Τοπική Αυτοδιοίκηση: Εδώ μιλάμε για τις ζωές μας!

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Τον Μάιο του 2024 και µετά από επτάµισι χρόνια, λόγω παράτασης της θητείας των νυν δηµοτικών Αρχών, θα έχουµε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτή τη φορά θα έχουµε ένα νέο µεταρρυθµιστικό πλαίσιο, το οποίο στηρίζεται σε τρεις νοµοθεσίες: για τους νεοσύστατους Επαρχιακούς Οργανισµούς, τις ∆ηµοτικές και Κοινοτικές Αρχές. Είναι αλήθεια ότι το νέο µεταρρυθµιστικό πλαίσιο είναι σύνθετο και περιλαµβάνει πολλές αλλαγές που ενδεχοµένως κρύβουν και δυσλειτουργίες. Υπάρχει όντως βαθµός δυσκολίας, τόσο για την άρτια οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών όσο και για την ενηµέρωση των πολιτών.

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν γιορτή της δηµοκρατίας, των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Είναι ο πιο λαϊκός θεσµός, ο πιο κοντινός θεσµός στους πολίτες. Γιατί εδώ ακριβώς µιλάµε για τις ζωές µας! Είναι πολιτικές εκλογές, αλλά διακρίνονται για τις ιδιαιτερότητες του τοπικού χαρακτήρα τους. Είναι οι εκλογές που οι συνειδήσεις νιώθουν πιο απελευθερωµένες και ως εκ τούτου κάνουν τις επιλογές τους χωρίς µεγάλες παρεµβάσεις. Γιατί ο καθένας βιώνει καθηµερινά το έργο, την προσφορά, το όραµα κάθε τοπικής Αρχής.

Το ΑΚΕΛ, η κυπριακή Αριστερά, έχει καταγράψει στην ιστορική διαδροµή της µεγάλες στιγµές αγωνιστικής δράσης, προσφοράς και συνεχούς ποιοτικής αναβάθµισης, εκσυγχρονισµού και περαιτέρω εκδηµοκρατικοποίησης του θεσµού. Έχει τεράστια ιστορία, µεγάλη παράδοση. Το ΑΚΕΛ υπήρξε η ατµοµηχανή της προόδου, της δηµοκρατίας και της κοινωνικής προκοπής. Και αυτό φιλοδοξούµε να κάνουµε σ’ ένα νέο ραντεβού τον Μάιο του 2024. Καταθέτοντας προγραµµατικές θέσεις και οράµατα βιώσιµων πόλεων, πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης που θα δηµιουργεί νέες θέσεις εργασίας, προσιτής στέγης, που θα φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τον αθλητισµό, τον πολιτισµό, την παιδεία, την κοινωνική µέριµνα και πρόνοια.

Σ’ αυτές τις εκλογές κάνουµε ένα νέο άνοιγµα στην κοινωνία αγκαλιάζοντας στα ψηφοδέλτιά µας ανθρώπους δοκιµασµένους µε τους οποίους συναντηθήκαµε όλα αυτά τα χρόνια στους µικρούς και µεγάλους αγώνες για µια καλύτερη Κύπρο. Επενδύουµε σε άτοµα και προσωπικότητες εγνωσµένου κύρους και αξίας. Ανθρώπους που µπορούν να εµπνεύσουν µε τα οράµατά τους και να δικαιώσουν τις προσδοκίες των πολιτών για περισσότερη ποιότητα ζωής.

Ξεκινάµε ένα καινούργιο ταξίδι, αυτή τη φορά µε σταθµό τις τοπικές κοινωνίες. Θα περπατήσουµε τις γειτονιές και τις συνοικίες µας, θα µιλήσουµε µε τους πολίτες, θα καταθέσουµε τις ιδέες και τα οράµατά µας για σύγχρονες, όµορφες και ανθρώπινες πόλεις. Οι Ακελιστές και οι Ακελίστριες χρειάζεται να ηγηθούν πρωτοβουλιών, να αποδείξουν µε πράξεις ότι οι πολίτες µπορούν να προσβλέπουν στην Αριστερά για πόλεις και κοινότητες που στο επίκεντρό τους θα είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους. Συµµετέχοντας ενεργά στα ψηφοδέλτια και στις διεργασίες για τις τοπικές εκλογές, µπορούµε και πρέπει να κάνουµε τη διαφορά. Όλοι έχουµε θέση και ρόλο.

Ειδικότερα στη Λεµεσό, πόλη και ύπαιθρο, µπορούµε και θα καταφέρουµε να επιβεβαιώσουµε την ιστορία µας, το δικό µας κεκτηµένο για µια νέα ελπιδοφόρα πορεία των τοπικών κοινωνιών, των δήµων και κοινοτήτων µας.

* Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy