Τον Διαγωνισμό Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς ανακοίνωσε στα Πέρα Ορεινής το ΡΙΚ

Διάσκεψη Τύπου για τον Διαγωνισμό Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς 2023, στα Πέρα Ορεινής, συνδιοργανώθηκε σήμερα από το ΡΙΚ και την εταιρεία Χαραλαμπίδης-Κρίστης. Ο διαγωνισμός είναι αφιερωμένος στην αείμνηστη ηθοποιό Δώρα Κακουράτου.

Στον χαιρετισμό του, ο Θανάσης Τσώκος, Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, ανέφερε ότι το κυπριώτικο σκετς είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα του ΡΙΚ. «Η πίστη μας στο κυπριώτικο σκετς συνεχίζει αταλάντευτη», πρόσθεσε.

Ακόμη, επεσήμανε ότι το πρώτο ραδιοφωνικό σκετς μεταδόθηκε την πρώτη ημέρα εκπομπής της τότε Κυπριακής Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας, στις 4 Οκτωβρίου 1953. Αυτό το γεγονός, τόνισε, «είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας να συνεχίσουμε ως μεταλαμπαδευτές την παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει προηγούμενοι συνάδελφοι και εμπνευσμένοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι».

Στόχος, συνέχισε, «είναι να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτό το κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και να το δώσουμε ως κομμάτι του πολιτισμού μας στις επόμενες γενιές». Ο κ. Τσώκος εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν νεότεροι συγγραφείς για το κυπριώτικο σκετς. Παράλληλα σημείωσε ότι γίνεται σοβαρή δουλειά από την Ένωση Σκηνοθετών και την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της εταιρείας Χαραλαμπίδης Κρίστης, η οποία «πιστεύει στη συνέχεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», όπως ανέφερε.

Εν συνεχεία, ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ αναφέρθηκε στην απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ να απορρίψει πρωτογενώς την αίτηση του ΡΙΚ για καταχώριση του κυπριώτικου σκετς στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «κάτι το οποίο μάς έχει θλίψει τα μέγιστα», όπως είπε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα αρθεί αυτή η ανορθογραφία» εκ μέρους της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Μηλιώτη, Τμηματάρχης Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων ΡΙΚ, ανέφερε ότι σήμερα ξεκίνησαν τα γυρίσματα για νέα επεισόδια του κυπριώτικου σκετς, προσθέτοντας ότι το Σκετς είναι κομμάτι της ιστορίας του τόπου. «Είναι τα ήθη μας, τα έθιμά μας, η παράδοσή μας», συνέχισε.

Το ραδιοφωνικό σκετς αποτελεί αγαπημένη συνήθεια του μεσημεριού της Κυριακής, όμως και το τηλεοπτικό κοινό δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην τηλεοπτική εκδοχή του. Υπογράμμισε ότι ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς «εξελίσσεται, εκσυγχρονίζεται και αγκαλιάζεται από ολοένα και νεαρότερους συγγραφείς».

Η Αγγελική Νικηφόρου, Πρόεδρος κριτικής επιτροπής Διαγωνισμού και Λειτουργός Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων ΡΙΚ, σημείωσε ότι «το κυπριώτικο σκετς είναι ένα πολιτισμικό δημιούργημα του ΡΙΚ και των ανθρώπων του». Ακόμη, είπε ότι ο διαγωνισμός που προκηρύσσει κάθε χρόνο το ΡΙΚ από το 1961 «αποτελεί το μοναδικό, ίσως, επίσημο βήμα μέσα από το οποίο καλλιεργείται συστηματικά η κυπριακή διάλεκτος».

Επιπλέον, η κ. Νικηφόρου ανέφερε ότι το 2021 υποβλήθηκαν 78 συμμετοχές ενώ το 2022 υποβλήθηκαν 108. Εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος ο αριθμός των συμμετοχών θα είναι ακόμα μεγαλύτερος, προσθέτοντας ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται στις 11 Αυγούστου 2023.

Παράλληλα, τόνισε ότι το Ραδιόφωνο του ΡΙΚ προκηρύσσει κάθε χρόνο από το 1969, και τον Διαγωνισμό Συγγραφής Ραδιοφωνικού θεατρικού έργου, ο οποίος θα είναι φέτος αφιερωμένος στη μνήμη του συγγραφέα Πάνου Ιωαννίδη. Το πρώτο βραβείο και στους δύο διαγωνισμούς ανέρχεται στα 1200 ευρώ, το δεύτερο στα 1000 ευρώ και το τρίτο στα 800 ευρώ, συνέχισε.

Ο Μάριος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Χαραλαμπίδης-Κρίστης, είπε ότι το ΡΙΚ, με το οποίο είναι ταυτισμένο το κυπριώτικο σκετς, προσθέτει πολυεπίπεδα στην πολιτισμική μας παράδοση.

Ως Χαραλαμπίδης-Κρίστης, συνέχισε ο κ. Κωνσταντίνου, «αντιπροσωπεύουμε ένα τεράστιο κομμάτι της κυπριακής παράδοσης στη γαλακτοκομία, ένα κλάδο με βαθιές ρίζες στον χρόνο, στην οικονομία, στην κοινωνία και στην καθημερινότητα.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση γυρισμάτων του τηλεοπτικού κυπριώτικου σκετς και με την προβολή βίντεο για την ιστορία του κυπριώτικου σκετς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy