Τουρισμός, εμπόριο, κατασκευές και μεταποίηση σπρώχνουν την οικονομία

ΑΕΠ: Αυξήθηκε κατά 3,9% αλλά παραμένει πιο κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης

Με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,9% έκλεισε το 2017 η κυπριακή οικονομία, παραμένοντας ωστόσο σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την προ κρίσης εποχή.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσαν χθες η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου (Cystat) και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), το τέταρτο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ της Κύπρου -μετά τη διόρθωση ως προς τις εποχικές διακυμάνσειςαυξήθηκε κατά 3,9%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η Cystat σημειώνει ότι η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους ακόλουθους τομείς: Ξενοδοχεία και εστιατόρια, λιανικό και χονδρικό εμπόριο, κατασκευές και μεταποίηση. Η Κύπρος καταγράφει πιο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (+2,6%) και την Ευρωζώνη (+ 2,7%). Ωστόσο το ΑΕΠ της χώρας παραμένει σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή. Η εξέλιξη του ΑΕΠ στην Κύπρο Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2012 το ΑΕΠ της Κύπρου ανέρχετο στα 19,490 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 μειώθηκε στα 18,123 εκατ. ευρώ. Με βάση τα νέα στοιχεία το 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,9%, ωστόσο παραμένει πιο κάτω από τα επίπεδα του 2012.

Το ΑΕΠ της Κύπρου κατέγραψε μεγάλη βουτιά το 2013, όταν μειώθηκε από τα 19,490 εκατ. ευρώ στα 18,141 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του κουρέματος και την ένταξης της χώρας στο μνημόνιο.

Επίσης το 2014 το ΑΕΠ μειώθηκε περαιτέρω στα 17,606 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 κατρακύλησε στα 17,742 εκατ. ευρώ. Οι πάνω και οι κάτω στην ΕΕ Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι χώρες με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης είναι η Ιρλανδία (+10,4% στοιχεία τρίτου τριμήνου), η Μάλτα (+7,7% στοιχεία τρίτου τριμήνου), η Ρουμανία (+7%) και η Τσεχία (+5% στοιχεία τρίτου τριμήνου). Από την άλλη πλευρά της κλίμακας οι χώρες με το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης είναι η Ελλάδα (+1,3% στοιχεία τρίτου τριμήνου), η Δανία (+1,5% στοιχεία τρίτου τριμήνου), το Ηνωμένο Βασίλειο (+1,5%) και η Ιταλία (+1,6%). Αύξηση 1,1% σε τριμηνιαία βάση Σημειώνεται ότι σε τριμηνιαία βάση (δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους) το ΑΕΠ της Κύπρου αυξήθηκε κατά 1,1%.

Στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση αμφότερα κατά 0,6%. Με βάση τα στοιχεία της Cystat το πρώτο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ της Κύπρου αυξήθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,9%, το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε επίσης κατά 0,9% και το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 1,1%. Η Eurostat δεν δίνει στοιχεία για την τριμηνιαία εξέλιξη του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Μεταξύ των χωρών για τις οποίες δίδονται στοιχεία, τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση καταγράφει η Λιθουανία (+1,5%), ενώ ακολουθεί η Ουγγαρία (+1,3%). Από την άλλη πλευρά της κλίμακας οι χώρες με το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση είναι η Ιταλία και η Λετονία (και οι δύο +0,3%).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.