Τοπικό Σχέδιο Ακάμα: Προειδοποιεί με λήψη μέτρων η Ίνια – Η θέση του Υπ.Γεωργίας

Ούτε χθες ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της κοινότητας Ίνιας στη συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, έτσι ώστε να συναινέσουν στο τοπικό σχέδιο του Ακάμα.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜιλώντας στον Άστρα, ο κοινοτάρχης του χωριού, Γιάγκος Τσίβικος, τόνισε ότι έθεσε τρία αιτήματα που αφορούσαν την δημιουργία τουριστικής ζώνης σε τρεις περιοχές.

Υποστήριξε ότι η Ίνια είναι η μεγαλύτερη κοινότητα σε έκταση ιδιωτικής γης με 30 χιλιάδες σκάλες, τονίζοντας ότι οι Υπουργοί παραχώρησαν μόλις 100 σκάλες για ανάπτυξη, 8 χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα.

Ανέφερε μάλιστα πως οποιαδήποτε περιοχή υποδείξει ο ίδιος ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί, είναι προστατευόμενη και υπάρχει κίνδυνος να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο.

Άφησε αιχμές ότι στοχοποιείται η κοινότητα του, λέγοντας κιόλας ότι τα αιτήματα των υπόλοιπων χωριών ικανοποιήθηκαν στο 75-80%, ενώ της Ίνιας μόλις στο 15%.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίβικος επικαλέστηκε μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι όπου εμπλέκεται η τοπική κοινωνία σε θέματα περιβάλλοντος υπάρχει προστασία του στο 56%, ενώ όταν επεμβαίνουν τρίτοι, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 12%.

Προειδοποίησε με τη λήψη δυναμικών μέτρων, αν δεν κατατεθεί βελτιωμένη πρόταση από τους δύο Υπουργούς.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού, Αντρέας Χριστοδούλου Μάξιμος, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση, ωστόσο ανέφερε ότι όντως η Ίνια αδικήθηκε.

Μιλώντας στον Άστρα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι κοινοτάρχες περιμένουν ως χριστουγεννιάτικο δώρο τις επίσημες ανακοινώσεις από τους Υπουργούς για όσα προφορικά συμφωνήθηκαν.

Ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τηλεφωνικώς, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει και άλλη συνάντηση για περαιτέρω συζήτηση.

Ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι ικανοποιήθηκε πλήρως από την απόφαση του καθορισμού τουριστικής ζώνης από 15 σε 30% της περιοχής που ζητούσαν.

Είπε ότι το σημείο που δεν ξεκαθαρίστηκε ακόμη αφορά τον αναδασμό, ο οποίος όπως τόνισε είναι αχρείαστος στο χωριό καθώς δε μπορεί να αναπτυχθεί η γεωργική παραγωγή λόγω του υψηλού κόστους.

Σε ότι αφορά τις οικιστικές περιοχές, ο κοινοτάρχης είπε ότι το χωριό του έχει πολλές όπως και παραθεριστικές οι οποίες σύντομα θα μετατραπούν και αυτές σε οικιστικές.

Καδής: Χρειάζεται η συναίνεση των τοπικών κοινοτήτων

Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής τόνισε στον Άστρα πως κατανοεί ότι για να προστατευθεί το περιβάλλον της περιοχής χρειάζεται και η συναίνεση των τοπικών κοινοτήτων.

Ανέφερε ότι καταλαβαίνει ότι η Ίνια έμεινε δυσαρεστημένη ωστόσο διευκρίνισε ότι οι περιοχές για τις οποίες κάνει λόγο ο κ. Τσίβικος είναι πάνω από τον κόλπο της Λάρας ο οποίος είναι προστατευόμενος.

Εξήγησε ότι δε μπορεί να υπάρξει η ανάπτυξη όπως την ονειρεύεται ο κοινοτάρχης και οι κάτοικοι του χωριού. Τόνισε ότι είναι υποχρεωμένοι να διαφυλάξουν το συγκεκριμένο χώρο τόσο έναντι του περιβάλλοντος, όσο και της Κομισιόν.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι ικανοποίησαν μια σειρά άλλων αιτημάτων της Ίνιας ώστε να δείξουν την καλή τους διάθεση για να βρουν μια μέση λύση.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι ειδικά με τον κ. Τσίβικο είχε συνάντηση στην παρουσία ειδικών ώστε να του δοθούν εξηγήσεις για τους λόγους που δε μπορούν να αναπτυχθούν οι περιοχές αυτές.

Αυτό που θα κάνουν ανέφερε ο Υπουργός είναι η αποζημίωση των ιδιοκτητών γης των συγκεκριμένων περιοχών με άλλο τρόπο.

Καταληκτικά, ανέφερε ότι επιδιώκει με κάθε τρόπο τη συνεργασία της τοπικής κοινότητας, λέγοντας όμως ότι όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.