ΤΟΥΜΑΖΟΣ ΤΣΙΕΛΕΠΗΣ: Ανεδαφική η πρόταση των ενδιάμεσων για ασφάλεια και εγγυήσεις

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

• Όταν λες ότι θέλεις πρώτα βελτίωση της Ζυρίχης και μετά συζητάς αν θα δεχθείς λύση, ασφαλώς και είσαι εκτός τόπου και χρόνου

 

Αν η ε/κ πλευρά πάει καλά προετοιμασμένη στην Ελβετία, δεν πρόκειται να βρεθεί προς εκπλήξεων, τονίζει ο υπεύθυνος του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής.
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στη «Χαραυγή», ο Τ. Τσιελεπής σημειώνει με έμφαση ότι οι ρεαλιστικοί στόχοι μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα και υποδεικνύει ότι η πρόταση των τριών κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις είναι ανεδαφική και σίγουρη συνταγή για να οδηγήσουν τη διαδικασία σε ναυάγιο. Υποδεικνύει ακόμη ότι αν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, σίγουρα θα οδηγήσει σε επίρριψη ευθυνών στην ε/κ πλευρά με αρνητικές συνέπειες.

 

Με όλα τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας και πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερτουγρούλογλου, ότι δεν πρόκειται να φύγει ο στρατός κ.α. και με δεδομένες τις επίσημες τουρκικές δηλώσεις περί του θέματος, υπάρχει έδαφος, προοπτική επιτυχίας της διάσκεψης στην Ελβετία; Υπάρχει και το ενδεχόμενο να βρεθούμε και εξ απροόπτου;

• «Στο ένα τραπέζι θα είμαστε εμείς, οι εγγυήτριες δυνάμεις και η Ε.Ε. όντως ως παρατηρητής. Σε αυτό το τραπέζι θα συζητηθεί αποκλειστικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις δύο του διαστάσεις, εξωτερική ασφάλεια και εφαρμογή»

Για να βρεθείς εξ απροόπτου πρέπει να πας απροετοίμαστος. Αν πας προετοιμασμένος έχοντας τις θέσεις, τους στόχους και τη μεθοδολογία διεκδίκησής τους δεν θα βρεθείς εξ απροόπτου. Φτάνει βέβαια οι στόχοι να είναι ρεαλιστικοί. Δεν μπορεί να είναι στόχοι τύπου κοινής δήλωσης των τριών κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Δηλαδή, όπως εισηγούνται, όχι απλώς να επιστρέψουμε στην προ του ’74 κατάσταση, αλλά να βελτιώσουμε ακόμα και τη Ζυρίχη και μετά κάνουμε τα δημοψηφίσματα. Πρέπει να πας εκεί και να σκεφτείς πώς θα πετύχεις τους στόχους σου και να έχεις εναλλακτικές επιλογές, αν κάτι πάει στραβά. Από κει και πέρα το τι λέει ο Ερτουγρούλογλου δεν πρέπει να λαμβάνεται και πολύ υπόψη διότι ξέρουμε τι θα πει πριν το πει. Εκείνο που αναμένουμε να δούμε είναι τι θα πράξει η Τουρκία. Εκεί η Τουρκία θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της στο θέμα ασφάλεια και εγγυήσεις. Δεν συναντούν ιδιαίτερη κατανόηση διεθνώς οι θέσεις της. Αν λοιπόν εννοεί η Τουρκία αυτά που λέει για λύση, ιδού η Ρόδος. Και αν κάνει έστω κι ένα βήμα μπροστά, είναι αυτό που ανοίγει το δρόμο και για τα θέματα του άλλου τραπεζιού.

Επειδή στον κόσμο υπάρχει σύγχυση, πώς θα λειτουργήσουν τα δύο τραπέζια;

Δεν ξέρω αν θα αρχίσουν και τα δύο ταυτόχρονα. Στο ένα τραπέζι θα είμαστε εμείς, οι εγγυήτριες δυνάμεις και η Ε.Ε. όντως ως παρατηρητής. Σε αυτό το τραπέζι θα συζητηθεί αποκλειστικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις δύο του διαστάσεις, εξωτερική ασφάλεια και εφαρμογή. Εκεί χρειάζεται η Τουρκία να κάνει μια κίνηση χειροπιαστή, αν θέλει πράγματι λύση. Δεν λέω ότι θα ανοίξει όλα τα χαρτιά της σε μια μέρα, όταν υπάρχει και το άλλο τραπέζι. Μιλούμε για μια κίνηση που θα καταδείξει ότι έχει διάθεση να συζητήσει σοβαρά τα ζητήματα, ότι δηλαδή θα λάβει υπόψιν τις ανησυχίες και της δικής μας πλευράς και όχι μόνο της τ/κ. Αυτό θα υποβοηθούσε και το άλλο τραπέζι.

Έχει τονιστεί και από πλευράς Τουρκίας, αλλά και από πλευράς Έιντε ότι ακόμα κι αν φτάσουμε σε αποτέλεσμα στην Ελβετία, αυτό δεν θα είναι το τέλος.

Δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε σε συνολική λύση στην Ελβετία. Ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο, θα παραμείνει μια σειρά από εκκρεμούντα ζητήματα. Ο στόχος εκεί είναι να γίνει το αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός, που να καθιστά την πορεία προς τη λύση μη αναστρέψιμη. Αυτό είναι που πρέπει να επιδιώκουμε. Από κει και πέρα θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να φτάσουμε σε λύση. Αν δεν υπάρξει ένα βήμα, υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει από κει η διαδικασία, όπως την γνωρίζουμε τα τελευταία δέκα χρόνια.

