Τώρα υπόσχονται επέκταση βιοτεχνικών…

Δεσμεύσεις... για άμεση επανεξέταση των αιτημάτων των Κ.Σ. Ξυλοτύμπου και Κιτίου από το Υπ. Εσωτερικών

Αφού πρώτα άναψε κόκκινο στα έργα επέκτασης των βιοτεχνικών περιοχών στην περιφέρεια Κιτίου – Περβολιών και στην Ξυλοτύμπου, τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται επαναξιολόγηση. Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής την περασμένη Τρίτη 18 Ιανουαρίου, όπου ο κ. Κωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα επανεξετάσει το θέμα άμεσα. Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΣ υποσχέθηκε ότι άμεσα θα επανατοποθετήσει το θέμα της επέκτασης των βιοτεχνικών περιοχών Ξυλοτύμπου και Κιτίου, που είναι οι δύο μόνες βιοτεχνικές περιοχές που έχουν αίτημα μαζί με ολοκληρωμένες τεχνοοικονομικές μελέτες βιωσιμότητας για επέκτασή τους, ούτως ώστε να εγκριθεί κονδύλι από το Υπουργικό Συμβούλιο για να μπορέσουν να επεκταθούν.

Η επέκταση θα δώσει τη δυνατότητα σε 88 βιοτέχνες κι επαγγελματίες να στεγαστούν και να δραστηριοποιηθούν, όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, καλώντας γι’ άλλη μια φορά την κυβέρνηση ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Η στάση της κυβέρνησης είναι μέχρι στιγμής αρνητική, όπως κατέστη σαφές τον περασμένο Οκτώβριο, όταν αποκαλύφθηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είχε απαντήσει αρνητικά στα σχετικά αιτήματα. Ακολούθησε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Ανδρέα Πασιουρτίδη και νέα αρνητική απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στις 30 Νοεμβρίου 2021. Ο Νίκος Νουρής ανέφερε ότι υποβλήθηκαν αιτήματα από τα Κοινοτικά Συμβούλια Κιτίου (επέκταση της υφιστάμενης Περιφερειακής Βιοτεχνικής Περιοχής Κιτίου-Περβολιών ως Β’ Φάση) και Ξυλοτύμπου (επέκταση της Β’ Φάσης της Βιοτεχνικής Ξυλοτύμπου) για έγκριση χρηματοδότησης, μαζί με τις σχετικές μελέτες βιωσιμότητας, όπως απαιτείται σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, η επέκταση της βιοτεχνικής Κιτίου – Περβολιών θα κοστίσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 1,2 εκατ. αναλογούν στο κράτος. Στην Ξυλοτύμπου το κόστος είναι 810 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων 540 χιλιάδες θα καταβάλει το κράτος. Ο Νίκος Νουρής υποστήριξε ότι το υπουργείο του αντίκρισε θετικά τα αιτήματα και υπέβαλε και σχετική πρόταση στον προϋπολογισμό του, ωστόσο, όπως ανέφερε, το Υπουργείο Οικονομικών άναψε κόκκινο για τον προϋπολογισμό του 2022, επικαλούμενο τα τρέχοντα δημοσιονομικά δεδομένα.

Δυνατότητα στέγης σε 88 επαγγελματίες

Η Φάση Β της Περιφερειακής Βιοτεχνικής Περιοχής Κιτίου-Περβολιών προτείνεται εντός τουρκοκυπριακών τεμαχίων στο Κίτι και περιλαμβάνει συνολικά 59 νέα οικόπεδα.
Η Φάση Β της Βιοτεχνικής Περιοχής Ξυλοτύμπου προτείνεται επί τριών βιομηχανικών τεμαχίων, έχει συνολική έκταση 20,323 m2 και περιλαμβάνει συνολικά 25 νέα βιοτεχνικά οικόπεδα.

 

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.