Θέα/Ορίζοντας

Τον ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή τίμησε η Σχολή και το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

1ΒΣτην εσωτερική αυλή του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στην Λευκωσία διοργανώθηκε το Σάββατο 25 Ιουλίου η τιμητική εκδήλωση για τον σημαντικό μας ποιητή (και θεατρικό συγγραφέα) Μιχάλη Πασιαρδή «Μαντήλιν ολομέταξον». Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο Χριστος Αγιομαμίτης που παρευρέθηκε στην εκδήλωση:

«Ο ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής, ο χαράκτης Χαμπής και ο συνθέτης Ευαγόρας Καραγιώργης, ήταν οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης “Μαντήλιν ολομέταξον”, στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στη Λευκωσία. Συμπαίκτες στην βραδυάν ποίησης και μουσικής, ο ερμηνευτής και μελετητής της παραδοσιακής μουσικής της Κύπρου, Μιχάλης Ττερλικκάς, ο Γιώργος Καλογήρου και η Κατερίνα Παράσχου, οι ποιητές Κώστας Βασιλείου, Νίκη Παπαξενοφώντος, Θωμάς Κυριάκου, οι μουσικοί Σάββας Χρυσοστόμου, Νικόλας Τσαγγάρης, Αλέξης Αναστασίου, και ο Γιώργος Χόπλαρος, βιολί.

Το ποίημα «Μαντήλιν ολομέταξο» γράφτηκε από τον Μιχάλη Πασιαρδή για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης, «Η Γιαλουρού». Ο Ευαγόρας Καραγιώργης μελοποίησε το «Μαντήλιν ολομέταξον» για τη θεατρική παράσταση του Σατιρικού θεάτρου το 1992. Το 1994 το εξέδωσε για πρώτη φορά σε δίσκο με τη φωνή της Κλέλιας Πετρίδου και το 2006 για δεύτερη φορά στον δίσκο, «Με δίχως τ’ ανοιχτάριν», τραγουδισμένο από τον ίδιο.

Ο Χαμπής μόλις άκουσε από τον Μιχάλη Πασιαρδή το ποίημα του “Θέλω να κλάψω από αγάπη για σένα” είπε “θα το χαράξω”. Χάραξε αυτό το ποίημα και τρία άλλα βασισμένα στο ποίημα του Πασιαρδι “Μαντήλιν Ολομέταξον”. Ένα για την Κύπρο, ένα για την μάνα του Μαργαρίτα Τσαγγάρη και ένα ερωτικό.

Τα τέσσερα μεγάλα χαρακτικά, σε στίχους Μιχάλη Πασιαρδή, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό στον χώρο της εκδήλωσης μαζί με προσωπογραφία του ποιητή από τον Χαμπή. Ο Χαμπής αναφέρθηκε στην πορεία που ακολούθησε χαράσσοντας τα, και μίλησε για το σκεπτικό χαρακτικής απόδοσης των ποιημάτων. Και τα πέντε, έργα, έχουν δωρηθεί από τον χαράκτη στο Μουσείο.»

3 13

4

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.