 

• «Δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε σε συνολική λύση στην Ελβετία. Ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο, θα παραμείνει μια σειρά από εκκρεμούντα ζητήματα»

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατάρρευση της διαδικασίας; Πολλοί λένε για παράδειγμα ότι είναι καλύτερα να μην πάμε καν στην Ελβετία.

Αν δεν πας στην Ελβετία πώς θα δοκιμάσεις την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Με το να λες ότι δεν πάμε αν δεν δεχθεί εκ των προτέρων τις θέσεις μας; Είναι ένα πράγμα να ναυαγήσει η προσπάθεια -κάτι που απευχόμαστε- διότι η Τουρκία αρνείται να αποσύρει στρατεύματα, να απεκδυθεί επεμβατικά δικαιώματα και είναι άλλο πράγμα να καταρρεύσει λόγω ενωτικού δημοψηφίσματος είτε λόγω του ότι δεν τα βρίσκουμε στο ποιο θα συζητηθεί πρώτο ή δεύτερο. Αν είναι να ναυαγήσει, ας είναι με υπαιτιότητα της άλλης πλευράς. Να είναι και να φαίνεται ευθύνη της Τουρκίας. Έχει σημασία αυτό. Μερικοί το ειρωνεύονται, αλλά το θέμα είναι το τι θα ακολουθήσει αν καταρρεύσει η διαδικασία και με δική μας υπαιτιότητα.

Συνεπώς, μας λέτε, ότι τυχόν ναυάγιο και με δική μας ευθύνη δεν θα είναι ό,τι καλύτερο.

Εγώ θα έλεγα ότι θα είναι ένα εφιαλτικό σενάριο. Η κατάρρευση με ευθύνες στην πλευρά μας θα ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να γίνει. Και μου δίνετε την ευκαιρία να επανέλθω στην κοινή πρόταση των τριών. Δεν υπάρχει καλύτερη συνταγή να καταρρεύσει η διαδικασία και να επιρριφθεί συνολικά η ευθύνη στη δική μας πλευρά.

Είναι τόσο ανεδαφική η πρόταση που κατέθεσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος;

Όταν λες ότι θέλεις πρώτα βελτίωση της Ζυρίχης και μετά συζητάς αν θα δεχθείς λύση, ασφαλώς και είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν έχω δει πιο ανεδαφική πρόταση, ούτε στις πιο ένδοξες εποχές της πρόταξης.

• «Είναι ένα πράγμα να ναυαγήσει η προσπάθεια -κάτι που απευχόμαστε- διότι η Τουρκία αρνείται να αποσύρει στρατεύματα, να απεκδυθεί επεμβατικά δικαιώματα και είναι άλλο πράγμα να καταρρεύσει λόγω ενωτικού δημοψηφίσματος είτε λόγω του ότι δεν τα βρίσκουμε στο ποιο θα συζητηθεί πρώτο ή δεύτερο»

 

Η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλίζεται μέσα από το περιεχόμενο της λύσης

Ένα άλλο σημαντικό δεδομένο που ετίθετο από την πρώτη Γενεύη και τίθεται και τώρα είναι η παρουσία εκεί της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;

Αυτό το ζήτημα έχει ρυθμιστεί. Μόνοι μας επαναφέρουμε το θέμα της κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διασφαλίζεται μέσα από το περιεχόμενο της λύσης. Και είπαμε κατ’ επανάληψη τι πρέπει να προσέξουμε πρώτα απ’ όλα. Η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, στην Ε.Ε., στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς διακρατικού χαρακτήρα που τώρα είναι μέλος, θα συνεχίσει. Δεύτερον, όλες οι διεθνείς συνθήκες της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 μέχρι σήμερα θα είναι σε ισχύ ως παράρτημα της συμφωνίας. Επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα είναι η απαγόρευση της απόσχισης όπως και της ένωσης. Αν επιμένουμε να μπει στο πρώτο άρθρο του Συντάγματος ρητή αναφορά σε συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτό ακούγεται πολύ εύηχα, αλλά τι θα συμβεί; Η άλλη πλευρά θα θέσει θέμα ότι συνομιλούν δύο κράτη και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία. Εκεί θα καταρρεύσει η διαδικασία και τα Ηνωμένα Έθνη θα γράψουν μια έκθεση που θα λέει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των διακοινοτικών συνομιλιών η ε/κυπριακή πλευρά έθεσε στο τραπέζι θέμα στάτους των δύο πλευρών. Θα πουν ότι η ε/κ πλευρά έθεσε αυτό το ζήτημα, ως απάντηση η τ/κ έθεσε ανάποδα το θέμα και η ιστορία τελειώνει εκεί.
Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν στη διαδικασία που ακολουθείται τώρα. Δεν ήταν αυτή που θέλαμε εμείς. Αυτή όμως συμφωνήθηκε, αυτήν έχουμε μπροστά μας, αυτήν πρέπει να χειριστούμε. Ποιο είναι το πρωταρχικό μας μέλημα; Να μην αμφισβητηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία από κανέναν, ως αποτέλεσμα αυτής της διάσκεψης. Ο Πρόεδρος, σωστά πράττοντας, πήρε γνωμοδοτήσεις οι οποίες ουσιαστικά λένε ότι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστεί ήταν αυτός που πρότεινε το ΑΚΕΛ, δηλαδή τα δύο τραπέζια όπως είναι αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν αμφισβήτησε την Κυπριακή Δημοκρατία όταν φύγαμε από την πρώτη Γενεύη. Τώρα είναι την ίδια διαδικασία που θα ακολουθήσουμε. Αν ήταν να εξαφανιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία αυτό θα συνέβαινε αμέσως μετά την πρώτη Γενεύη. Αλλά, φυσικά, δεν συνέβη.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy