Τον κ. Κασουλίδη ξενίζει… η στάση της Τουρκίας στο Ουκρανικό και η ανοχή από ΕΕ-ΝΑΤΟ

Και τα ΜΟΕ στο ψυγείο, μέχρι νεωτέρας…

 

Η προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) από όσους αναμενόταν να ενεργοποιηθούν μετατίθεται σε μεταγενέστερο στάδιο λόγω των εξελίξεων στο Ουκρανικό, δήλωσε χωρίς περιστροφές στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. «Είναι φανερό ότι εκείνοι που αναμένετο να ενεργοποιηθούν για την προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, θέτουν τη δράση τους προς την προώθηση των ΜΟΕ για μεταγενέστερο στάδιο».

Όσον αφορά τη στάση της Άγκυρας έναντι των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως ξενίζει τη Λευκωσία το ότι συνεχίζει να γίνεται ανεκτή, ενώ αποτιμώντας την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου, Ισαάκ Χέρτσογκ, στην Τουρκία, εκτίμησε ότι δεν επηρεάζονται οι σχέσεις Ισραήλ-Κύπρου.

«Σε κάθε συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ είχαμε προειδοποιήσει για την πιθανότητα η Τουρκία να μη συμμορφωθεί με τις κυρώσεις, κάτι που οφείλει άλλωστε ως μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Έχουμε καταγγείλει αυτή της τη στάση, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, καθώς και προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ με την πρόσφατη επιστολή που του έχω αποστείλει», είπε ο κ. Κασουλίδης για το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Εκείνο που πραγματικά μας ξενίζει», συμπλήρωσε, «είναι πως συνεχίζει να γίνεται ανεκτή αυτή η στάση της Τουρκίας. Επί του παρόντος υπάρχει σιγή».

Όσον αφορά τον αντίκτυπο των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στις δηλώσεις που έγιναν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, υπό την προεδρία του Εμμανουέλ Μακρόν και σημείωσε ότι παρ’ όλο που η ΕΕ διαπιστώνει την ανάγκη ενεργειακής της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, πρόθεση δεν είναι επί του παρόντος να διακόψουν αυτή την αγορά. Αυτό, πρόσθεσε, απορρέει από το γεγονός ότι οι ποσότητες που χρειάζεται η Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερες από τις υφιστάμενές της ανάγκες. «Ως εκ τούτου, η ενεργειακή απεξάρτηση μέσω και της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το 2027», είπε.

 

Ρωσία: Η Δύση μάς ωθεί σε «τεχνητή χρεοκοπία»
Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας κατηγόρησε τη Δευτέρα ξένες χώρες ότι θέλουν να αναγκάσουν τη Ρωσία σε «τεχνητή χρεοκοπία» μέσω κυρώσεων, οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο, σε σχέση με αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. «Το πάγωμα των λογαριασμών σε ξένο συνάλλαγμα της (Κεντρικής) Τράπεζας της Ρωσίας και της ρωσικής κυβέρνησης μπορεί να θεωρηθεί ως επιθυμία ορισμένων ξένων χωρών να οργανώσουν μια τεχνητή χρεοκοπία που δεν έχει πραγματικούς οικονομικούς λόγους», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε στην κατηγορία «σκουπίδια» το δημόσιο χρέος της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι η απόφαση αντανακλά την άποψη ότι μια χρεοκοπία είναι «επικείμενη»… Όμως ο Σιλουάνοφ αρνήθηκε ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις» του κρατικού της χρέους.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.