Μια μεταβατική χρονιά για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι το 2020 αφού αναμένεται να ολοκληρωθεί η λειτουργία του ΓεΣΥ με τη β’ φάση τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ Μάριος Παναγίδης μιλώντας χθες ενώπιον την Επιτροπής Υγείας της Βουλής, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Οργανισμού και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, οι οποίοι μεταξύ άλλων εξέφρασαν ανησυχία για την ετοιμότητα των δημόσιων νοσοκομείων, ανέφερε πως η πλήρης αυτονόμηση έχει ορίζοντα το Μάιο του 2024 και είναι αλληλένδετη με τα έσοδα του ΟΚΥπΥ. Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του σε σχέση με την πορεία αυτονόμησης, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί το 90% της πλήρους αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Σημαντικό βήμα προς την αυτονόμηση αποτελεί και το γεγονός ότι ο Οργανισμός διαχειρίζεται από μόνος του τα οικονομικά δεδομένα, πρόσθεσε ο κ. Παναγίδης. Ο Προϋπολογισμός του 2020 ανέρχεται στα €460 εκ., ενώ υπολογίζονται έσοδα €240 εκ. για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη για ένα χρόνο και άλλα €65 εκ. για εξωνοσοκομειακή. Μέχρι σήμερα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, δεν έχουν προβεί σε εξοικονομήσεις ούτε σε αύξηση της παραγωγικότητας, κάτι που θα γίνει τα επόμενα χρόνια, χωρίς τη μείωση της ποιότητας προσφοράς υγείας. Κυρίως οι εξοικονομήσεις θα αφορούν στα λειτουργικά έξοδα που τώρα ανέρχονται στα 123 εκ. ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια προγραμματίζονται και έργα. Περαιτέρω ανέφερε πως όπου παρουσιάζονται ελλείψεις και κενά, ο ΟΚΥπΥ έχει τη στήριξη των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κυριάκος Γεωργίου επεσήμανε στην Επιτροπή ότι τα έσοδα του Οργανισμού δεν μπορεί να είναι μόνο από τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, καθώς στα κρατικά νοσηλευτήρια παρέχονται υπηρεσίες υγείας και σε μη δικαιούχους, όπως είναι οι παράτυποι μετανάστες και οι αιτητές ασύλου, γεγονός που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί.

Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Υγείας ότι τα έσοδα των κρατικών νοσηλευτηρίων από την εφαρμογή της πρωτοβάθμιας φροντίδας προσεγγίζουν αυτά που προβλέφθηκαν. Ο ΟΑΥ αναμένεται πάντως ότι θα καθορίσει την τιμή αποζημίωσης, με τον οποίο βρίσκονται σε διαβουλεύσεις.

Σε ό,τι αφορά ερωτήματα βουλευτών για τη φυγή ιατρών από τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο κ. Παναγίδης είπε ότι αντικαταστάθηκαν πάνω από 80 γιατροί. Ενώ εκεί που παρουσιάζονται κενά, προσωρινά μεταφέρονται ιατροί από άλλες επαρχίες. Το 2019 προσλήφθηκαν 80 ιατροί ενώ έχουν προκηρυχθεί άλλες 40 θέσεις, με κύρια χώρα προέλευσης την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ο ΟΚΥπΥ είναι σε διαβουλεύσεις, όπως ανέφερε ο κ. Παναγίδης με τους ιατρούς του δημοσίου, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στα κίνητρα. Τέλος ο κ. Παναγίδης σημείωσε ότι ο ΟΚΥπΥ καλείται να ισορροπήσει τα δεδομένα που έχει ενώπιόν του, δηλαδή τη διαχείριση δημόσιου χρήματος, τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων και τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Ελένη Κωσταντίνου