Τον Δεκέμβρη στο δικαστήριο η αγωγή προσφύγων για τη μη χρηματική βοήθεια σε όσους παραχωρήθηκαν οικόπεδα

Στις 20 Δεκεμβρίου είναι ορισμένη η διαδικασία ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού από πρόσφυγες που καταχώρησαν αγωγή, σχετικά με την απόφαση να μην παραχωρηθεί χρηματική βοήθεια σε εκτοπισθέντες που έχουν ήδη εγκριθεί για παραχώρηση κρατικών οικοπέδων για ανέγερση κατοικίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος εξήγησε ότι η κυβέρνηση είχε αναθεωρήσει αυτή την απόφαση το 2013 και παραχωρούσε μόνο το οικόπεδο χωρίς τη στεγαστική βοήθεια. Όπως είπε εδώ και 10 χρόνια πολλοί από τους πολίτες δε μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τα σχέδια, να στεγαστούν και να προχωρήσουν τη ζωή τους. Επίσης ανέφερε ότι υπήρχε και απόφαση της Επιτρόπου Διοικήσεως που δικαιώνει αυτούς τους πρόσφυγες και τονίζει ότι το κράτος θα πρέπει να συμμορφωθεί.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κέττηρος επισήμανε ότι μετά την απόφαση κάποιων από τους πρόσφυγες να καταχωρήσουν αγωγή στο δικαστήριο, το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε χαρακτηριστικά, έχει λάβει την απόφαση να ενεργήσει εκδικητικά. Όπως είπε το Υπουργείο θα περιμένει την έκβαση της απόφασης του δικαστηρίου για να δει πως θα προχωρήσει. Ο κ. Κέττηρος είπε ακόμα ότι μπορεί αυτή η απόφαση να εκδοθεί σε 8 ή σε 10 χρόνια, όταν θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να στεγάσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει απόφαση της Επιτρόπου Διοικήσεως που υποχρεώνει το κράτος να καταβάλει τη στεγαστική βοήθεια η οποία θα ανέρχεται γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε, σε μια άσκηση εργασίας που έκαναν, διαπίστωσαν ότι μπορούν εύκολα να βρεθούν 100 εκ ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια της τελευταίας 10ετίας που αφορούν τα σχέδια για προσφυγική πολιτική. Από αυτά, είπε, θα μπορούσαν τα 4 εκ. ευρώ να διατεθούν για αυτούς τους ανθρώπους.
Ο κ. Κέττηρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχει κάτι θετικό είτε τον Δεκέμβριο είτε τον Φεβρουάριο

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.