Τον Ιωνά ποιος θα τον ελέγξει;

Λόγος για συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ρώσικης Εισαγγελίας

Ποιος θα ελέγξει τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, για το πολύκροτο ζήτημα των σχέσεων που φαίνεται να διατηρούσε η ανώτερη Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Ελένη Λοϊζίδου, με τις Εισαγγελικές Αρχές της Ρωσίας; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί καθότι στον επίμαχο ιστότοπο “Compromat” στον οποίο δημοσιεύθηκε η υποκλαπείσα αλληλογραφία της κας Λοϊζίδου υπάρχει ένα email που αφήνει πολλά ερωτηματικά.

Από το προσωπικό e-mail της κας Λοϊζίδου στάλθηκε την επίμαχη περίοδο του κουρέματος (13/3/2013) προς την κα Ειρήνα Σιάτοβα του Τμήματος Μετάφρασης της Ομοσπονδιακής Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας ένα μήνυμα με το οποίο σημειώνεται ότι “δυστυχώς δεν είχαμε καμία πληροφόρηση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τις συναντήσεις” (την περίοδο εκείνη χρέη Γεν. Εισαγγελέα εκτελούσε ο Πέτρος Κληρίδης), “συνεπώς μίλησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος με ενημέρωσε ότι έχει Υπουργικό Συμβούλιο την 20ή” (δεν αναφέρεται σε μήνα). “Θα ήθελε όμως (σ.σ. ο Υπουργός) να δει την αντιπροσωπεία σας, ίσως στο δείπνο το απόγευμα”. Η Ρωσική Εισαγγελία ενημερώνεται ακόμα ότι το δείπνο ίσως γίνει σε κάποια ταβέρνα στην Αγία Άννα στην επαρχία Λευκωσίας.

Προγραμματίστηκε ακόμα η εν λόγω συνάντηση να γίνει στην παρουσία του τότε προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στο e-mail γίνεται λόγος για το περιεχόμενο της συνάντησης που αφορά συγκεκριμένες υποθέσεις έκδοσης Ρώσων, οι οποίες θα συζητούνταν στο άτυπο δείπνο. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στις υποθέσεις Makushin (ζητούνται εξηγήσεις γιατί η Ιντερπόλ πληροφόρησε ότι θα έπρεπε να αφαιρεθεί από τη stoplist και οι ρωσικές Αρχές θεωρούν ότι ποτέ δεν έπραξε κάποιο αδίκημα), τις υποθέσεις Konovalova, Shimkevich, Kuchucheva, Kolesnikov.

Στο επίμαχο e-mail γίνεται ακόμα λόγος για υποθέσεις που χάνονται λόγω του ότι ο χρόνος περνά από την παράβαση του αδικήματος, καθώς και για καθυστερήσεις στην υποβολή της Κόκκινης Προειδοποίησης (πλησιέστερο στο διεθνές ένταλμα σύλληψης). Ακόμη αναφέρονται προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Κυπριακή Αστυνομία στην ανίχνευση Ρώσων φυγόδικων. Ένα άλλο θέμα συζήτησης είναι πόσο αποτελεσματικά αντιμετωπίζονται οι ισχυρισμοί των φυγόδικων ότι δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη εάν εκδοθούν ή ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα. Πολλές από τις υπό αναφορά υποθέσεις απασχόλησαν μεταγενέστερα τις κυπριακές Αρχές.

Τι γνώριζε;

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι τι γνώριζε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος κατά το επίμαχο e-mail φαίνεται να είχε ενημερωθεί για τις υποθέσεις ζητώντας τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία. Γιατί η κα Λοϊζίδου μιλά για πληροφόρηση που δεν εξασφαλίστηκε από τον τέως Γ. Εισαγγελέα; Σε επικοινωνία που είχε η “Χ” με τον τέως Γ. Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, μας ανέφερε ότι την τότε περίοδο είχαν προγραμματιστεί σεμινάρια μεταξύ των Εισαγγελιών Κύπρου και Ρωσίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι εξ όσων θυμάται δεν παρέστη ποτέ σε δείπνο στην Αγία Άννα και ότι οι επαφές που είχε ήταν κυρίως με τους ομολόγους του στην Εισαγγελία της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2016 ο Υπ. Δικαιοσύνης είχε επίσημη συνάντηση με τον Ρώσο Γενικό Εισαγγελέα στην παρουσία του νυν Γενικού Εισαγγελέα, που κατέληξαν σε αμοιβαία ανταπόκριση σε αιτήματα ταχύτερης δικαστικής συνδρομής και θέματα εκδόσεως φυγοδίκων.

Το θέμα λαμβάνει τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις, λόγω των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών από ξένα κέντρα στην Κύπρο.

Ένα καλό ερώτημα είναι κατά πόσον προκύπτει κάποια σύνδεση του όλου θέματος με την άρνηση των κυπριακών Αρχών να ερευνήσουν συγκεκριμένα στοιχεία στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Γουίλιαμ Μπρόουντερ, ο οποίος εμπλέκεται σε ποινική υπόθεση που αφορά την αγορά μετοχών της Gazprom. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα είχε αποφασισθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ανασταλούν οι ζητούμενες έρευνες, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy