Τοπικές Αρχές και ψηφιακή εποχή

Του
Άντρου Γ. Καραγιάννη*

 

Η µετα-πανδηµίας εποχή θα µας φέρει πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή, αφού θα αναγκαστούµε να εντάξουµε στην καθηµερινότητά µας τη χρήση έξυπνων συσκευών και πλατφόρµων. Και προχωρώντας, η ζωή µας θα γίνεται όλο και πιο ψηφιακή. […] Ήδη, αρκετές τοπικές Αρχές χρησιµοποιούν τις τηλεδιασκέψεις και την τηλεργασία, ως µέτρο προστασίας του υπαλληλικού προσωπικού, έτσι ώστε να αποφευχθεί η έκθεσή τους στο ευρύ κοινό και την πανδηµία.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια, µια οµάδα νεοεκλεγέντων δηµάρχων, συµµετείχαµε σε επιµορφωτικό σεµινάριο για την τοπική αυτοδιοίκηση στη Νότια Αγγλία. Εκεί διαπιστώσαµε πόσο εξοικειωµένοι ήταν, οι Βρετανοί συνάδελφοί µας αλλά και το προσωπικό των τοπικών Αρχών στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Όλοι οι δηµοτικοί εργαζόµενοι είχαν το δικό τους φορητό υπολογιστή, δεν διέθεταν δικό τους γραφείο και εργάζονταν «µετακινούµενοι» από το ένα γραφείο στο άλλο χωρίς να χρησιµοποιούν χαρτί.

Σήµερα, η ψηφιακή επικοινωνία έχει ενταχτεί κανονικά και στο καθηµερινό πρόγραµµα των τοπικών Αρχών της Κύπρου. Η συµµετοχή των αιρετών αξιωµατούχων και του προσωπικού σε διαλέξεις, σεµινάρια και συνεδριάσεις µέσω τηλεδιασκέψεων, µας έχει επιµορφώσει και µας καθιστά πλέον ικανούς να συνεδριάζουµε εξ αποστάσεως, όπως και να λαµβάνουµε αποφάσεις µέσω της ηλεκτρονικής ψήφου. Οι τηλεδιασκέψεις παρέχουν επίσης την άνεση στους δηµότες να συµµετέχουν στις συνεδριάσεις χωρίς τη φυσική τους παρουσία. Με αυτό τον τρόπο «εδραιώνεται» στους δηµότες το αίσθηµα και το δικαίωµα του «ανήκειν» στην τοπική κοινωνία, καθιστώντάς τους ενεργούς πολίτες που συµβάλλουν στη χάραξη πολιτικής και στην εφαρµογή προτάσεων. Η ένταξη και η συµµετοχή των δηµοτών στα κοινωνικά δρώµενα συµβάλλουν στην ενίσχυση του δηµοκρατικού διαλόγου, έτσι ακριβώς όπως πρέπει να λειτουργούν οι τοπικές Αρχές. Οποιαδήποτε τεχνολογική αναβάθµιση ή εξέλιξη, θα πρέπει να συµβαδίζει µε τις απαιτήσεις του κόσµου και να είναι φιλική προς τους χρήστες. Αν η ηλεκτρονική έναντι της φυσικής συµµετοχής των πολιτών συνδράµει στην τοπική ανάπτυξη και στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες, τότε η ηλεκτρονική εµπλοκή των πολιτών µπορεί να ενισχύσει το έργο των τοπικών Αρχών. Όµως είναι απορίας άξιο, αν όλες οι τοπικές Αρχές και όλοι οι πολίτες είναι έτοιµοι και πρόθυµοι να χρησιµοποιούν δηµόσιες υπηρεσίες µε ηλεκτρονικές λύσεις.

Αυτά και άλλα ερωτήµατα, όπως η προστασία των προσωπικών δεδοµένων, θα πρέπει να απαντηθούν για αποφυγή παρεξηγήσεων. Οι τοπικές Αρχές θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα €8,2 δισ. που θα δαπανήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο νέο πολυετές δηµοσιονοµικό πλαίσιο 2021-2027, για το πρόγραµµα «Ψηφιακή Ευρώπη». Ο «ψηφιακός µετασχηµατισµός» αποτελεί πλέον πολιτική προτεραιότητα, τόσο των τοπικών Αρχών όσο και των κρατών – µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα ψηφιακή εποχή έχει ενταχθεί στην καθηµερινότητά µας. Παρ’ όλα αυτά, η χρήση της τεχνολογίας θα πρέπει να γίνεται µε µέτρο, γιατί η υπερβολική εξάρτηση µάς καθιστά ακοινώνητους και περιορίζει σε αρκετό βαθµό τις ανθρώπινες και κοινωνικές µας σχέσεις.

* ∆ήµαρχος ∆ερύνειας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy