Με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, διαβιβάζει επιστολή του αντιπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Ντανά, ως απάντηση των καταγγελιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που περιέχονταν σε επιστολή της 2ας Μαρτίου. Στην επισυναπτόμενη επιστολή – την οποία κυκλοφόρησε η Τουρκία ως επίσημο έγγραφο του Σ.Α. και της ΓΣ του ΟΗΕ – ο κ. Ντανά υπογράφει ως “αντιπρόσωπος της τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου”.

Η επιστολή Ντανά καταλήγει με πρόσκληση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά “να σταματήσει παρόμοια αντιπαραγωγική και ξεπερασμένη λογική”, υπενθυμίζοντας “στην ελληνοκυπριακή διοίκηση ότι πάντοτε ομόλογός της ήταν η τουρκοκυπριακή πλευρά και όχι η Τουρκία”.

Στην επιστολή Ντανά – που είναι ταυτόσημη με αυτή του περασμένου μήνα – περιέχονται οι συνηθισμένες αιτιάσεις του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας. Για τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, αναφέρει ότι “οι πτήσεις στον κυρίαρχο εναέριο χώρο της τουρκικής δημοκρατία της βόρειας Κύπρου λαμβάνουν χώρα με την πλήρη γνώση και συναίνεση των αρμόδιων αρχών του κράτους, πάνω στις οποίες η κυβέρνηση της ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας στη Νότια Κύπρο δεν έχει δικαιοδοσία ή δικαίωμα να λέει οτιδήποτε”.

Παρομοίως μιλά για “υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της τδβκ η οποία είναι η μοναδική αρμόδια υπηρεσία για να παρέχει υπηρεσίες αεροπορικής κυκλοφορίας και αεροναυτικές υπηρεσίες”.

Σε σχέση με τις καταγγελίες της κυπριακής κυβέρνησης για την παράνομη χρήση των κυπριακών λιμένων στις κατεχόμενες περιοχές, η επιστολή Ντανά επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό περί “μη δικαιοδοσίας της ελληνοκυπριακής διοίκησης”.

“Επιπρόσθετα ο ισχυρισμός αγνοεί τις παρούσες πραγματικότητες επί του εδάφους, ήτοι, την παρουσία δύο ανεξαρτήτων αυτοδιοικούμενων κρατών επί της νήσου Κύπρο, έκαστο των οποίων ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία επί του αντιστοίχου εδάφους του”, συνεχίζει.
 
Στην επιστολή ο κ. Ντανά αναφέρεται σε απομόνωση που επιβάλλεται στους Τουρκοκυπρίους, “την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να διαιωνίσει με την ενθάρρυνση της διεθνούς κοινότητας να θεωρεί όλα τα αεροδρόμια και τους θαλάσσιους λιμένες στη Βόρεια Κύπρο «παράνομα» και είναι σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο”.

Υπενθυμίζει επίσης την πρόσκληση την οποία είχε κάνει ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας της 28ης Μαΐου 2004 (μετά την απόρριψη του σχεδίου του), στην οποία εξέφραζε την ελπίδα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας “να δώσουν ισχυρό προβάδισμα σε όλα τα κράτη να συνεργαστούν τόσο σε διμερές επίπεδο όσον και σε διεθνείς οργανισμούς για να εξαλείψουν τους περιττούς περιορισμούς και εμπόδια που έχουν ως αποτέλεσμα την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και την παρακώλυση της ανάπτυξής τους. σύμφωνα με τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Να σημειωθεί ότι παρά την προσπάθεια του Κόφι Ανάν με τις αναφορές στο 541 και 550 να δείξει ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα σήμαινε αναγνώριση του ψευδοκράτους, το Συμβούλιο Ασφαλείας ουδέποτε υιοθέτησε την έκθεσή του.