Τώρα… ο Πρόεδρος ανησυχεί από τα νέα τετελεσμένα

Τώρα… ο Πρόεδρος ανησυχεί από τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία και από τη ρητορική της

 

Την έντονη ανησυχία του από τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά και την απαράδεκτη ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης και όσων την εκπροσωπούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, μετά τη χθεσινή, πρωινή συνάντησή τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, ο κ. Αναστασιάδης «ανέπτυξε τις σταθερές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και εξέφρασε τη λύπη του για την απόρριψη των προτάσεών του για υιοθέτηση τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δημιουργούσαν το κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Η συνάντηση έγινε λίγο πριν τη μετάβαση του κ. Στιούαρτ στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Στιούαρτ είπε πως είχαν μια πολύ καλή συνάντηση κατά την οποία τον ευχαρίστησε για τη στήριξη των Ελληνοκυπρίων προς τους Τουρκοκύπριους κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στα κατεχόμενα πριν λίγες μέρες. Ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε πως με τη βοήθεια αυτή καταδεικνύεται το βασικό σημείο για την Κύπρο που αφορά την αλληλεγγύη μεταξύ των Κυπρίων, όταν στη δεδομένη στιγμή υπήρξε η άμεση και αναμφίβολη βοήθεια από τους Ελληνοκύπριους προς τους Τουρκοκύπριους.

Κ. Στιούαρτ: Χωρίς εμπιστοσύνη, δύσκολα θα προχωρήσει η συνεργασία

Ο κ. Στιούαρτ ανέφερε, στη συνέχεια, ότι κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον κόσμο ως θεμέλιο για την εξεύρεση τρόπου, ώστε να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Επεσήμανε ότι συζήτησαν, επίσης, πως το θέμα της εμπιστοσύνης έχει πάρει λανθασμένη κατεύθυνση και χωρίς εμπιστοσύνη θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η διαδικασία.

Σε ερώτηση, αν το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στα Βαρώσια θα περιληφθεί στην έκθεση του ΓΓ των ΗΕ, ο κ. Στιούαρτ απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι όλες οι εξελίξεις επί του εδάφους καταγράφονται με λεπτομέρεια στις εκθέσεις του ΓΓ και προσθέτοντας ότι η αντίδραση των ΗΕ εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.