Από τον καναπέ αλλάζουν μόνο τα κανάλια

Του Παναγιώτη Λάρκου*

Μια εταιρεία που φτιάχνει καναπέδες, δεν επιθυμεί οι πελάτες της να μάθουν τα μυστικά της κατασκευής ενός καλού καναπέ. Αλλιώς όλοι θα έφτιαχναν τους δικούς τους. Ο στόχος της είναι να πείσει τους πελάτες να αγοράσουν έναν καναπέ. Να καταναλώσουν το προϊόν της.

Αντίστοιχα, ο στόχος ενός συστήματος εξουσίας είναι να πείσει τον πολίτη να καταναλώνει την πολιτική. Όχι να την φτιάχνει. Ούτε να πιστέψει πως έχει το δικαίωμα να τη διαμορφώσει.

Και το σύστημα εξουσίας εδώ στην Κύπρο (ιδιαίτερα τα τελευταία 8 χρόνια), έχει ξοδέψει πολύ κόπο για να μας τοποθετήσει στον καναπέ που αγοράσαμε με τα χρήματα που κερδίσαμε από τον προσωπικό μας κόπο και να καταναλώνουμε την πολιτική που κατασκευάζει και πάλι με χρήματα από τον κόπο μας.

Σε μια σχέση όμως, πάντα έχουν μερίδιο ευθύνης όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Και όσο και να προσπαθούσε το σύστημα, αν εμείς οι ίδιοι δεν αγοράζαμε το προϊόν, το σύστημα θα κατέρρεε. Πού είναι λοιπόν η δική μας ευθύνη; Ποια ακριβώς στιγμή παραχωρήσαμε την πολιτική στους επαγγελματίες και αποδεχτήκαμε το ρόλο του κομπάρσου σε αυτό το έργο;

Τα ποσοστά της αποχής έρχονται να αποδείξουν και μαθηματικά αυτήν ακριβώς την παραχώρηση. Με την απουσία συμμετοχής μας, το μόνο που καταφέραμε είναι να μην αλλάξει απολύτως τίποτα. Και; Είμαστε πιο χαρούμενοι; Είμαστε πιο ευτυχισμένοι; Υπάρχει κάποιος από εσάς που νιώθει πως ζει τη ζωή που του αξίζει;

Τα κόμματα δεν υπάρχουν στ’ αλήθεια. Ένα κόμμα (το οποιοδήποτε) είναι μια απλώς φαντασιακή, ιδεολογική κατασκευή. Ένα κόμμα υπάρχει μόνο και μόνο γιατί εμείς πιστεύουμε πως υπάρχει. Το κόμμα είμαστε εμείς. Το να απαιτείς από ένα κόμμα να ενεργήσει για χάρη σου χωρίς εσύ να κάνεις τίποτα, είναι σαν να ζητάς από τον καναπέ σου να αλλάξει χρώμα. Δεν θα συμβεί.

Για να ενεργήσει ένα κόμμα και να είναι αποτελεσματικό, χρειάζεται δύναμη.

Και η δύναμη ενός κόμματος είναι μετρήσιμη. Μετριέται κάθε φορά στην κάλπη.

Όσο εμείς παραμένουμε στον καναπέ αλλάζοντας αμήχανα κανάλια, η κάλπη δεν πρόκειται να δώσει διαφορετικό αποτέλεσμα. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έχουμε μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε το σύστημα εξουσίας. Μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα. Πάψτε να πιστεύετε πως δεν μπορείτε να αλλάξετε τίποτα.

Ονομάζεται Βουλή των Αντιπροσώπων, γιατί αυτοί που είναι μέσα βρίσκονται εκεί αντί του δικού μας προσώπου. Διαλέξτε τα πρόσωπα που μοιάζουν πιο πολύ με το δικό σας και δώστε στη φωνή σας τη δύναμη. Το αύριο δεν θα αλλάξει από μόνο του.

* Υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Λεμεσού

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.