Τοπική Μεταρρύθμιση: Σιγά-σιγά εισέρχονται στην ουσία

Η διαδικασία συνεχίζεται με μεθοδικότητα και κλείνουν οι εκκρεμότητες

Ολοκληρώθηκε χθες η κατ’ άρθρο συζήτηση των τριών νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έγινε και διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, η οποία έχει ανοίξει το δρόμο για κατάληξη σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τους επαρχιακούς οργανισμούς.

Η συζήτηση ήταν πραγματικά εποικοδομητική, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας.

Η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων έθεσαν μια σειρά από ζητήματα σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες για τη λειτουργία των Επαρχιακών Οργανισμών. Ως εκ τούτου, έχει προκαθοριστεί συνεδρία για την ερχόμενη Τρίτη μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, για να δισαφηνιστούν συγκεκριμένα θέματα που «δεν είναι σημεία διαφωνίας, αλλά είναι σημεία βελτίωσης του νομοσχεδίου», όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Επίσης ο Νίκος Νουρής ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο ότι εκείνα τα οποία μας χωρίζουν είναι σχεδόν ελάχιστα», εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί «η Επ. Εσωτερικών μεθοδικά διαχειρίζεται το θέμα της συζήτησης, κάτι που δημιουργεί τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα είμαστε εντός του χρονικού περιθωρίου».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι στις 4 Νοεμβρίου θα τεθεί το νομοσχέδιο για τοποθέτηση και για τροπολογίες των κομμάτων. Επομένως, μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και να πάει στην Ολομέλεια μαζί με τα υπόλοιπα.

Επιπλέον, είπε πως ξεκίνησαν να συζητούν και την ουσία του νομοσχεδίου για τον Περί Δήμων Νόμο, καλύπτοντας αρκετό έδαφος, για να σημειώσει πως δεν συζητήθηκε ο αριθμός των δήμων των συνενώσεων. Ωστόσο, σημείωσε ότι συζήτησαν και κατέληξαν σε συγκλίσεις για άλλα ανοικτά επίμαχα ζητήματα, «τα οποία φάνταζαν μέχρι πρότινος πολύ δύσκολα».

 

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.