Τοπικοί εκπρόσωποι ζητούν από Πούτιν να εκδώσει διάταγμα τερματισμού της στρατιωτικής κινητοποίησης

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης από πέντε ρωσικά περιφερειακά συμβούλια κάλεσαν τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να εκδώσει διάταγμα για τον τερματισμό της μερικής στρατιωτικής κινητοποίησης που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο για την ενίσχυση της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το τέλος της κλήσης 300.000 εφέδρων στις 31 Οκτωβρίου μετά από εβδομάδες χάους όταν εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα και προέκυψαν πολυάριθμες αναφορές για στρατολόγηση λάθος ανδρών.

Το Κρεμλίνο είπε τότε ότι δεν χρειαζόταν επίσημο διάταγμα για την ακύρωση της κινητοποίησης.

Η Εμίλια Σλαμούνοβα, εκ μέρους της αντιπολίτευσης στην βόρεια Ρωσία, είπε ότι η απουσία ενός τέτοιου διατάγματος σήμαινε ότι όσοι είχαν ήδη στρατευθεί δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι διοικητές αρνήθηκαν να τους απαλλάξουν και οι προσφυγές κατά τέτοιων αρνήσεων στο δικαστήριο δεν οδήγησαν πουθενά, είπε.

Τα δικαστήρια συμπορεύονταν με τους διοικητές, επικαλούμενα το γεγονός ότι το διάταγμα κινητοποίησης του Πούτιν του Σεπτεμβρίου εξακολουθούσε να έχει νομική ισχύ.

Δικηγόροι επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι αυτό συνέβη σε τουλάχιστον δύο δικαστικές υποθέσεις – μία κοντά στη Μόσχα και μία στην Τσίτα, στη Σιβηρία.

«Εμείς, ως δημοτικοί σύμβουλοι, εκπροσωπούμε τους ψηφοφόρους μας και αυτές οι εκκλήσεις από εμάς είναι αποτέλεσμα πολυάριθμων αιτημάτων πολιτών», είπε η Σλαμούνοβα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.