Τώρα είναι η ώρα στήριξης των δημοσίων νοσηλευτηρίων

Του Ειρηναίου Πίττα

Τα απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων έχουν προκαλέσει ένα μούδιασμα εν μέσω εορτών και ενόψει της Πρωτοχρονιάς. Η ανησυχία των πολιτών, που πλέον με τους αριθμούς που βλέπουμε έχουν όλοι κοντά τους έναν ασθενή κορονοϊού, είναι αυξημένη, πλην όμως και δικαιολογημένη.

Το ιδανικό σενάριο, αν μπορεί να λεχθεί κάτι τέτοιο όταν μιλάμε για ζητήματα υγείας, είναι τα κρούσματα των τελευταίων ημερών να αφορούν περιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία, με βάση τα δεδομένα του εξωτερικού, στέλνει μικρότερο αριθμό ασθενών στα νοσηλευτήρια. Ακόμα όμως κι έτσι, αν δηλαδή το ποσοστό επί των κρουσμάτων που θα χρειαστούν νοσηλεία είναι μικρότερο, οι απόλυτοι αριθμοί παραμένουν μεγάλοι.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, επανέρχεται στο προσκήνιο η στήριξη που έπρεπε να τύχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς να χρειαστούν μέτρα τύπου lockdown. Τα δημόσια νοσηλευτήρια και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν δείξει και αποδείξει ότι μπορούν, αρκεί να στηριχθούν. Δυστυχώς, η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας ελάχιστα έκανε για στήριξή τους. Ακόμα και σήμερα, δύο σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη αυτού του Γολγοθά, τα δημόσια νοσηλευτήρια αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου όλες τις περιπτώσεις κορονοϊού, ενώ στα ιδιωτικά παραπέμπονται τα «εύκολα» περιστατικά.

Αυτές τις ώρες, που οι νοσηλείες αναμένεται να σημειώσουν αύξηση, χωρίς μάλιστα να μπορούν να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί για το μέγεθός της, εξαιτίας της νέας μετάλλαξης, το κράτος πρέπει και οφείλει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των δημοσίων νοσηλευτηρίων και γιατί όχι, να αναθεωρήσει την τακτική του. Διότι η ανάληψη εξ ολοκλήρου της πανδημίας από τα δημόσια νοσηλευτήρια έχει ως αποτέλεσμα τον «παραμερισμό», μικρό ή μεγάλο, άλλων ασθενών, ο οποίος παρατείνεται.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στην αύξηση των εμβολιασμών. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε καθησυχασμός, χωρίς κάτι τέτοιο να δικαιολογείται από τους αριθμούς των εμβολιασμένων, αλλά κυρίως των ανεμβολίαστων. Μετά την απόφαση για χορήγηση τρίτης δόσης οι προσπάθειες εστιάστηκαν κυρίως εκεί, την ‘ωρα που ο αριθμός των ανεμβολίαστων παρέμενε υψηλός. Τα μέτρα που λήφθηκαν δε, και στόχευαν σε εκβιαστικό εμβολιασμό, μάλλον περισσότερες αντιδράσεις έφεραν παρά αύξηση των εμβολιασμών. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής βιώνουμε σήμερα, όπου βλέπουμε την καταπληκτική πλειονότητα ασθενών κορονοϊού στα νοσηλευτήρια και ειδικότερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για τις οποίες άλλωστε υπάρχει και η μεγαλύτερη ανησυχία, να αφορά ανεμβολίαστους.

Έστω και τώρα λοιπόν, το Υπουργείο Υγείας πρέπει να στηρίξει από τη μια τα δημόσια νοσηλευτήρια και από την άλλη να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για αύξηση των εμβολιασμών, ειδικά όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, πρέπει να γίνονται έλεγχοι της τήρησης των στοιχειωδών έστω μέτρων, διότι αν κάποιος επισκέφτηκε εκκλησία η συγκεκριμένους χώρους διασκέδασης το περασμένο Σαββατοκύριακο, τότε δεν εκπλήσσεται από τους αριθμούς κρουσμάτων που βλέπουμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy