Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Γιώργος Λουκαΐδης για την κλιματική αλλαγή

Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο Βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης, σε συζήτηση με θέμα για την κλιματική αλλαγή και την κατοχύρωση του δικαιώματος σε ένα υγιές περιβάλλον, ανέφερε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστιας κλίμακας οικολογική κρίση, που απειλεί κάθε τι ζωντανό, την κοινωνία και την οικονομία, τη θαλάσσια και επίγεια βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην παρέμβασή του ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη αλλά την ίδια στιγμή επηρεάζει δυσανάλογα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και τις ευάλωτες ομάδες.

Επεσήμανε ακόμα ότι η παρούσα κατάσταση οφείλεται επίσης στην αδράνεια που επιδεικνύουν οι κυβερνήσεις όσον αφορά στην ανάγκη αναχαίτισης της συνεχιζόμενης ζημιάς και οικονομικής εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος και υπογράμμισε ότι είναι επάναγκες, υπογράμμισε να υιοθετηθεί σχετικό Πρόσθετο Πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, με στόχο την ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου ώστε να παρέχεται η δυνατότητα  στο Δικαστήριο να εκδικάζει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον οι οποίες πλήττουν καίρια την ανθρώπινη ζωή, υγεία και αξιοπρέπεια.

Στο διεθνές επίπεδο, ανέφερε, οι κλιμακούμενες διενέξεις για τον έλεγχο των φυσικών πόρων αλλά και οι συνακόλουθες ροές κλιματικών μεταναστών και προσφύγων καταδεικνύουν με τον πιο έντονο τρόπο πόσο αλληλένδετα είναι τα ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή.

Οι ολοένα συχνότερες πυρκαγιές που εκτείνονται στην περιοχή της Μεσογείου, εμφανίζονται πλέον και σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω των αυξανόμενων κυμάτων καύσωνα, απώλειας της βιοποικιλότητας και παρατεταμένης ανομβρίας που παρατηρείται, συνέχισε προσθέτοντας ότι τα αίτια αυτών των φαινομένων συνδέονται άμεσα με το υφιστάμενο κοινωνικό – οικονομικό σύστημα, το οποίο θέτει σε προτεραιότητα το κέρδος σε βάρος της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της ευημερίας των λαών.

Σύμφωνα με τα όσα ανάφερε ο κ. Λουκαΐδης στις τρέχουσες, κρίσιμες για το μέλλον της ανθρωπότητας συνθήκες, είπε, δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς περιβαλλοντική δικαιοσύνη αλλά και αντίστροφα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy