-Ειρηνικού” κατά τη συνάντησή του με τον σύμβουλο Επικρατείας και υπουργό Άμυνας Γουέι Φενγκέ, στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας της Ένωσης Νοτιοανατολικών Ασιατικών Κρατών-Plus στο Σιέμ Ρεάπ της Καμπότζης, την Τρίτη. Παρόλο που οι ηγέτες των δύο χωρών (ΗΠΑ και Κίνας) αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της διατήρησης της επικοινωνίας των δύο πλευρών κατά τη συνάντησή τους στο Μπαλί της Ινδονησίας την περασμένη εβδομάδα και αυτό φάνηκε να δημιουργεί μια συγκριτικά θετική ατμόσφαιρα για τη συνάντηση μεταξύ των δύο αρχηγών άμυνας, οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο πλευρές δείχνουν ότι όσο η αμερικανική πλευρά επιμένει στα παλιά της όπλα κάθε αμερικανική πρόκληση στο ζήτημα της Ταϊβάν θα αντιμετωπιστεί με σταθερά και αποφασιστικά αντίμετρα από την Κίνα».

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος

Υπό την σκιά των τελευταίων πληγμάτων που υπέστησαν οι ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά εδάφη, στενός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου έστειλε στις 24 Νοεμβρίου στο Κίεβο μήνυμα δια μέσου της ρωσικής εφημερίδας «Kommersant». Στο δημοσίευμα με τίτλο «Πεσκόφ: Το Κίεβο μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ρωσίας και να εμποδίσει τα δεινά του πληθυσμού» αναφέρεται ότι «η ουκρανική ηγεσία μπορεί να επιλύσει την κατάσταση, να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Ρωσίας και να σταματήσει “τα πιθανά δεινά του τοπικού πληθυσμού”, δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ. Σημείωσε ότι η Ρωσία δεν πλήττει πολιτικές εγκαταστάσεις».

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι «ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε σε ερώτηση του Kommersant FM σχετικά με το αν το Κρεμλίνο ανησυχεί για το πώς οι επιθέσεις επηρεάζουν τη ζωή των Ουκρανών, δεδομένου ότι οι κάτοικοι παραμένουν χωρίς θέρμανση, φως και νερό. “Δεν υπήρξαν επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους και δεν θα υπάρξουν. Και όσον αφορά τους στόχους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το στρατιωτικό δυναμικό, (οι Ουκρανοί) βιώνουν κατά συνέπεια ήττα”, δήλωσε ο κ. Πεσκόφ. Ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου απάντησε στο ερώτημα εάν αυτή η τοποθέτηση σχετίζεται με τα λόγια του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι “ο άμαχος πληθυσμός δεν πρέπει να υποφέρει” ή όχι. “Η ηγεσία της Ουκρανίας έχει κάθε ευκαιρία να επαναφέρει την κατάσταση στο φυσιολογικό, έχει κάθε ευκαιρία να επιλύσει την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς και, κατά συνέπεια, να σταματήσει κάθε πιθανή ταλαιπωρία του τοπικού πληθυσμού”, απάντησε.

«Η Ρωσία βομβαρδίζει τις υποδομές της Ουκρανίας μετά την ανακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως “κρατικού χορηγού της τρομοκρατίας”» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Thaisa Semenova που δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου στην αγγλόγλωσση ουκρανική εφημερίδα «Kyiv Independent». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η Ρωσία βομβαρδίζει τις υποδομές της Ουκρανίας μετά την ανακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως “κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας”. Η Ρωσία ξεκίνησε μια ακόμη μεγάλης κλίμακας επίθεση πυραύλων σε όλη την Ουκρανία στις 23 Νοεμβρίου, σκοτώνοντας αμάχους, καταστρέφοντας κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, του Λβιβ, καθώς και τμήματα της γειτονικής Μολδαβίας. Νωρίτερα στις Νοεμβρίου 23, ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι τμήματα του Κιέβου ενδέχεται να εκκενωθούν λόγω εκτεταμένων διακοπών ρεύματος εν μέσω χειμώνα, τονίζοντας ότι “Αυτός είναι ο χειρότερος χειμώνας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”».

Στο άρθρο προστίθεται ότι «ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, να ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τα μαζικά πλήγματα της Μόσχας. Την ίδια στιγμή, δυτικοί πρεσβευτές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, έκαναν καταδίκασαν τη θανατηφόρα επίθεση (στις ουκρανικές υποδομές). Η Πρόεδρος της Μολδαβίας, η χώρα της οποίας αντιμετώπισε επίσης διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι “αφήνει τη Μολδαβία στο σκοτάδι” και τόνισε ότι “δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε ένα καθεστώς που μας αφήνει στο σκοτάδι και το κρύο”. Μετά από μια σειρά από ρωσική μαζική πυραυλική επίθεση στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, σχεδόν όλα τα μεγάλα θερμικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια στη χώρα έχουν υποστεί ζημιές. Η Ρωσία στοχεύει τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας από τις αρχές Οκτωβρίου, παραδεχόμενη ότι οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας είναι ο πρωταρχικός στόχος της. Λίγες ώρες πριν η Ρωσία αρχίσει να βομβαρδίζει την Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ψήφισμα που χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως “κράτος-υποστηρικτής της τρομοκρατίας”».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy