Τοπικό Σχέδιο Ακάµα: Εκκρεµότητες, συγκρούσεις και αλλαγές συνθέτουν το σκηνικό προς την τελική ευθεία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

  • «Αν ακούγαµε µόνο τις θέσεις των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, ή µόνο τη θέση της τοπικής κοινωνίας, ή ενός επιχειρηµατία, θα ήταν δύσκολο να υπάρξει ένας ξεκάθαρος σχεδιασµός ως προς το Σχέδιο»
  • «Η κοινότητα της Ίνειας ζήτησε όπως αναπτυχθούν τρεις περιοχές πάνω από τον Κόλπο της Λάρας, κάτι το οποίο είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί, αφού είναι ένα αυστηρά προστατευόµενο µέρος»
  • «Εκκρεµεί η έκδοση της γνωµάτευσης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ έχει ήδη εκδοθεί έκθεση οικολογικής αξιολόγησης»
  • «Έχουν απορριφθεί οι περισσότερες εκ των σηµαντικότερων προνοιών, ωστόσο αποµένει να δούµε τις τελικές αποφάσεις για τις δύο πρόνοιες που εκκρεµούν (Λατοµική Ζώνη Ανδρολύκου και Τουριστική Ζώνη Ίνειας)»
  • «Είναι σεβαστή η διαµαρτυρία των κατοίκων, όµως το να καταστρέψει κανείς τις φωλιές των χελωνών δεν µπορεί να δικαιολογηθεί»

Του Κυριάκου Λοΐζου

Στην τελική ευθεία μπήκε το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, με τις διαβουλεύσεις, τις αλλαγές αλλά και τις συγκρούσεις να βρίσκονται σε πλήρη κίνηση, αφού σήμερα, Κυριακή, το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίνειας θα προβεί σε νέα διαμαρτυρία, σε συνεργασία με απόδημους και τη νεολαία, διεκδικώντας, όπως αναφέρει, ισονομία και ισοπολιτεία για την κοινότητα.

Ο κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, είπε πως οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας προσκαλούν τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή και τη διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας να διακόψουν τις διακοπές τους και να μεταβούν στο χώρο, ώστε στην παρουσία τους να εξακριβωθεί ο πραγματικός αριθμός των χελώνων που χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται

. Είπε ακόμη πως θα αποκοπούν εκ νέου όλοι οι δρόμοι προς Λάρα και Ακάμα και οι δρόμοι που οδηγούν από την Ίνεια σε Λάρα και Ακάμα. Ο κοινοτάρχης της Ίνειας κάλεσε τους αρμόδιους  να μην προχωρήσουν στην εξαγγελία του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί ταφόπλακα, κατά την έκφρασή του.

Πού βρίσκεται, όμως, το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα;

Κ. Καδής: Σεπτέμβριο αναμένεται η ολοκλήρωση του Σχεδίου

Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδής, ανέφερε πως η διαμόρφωση του τελικού Σχεδίου είναι σε τελικό στάδιο. «Θεωρώ ότι οι θέσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος θα τεθούν ενώπιον του Πολεοδομικού Συμβουλίου και εκτιμώ ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα δημοσιευθεί ολοκληρωμένο το Σχέδιο», είπε ο κ. Καδής.

Ερωτηθείς αν το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα δεν θα έπρεπε να ήταν σε αυτή τη μορφή, αν αναλογιστούμε και τις μεγάλες αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα, ο Υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: Αν ακούγαμε μόνο τις θέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ή αν ακούγαμε μόνο τη θέση της τοπικής κοινωνίας, ή μόνο τις θέσεις των επισκεπτών του Ακάμα, ή τις θέσεις ενός επιχειρηματία, θα ήταν δύσκολο να υπάρξει ένας ξεκάθαρος σχεδιασμός ως προς το Σχέδιο.

Όπως επεσήμανε ο Κώστας Καδής, στόχος είναι να παραμείνει η αυθεντικότητα της Χερσονήσου του Ακάμα και να δοθεί η δυνατότητα στις γύρω κοινότητες να αναπτυχθούν με τρόπο που δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με την προστασία του περιβάλλοντος.

«Μέσα στο Πάρκο δεν θα υπάρχουν υπηρεσίες σίτισης ή διανυκτέρευσης, αλλά ούτε και υπηρεσίες διασκέδασης. Αυτά οι επισκέπτες θα μπορούν να τα βρουν στις γύρω κοινότητες, με τις οποίες το Πάρκο θα είναι άμεσα συνδεδεμένο», πρόσθεσε ο κ. Καδής.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του κοινοτάρχη της Ίνειας, ο υπουργός σημείωσε πως «όλοι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται», ενώ τον κάλεσε να περιμένει μέχρι να δει ολοκληρωμένο το Σχέδιο.

«Η Κοινότητα της Ίνειας ζήτησε όπως αναπτυχθούν τρεις περιοχές πάνω από τον Κόλπο της Λάρας, κάτι το οποίο είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί, αφού είναι ένα αυστηρά προστατευόμενο μέρος. Άρα θα βρεθούν τρόποι για να δοθούν κάποια αντισταθμίσματα», τόνισε ο υπουργός, λέγοντας μάλιστα πως «αν οποιεσδήποτε διαμαρτυρίες δεν κινηθούν σε κόσμια πλαίσια, και εάν επιχειρηθεί να απειληθεί ένα προστατευόμενο είδος (χελώνες), τότε θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Κλ. Παπαστυλιανού: Να εφαρμοστούν μέτρα προς άρση του όποιου αισθήματος αδικίας

Από πλευράς του, ο επιστημονικός και διοικητικός λειτουργός της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Κλείτος Παπαστυλιανού, είπε πως στο παρόν στάδιο εκκρεμεί η έκδοση της γνωμάτευσης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ έχει ήδη εκδοθεί έκθεση οικολογικής αξιολόγησης.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαστυλιανού, «μέχρι στιγμής οι περισσότερες από τις προβληματικές πρόνοιες έχουν απορριφθεί», ενώ, όπως υπέδειξε, «υπάρχουν και αρνητικές πρόνοιες οι οποίες παραμένουν, όπως η έγκριση της μισής επέκτασης της προτεινόμενης Λατομικής Ζώνης Ανδρολύκου και της μισής έκτασης της προτεινόμενης τουριστικής ζώνης Ίνειας, η οποία δεν συνδέεται με τα όρια ανάπτυξης του χωριού».

«Εμείς αναγνωρίζουμε ότι έχουν απορριφθεί οι περισσότερες εκ των σημαντικότερων προνοιών, ωστόσο απομένει να δούμε τις τελικές αποφάσεις για τις δύο πρόνοιες που εκκρεμούν (Λατομική Ζώνη Ανδρολύκου και Τουριστική Ζώνη Ίνειας) και επιφυλασσόμαστε», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη διαμαρτυρία των κατοίκων της Ίνειας, ο Κλείτος Παπαστυλιανού ανέφερε πως είναι απαραίτητη η λήψη όλων εκείνων των αντισταθμιστικών μέτρων και εφαρμογή των κατάλληλων πολεοδομικών εργαλείων προς άρση του οποιουδήποτε αισθήματος αδικίας, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει πολλά πράγματα.

«Ενδεικτικά αναφέρω την απαλλοτρίωση περίκλειστων ιδιωτικών περιουσιών εντός κρατικής δασικής γης, τη μεταφορά συντελεστή δόμησης από ζώνες της υπαίθρου σε ζώνες ανάπτυξης, όπως και την εφαρμογή κατάλληλων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες αγροτικές περιοχές. Προφανώς, οποιαδήποτε ενέργεια καταστροφής φωλιών ή υποβάθμιση γεωτόπου δεν μπορεί να είναι αποδεκτή», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Παπαστυλιανού.

Τμήμα Αλιείας: Αδικαιολόγητη η καταστροφή φωλιών των χελώνων

Σημειώνεται ότι οι τοποθετήσεις την περασμένη Κυριακή του κοινοτάρχη Ίνειας περί της εικονικής φωλεοποίησης χελωνών από κρατικά τμήματα και περιβαλλοντιστές και η προειδοποίησή του ότι θα παρέμβει σε φωλιές για να αποδείξει τον ισχυρισμό του, προκάλεσαν την Πέμπτη την αντίδραση του Τμήματος Αλιείας.

Εκφράζοντας λύπη για τις τοποθετήσεις αυτές, το Τμήμα Αλιείας επικαλείται τη νομοθεσία για την προστασία των χελωνών, σημειώνοντας ότι με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ενέργειες όπως η καταστροφή ή και απόπειρα καταστροφής των φωλιών και αβγών των θαλάσσιων χελωνών απαγορεύεται.

«Είναι σεβαστή η διαμαρτυρία των κατοίκων, όμως το να καταστρέψει κανείς τις φωλιές των χελωνών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα προστασίας βιοποικιλότητας.

Στην Κύπρο μετά από 40 χρόνια υλοποίησης μέτρων διατήρησης για τις θαλάσσιες χελώνες, έχουν παρατηρηθεί σταθερές βελτιώσεις στους πληθυσμούς των θαλάσσιων χελωνών. Η μακροχρόνια αυτή προσπάθεια και υλοποίηση του Προγράμματος Προστασίας ήταν το κλειδί για αυτά τα αποτελέσματα, αφού οι χελώνες χρειάζονται τουλάχιστον 20-30 χρόνια για να ωριμάσουν. Είναι αντιληπτό πως τα αποτελέσματα του εν λόγω προγράμματος αποδεικνύουν την επιτυχία της διατήρησης των δύο αυτών ειδών για την Κύπρο».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.