Για τον «γκουρού» της οικονοµίας Αβ. Νεοφύτου

Του Σπύρου Σωτηρίου*

Ο original υποψήφιος του ∆ΗΣΥ, ο άνθρωπος που η πιο ευφάνταστη πρότασή του σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ήταν η εισήγηση για βοηθό Προέδρου, ο πολιτικός που απαξίωσε όσο κανένας άλλος τους εργαζόµενους και τις συντεχνίες τους, υποχρεώθηκε να µπει και στη συζήτηση για τα εργασιακά ζητήµατα. Υποχρεώθηκε, µεταξύ άλλων, να µιλήσει και για ένα αγαπηµένο του θέµα, την ΑΤΑ. Αυτόν τον «αναχρονιστικό» θεσµό που «συντηρεί» και «ανατροφοδοτεί» τον πληθωρισµό, κατά την πάγια θέση του ∆ΗΣΥ και των εργοδοτικών συνδέσµων.

Ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της τελευταίας δεκαετίας, «τα δικά µας του γειτόνου µας», ο κ. Νεοφύτου µάς είπε, µεταξύ άλλων αναληθειών, ότι η ΑΤΑ κουτσουρεύτηκε από την κυβέρνηση Χριστόφια. Υπενθυµίζουµε ότι µια από τις πρώτες πολιτικές πράξεις της κυβέρνησης Κληρίδη ήταν το κουτσούρεµα της ΑΤΑ, αφαιρώντας, κατ’ απαίτηση των εργοδοτών, από τον υπολογισµό της τις αυξήσεις στο φόρο κατανάλωσης που περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, τις αυξήσεις στα καύσιµα.

Ο κ. Αβέρωφ είναι διαχρονικα σταθερός πολέµιος της ΑΤΑ και παραµένει πεισµατικά, σε πλήρη σύµπλευση µε τους εργοδότες, υπέρ της πλήρους κατάργησης της ΑΤΑ.

[yarpp]

Μπροστά στην απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήµατος για πλήρη επαναφορά και παραχώρηση της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόµενους, ο κ. Νεοφύτου επέλεξε να απαξιώσει το θεσµό λέγοντάς µας ότι η ΑΤΑ δεν προσφέρει τίποτα, γιατί την απολαµβάνει µόνο ένα µικρό ποσοστό των εργαζοµένων. Ιδού η Ρόδος, κ. Αβέρωφ. Αποδεχτείτε το αίτηµα των εργαζοµένων για καθολική εφαρµογή!

Κάποιοι άλλοι θέτουν ως επιχείρηµα το ότι η απαίτηση για καθολική εφαρµογή ολόκληρης της ΑΤΑ πρέπει να είναι «κοστολογηµένη» για να είναι πειστική. Η απάντηση όµως είναι απλή και δεν αφορά λογιστικές πράξεις. Σύµφωνα µε όλες τις σχετικές µελέτες, τα τελευταία χρόνια τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι δυσανάλογα πολύ µεγαλύτερα από τα εισοδήµατα της εργασίας. Ως εκ τούτου, η παραχώρηση της ΑΤΑ για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν θα κοστίσει τίποτα παρά µόνο λίγα από τα κέρδη τους.

Η ΑΤΑ είναι το µοναδικό άµεσο µέτρο που µπορεί να αντισταθµίσει µερικώς την αγοραστική δύναµη των εργαζοµένων µπροστά στον πληθωρισµό και την ακρίβεια που καλπάζουν. Γι’ αυτό και η ΠΕΟ το θέτει στην προµετωπίδα των διεκδικήσεων της.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόµα κάτι αξιοσηµείωτο στην τηλεµαχία µε Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη. Είπε ότι θα βοηθήσει τους χαµηλά αµειβόµενους αυξάνοντας το ποσό του αφορολόγητου εισοδήµατος για ένα χρόνο! Ακόµα µια ανούσια «ρηξικέλευθη» ιδέα του προέδρου του ∆ΗΣΥ, που δεν διανοείται να συζητήσει οποιοδήποτε µέτρο πιθανόν να επιφέρει κόστος στους επιχειρηµατίες.

Από το επιτελείο του κ. Νεοφύτου προτάσσουν το αφήγηµα ότι ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ γνωρίζει καλά τα οικονοµικά θέµατα. Αυτό ισχύει. Όχι όµως τα οικονοµικά θέµατα που αφορούν τους εργαζόµενους, το λαό, αλλά ό,τι διασφαλίζει και αυξάνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Όµως ο κ. Νεοφύτου δεν είναι υποψήφιος για CEO µιας επιχείρησης, αλλά για Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας. Μέχρι σήµερα όλες του οι τοποθετήσεις για την οικονοµία είναι ταυτισµένες µε τους επιχειρηµατίες, τους τραπεζίτες και κατά των εργαζοµένων.

Είναι καταγραµµένη η άποψή του λίγο πριν την κατάρρευση του τραπεζικού συστήµατος, ότι «έχουµε τους καλύτερους τραπεζίτες στον κόσµο». Είναι νωπές οι απαξιωτικές δηλώσεις του κ. Νεοφύτου για τους εκπαιδευτικούς, τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους συνδικαλιστές. Είναι καταγραµµένη η άποψή του για ιδιωτικοποίηση των ηµικρατικών οργανισµών. Είναι γνωστή η απαίτησή του για ξεπούληµα της Cyta έναντι µερικών δεκάδων εκατοµµυρίων (παρεµπιπτόντως από τότε µέχρι και σήµερα η Cyta απόφερε στο κράτος πάνω από ένα δις ευρώ!). Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, εκµεταλλευόµενη τα υπαρκτά προβλήµατα του κρατικού σφαγείου, έβαλε λουκέτο, γιατί, κατά τον κ. Νεοφύτου, «το κράτος δεν µπορεί να κάνει τον κρεοπώλη», µε αποτέλεσµα να έχουµε ολιγοπώλια µε σκανδαλώδεις αυξήσεις στις τιµές του κρέατος. Χάρισαν µε σκανδαλώδεις διαδικασίες το λιµάνι στο ιδιωτικό κεφάλαιο και είχαµε πάλι εκτόξευση στις χρεώσεις και κατ’ επέκταση στις τιµές στην αγορά. Έκλεισαν τις Κυπριακές Αερογραµµές µε πρόσχηµα ότι ήταν παράνοµη η κρατική επιδότησή τους και επιδοτούν τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες. Χάρισαν τον Συνεργατισµό στο ιδιωτικό κεφάλαιο µετατρέποντας τον σε ακόµα µια τράπεζα. Αυτή είναι δυστυχώς η οικονοµική προσέγγιση των Αβέρωφ-Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη που µας κυβέρνησαν επί µια δεκαετία.

* Υπεύθυνος Γραφείου Επικοινωνίας ΠΕΟ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy