Τούρκος ΥΠΕΞ: Συζητάμε ασφάλεια / εγγυήσεις αλλά όχι πλήρη αποχώρηση του στρατού

Η τουρκική και η τ/κ πλευρά δεν επιμένουν στην παραμονή της συνθήκης του 60 για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αλλά επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι δεν μπορούν να καταργηθούν πλήρως, ανέφεραν Ακκιντζί και Τσαβούσογλου σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Η συνθήκη, πρόσθεσαν μπορεί να διαμορφωθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Ο τ/κ ηγέτης στη δήλωση του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να συζητηθεί η πρόταση για μηδενικές εγγυήσεις και στρατό.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι δυο πλευρές μπορούν να προσαρμόσουν τις σημερινές πραγματικότητες στη συμφωνία του 1960. Αυτό, είπε, το έχουν ήδη συζητήσει στο Μοντ Πελεράν για πρώτη φορά, όπου δεχθήκανε ως αρχή η ασφάλεια της μίας πλευράς να μην αποτελεί απειλή για την άλλη.

Δεν επιμένουμε, είπε από την πλευρά του και ο κύριος Τσαβούσογλου να παραμείνει η συνθήκη του 1960 για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας.

Τόσο ο Τ/κ ηγέτης, όσο και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσαν την ετοιμότητα τους να πάνε σε μια νέα Γενεύη.

Ο κύριος Ακκιντζί δήλωσε επίσης ότι μεταβαίνει στη συνάντηση με τον κύριο Γκουτέρες με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα και ζήτησε από την ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει τις προϋποθέσεις που θέτει και οι οποίες τόνισε δεν συμβαδίζουν με το κοινό ανακοινωθέν της 11 φεβρουαρίου και το ανακοινωθέν της Γενεύης.

Δεν βάζουμε προϋποθέσεις και αναμένουμε και οι ε/κ να τις αποσύρουν, είπε επίσης ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας.

Για το θέμα των υδρογονανθράκων ο κύριος Τσαβούσογλου ζήτησε να σταματήσουν οι μονομερείς – όπως τις χαρακτήρισε – ενέργειες οι οποίες, οι οποίες είπε, προκαλούν εμπόδια στις συνομιλίες και ένταση.

Ερωτηθείς για την έναρξη μέσα στον Ιούλιο των εργασιών της ΤΟΤΑΛ στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι η Τουρκία έχει προειδοποιήσει όλες τις πλευρές ότι τέτοιες ενέργειες προκαλούν ένταση και επιδρούν αρνητικά στις συνομιλίες και παραβλέπουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ.

Σε άλλη ερώτηση αν η Τουρκία έχει σχέδιο Β σε περίπτωση αποτυχίας είπε ότι η Άγκυρα έχει εστιάσει όλη την προσπάθεια στο σχέδιο Α για λύση του Κυπριακού και μετά πρόσθεσε, θα δούμε τι βήματα μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση αποτυχίας.

Στόχος, επιθυμία και προσδοκία του είναι στη Νέα Υόρκη η ελληνοκυπριακή πλευρά να προσέλθει «χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι είναι κοινή θέση της τ/κ πλευράς, ακόμα και της αντιπολίτευσης, αλλά και της Τουρκίας ότι είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Γενεύη, για τη συνέχιση της Διάσκεψης της Κύπρου, και να συζητήσουν όλα τα θέματα στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της ανακοίνωσης της 12ης Ιανουαρίου 2017.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θέλουν η διαδικασία να επιτύχει. «Ήρθε, να μην πω πέρασε, η ώρα της λύσης», πρόσθεσε. Επανέλαβε ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δήλωσε ότι «είμαστε εντάξει για τη Γενεύη, χωρίς όμως προϋποθέσεις, για συζήτηση όλων των θεμάτων, και σίγουρα και των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων», αλλά όχι να κλείσουν πρώτα τα κεφάλαια που θέλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υποστηρίζοντας ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, οι παράμετροι για την επανάληψη της Διάσκεψης για την Κύπρο είναι ξεκάθαροι στα ανακοινωθέντα της 11/2/2014 και 12/1/2017 και έκανε λόγο για προσπάθεια της ε/κ πλευράς να αποδυναμώσει τη διαδικασία και χωρίς να την σκοτώσει, να την επιμηκύνει.

Εμείς επικεντρώνουμε την ενέργειά μας στην εξεύρεση μιας λύσης, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πλέον γνωρίζει ότι δεν είναι εποικοδομητική στάση (της ε/κ πλευράς) το να θέτεις όρους που γνωρίζεις ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την τ/κ πλευρά, και μετά να κατηγορείς τους Τ/κ ότι δεν τους αποδέχονται. Κάλεσε δε την ε/κ πλευρά «να εγκαταλείψει την προσπάθεια να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις».

Απαντώντας δε σε ερώτηση για το φυσικό αέριο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση των μονομερών – όπως είπε – ενεργειών από την ε/κ πλευρά, κατά την έκφρασή του, τότε «και εμείς θα κάνουμε κάποια βήματα, καθώς εδώ υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκικής Δημοκρατίας και των Τ/κ», όπως ισχυρίστηκε.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση Ακιντζί – Τσαβούσογλου στο «προεδρικό» ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και δύο ώρες μετά ακολούθησε η συνάντηση με τα μέλη της «κυβέρνησης», Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν και Σερντάρ Ντενκτάς. Στις 14.30 προσήλθαν και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Τουφαν Ερχιουρμάν εκ μέρους του ΡΤΚ και Τζεμάλ Οζγιγίτ εκ μέρους του ΚΚΔ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy