Τώρα η ώρα η ΕΕ να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε εκδήλωση της ομάδας The Left-GUE/NGL με θέμα το Κυπριακό 

 

H Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία αυτή την ώρα που το διακύβευμα, όπως ξεκάθαρα ξεδιπλώνεται μπροστά μας, είναι η ομοσπονδιακή λύση ή η διχοτόμηση.

Αυτό τόνισε χθες μιλώντας σε εκδήλωση της ομάδας The Left-GUE/NGL με θέμα «Το Κυπριακό πρόβλημα: Quo Vadis» ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Δεν είναι νοητό, παρατήρησε ο Στέφανος Στεφάνου, παρόλες τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Άγκυρας ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία και την επιμονή της για αποδοχή της λύσης δύο κρατών ως προϋπόθεση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, κράτη-μέλη της ΕΕ να χαϊδεύουν τα αυτιά του κ. Ερντογάν. Αν πραγματικά προσβλέπουμε σε αλλαγή στάσης της Τουρκίας, πρέπει να αναζητηθούν άμεσα οι τρόποι και τα μέσα που θα οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα η απουσία της αναφοράς σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάνω στη συμφωνημένη βάση και από εκεί που είχαν μείνει το 2017, είναι κατ’ εμάς απαράδεκτη και αντιπαραγωγική».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε κάλεσμα στους Ευρωπαίους εταίρους να αξιολογήσουν τα όσα αναφέρθηκε για τη σημασία της διαφύλαξης του κεκτημένου των συγκλίσεων. «Αυτές αποτελούν το μοναδικό αποτελεσματικό τρόπο για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με προοπτική σύντομης επιτυχούς κατάληξης», τόνισε, σημειώνοντας ότι με τη συμβολή και βοήθεια όλων η επίλυση του Κυπριακού «θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Υπογράμμισε ότι με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν επί Χριστόφια-Ταλάτ διασφαλίζονται η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα και αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος μέσα από το περιεχόμενο της λύσης.

Στην ομιλία του ο Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε στη σημερινή δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση στο Κυπριακό, όπου η Τουρκία συνεχίζει με τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και στα Βαρώσια να δημιουργεί νέα διχοτομικά τετελεσμένα και να υποθηκεύει την επίλυση του Κυπριακού. «Είναι προφανές ότι θα συνεχίσει να πλήττει γενικότερα την προοπτική της αποκατάστασης της σταθερότητας και της ομαλοποίησης των διεθνών σχέσεων στην περιοχή», σημείωσε.

Τόνισε με έμφαση πως «αν υπάρχει τρόπος για να αναχαιτιστεί η τουρκική επιθετικότητα και να τερματιστεί η δημιουργία των διχοτομικών τετελεσμένων που απεργάζονται οι κ.κ. Ερντογάν – Τατάρ, αυτός είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Διαπραγματεύσεων όμως που να έχουν νόημα, όπως πολύ σωστά είχε από νωρίς εντοπίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Δηλαδή να μην αμφισβητείται το υφιστάμενο διαπραγματευτικό κεκτημένο και οι δύο κοινότητες να συζητήσουν εποικοδομητικά τα εκκρεμούντα ζητήματα. «Δυστυχώς αυτό δεν έγινε κατορθωτό τα τελευταία τέσσερα χρόνια», σημείωσε και αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ από τον Δεκέμβριο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και η οποία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επανειλημμένες εκκλήσεις του κ. Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν μείνει.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy