Τους δείχνουμε την ξενιτιά μια ώρα αρχύτερα

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Οι μνημονιακές πολιτικές και οι πολιτικές λιτότητας αποστερούν σήμερα από τους νέους ακόμα και το να κάνουν όνειρα. Και τα δικαιώματά τους σιγά σιγά καθίστανται προνόμιο, το οποίο ολοένα και πιο δύσκολα αποκτιέται.

Μαθητές τερματίζουν το σχολείο, για να εργαστούν βγάζοντας ένα κομμάτι ψωμί, γιατί και οι δυο γονείς είναι άνεργοι.

Φοιτητές σταματούν τις σπουδές τους, γιατί δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δίδακτρά τους. Νέοι άνθρωποι κρατούν σειρά στα κοινωνικά παντοπωλεία.

Αυτή είναι η τραγική εικόνα.

Να βλέπεις νέους ανθρώπους με δάκρυα στο πρόσωπο να νιώθουν ότι δεν είναι χρήσιμοι στην κοινωνία και να σου ζητούν όχι λεφτά, αλλά μια εργασία, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

Εκεί που το δικαίωμα στη μόρφωση θα έπρεπε να είναι ίσο για όλους, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αν έχει κάποιος την οικονομική δυνατότητα, θα έχει την ευκαιρία να μορφωθεί.

Με τις κυβερνητικές αλλαγές και στο θέμα της φοιτητικής χορηγίας και του φοιτητικού πακέτου βλέπουμε ότι είναι όλο και λιγότεροι οι δικαιούχοι. Ηδη ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν 900 περίπου αιτήσεις από φοιτητές ή και φοιτήτριες που κινδυνεύουν να διακόψουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν τα κριτήρια, για να γίνεται στόχευση και την ίδια ώρα φοιτητές να δηλώνουν ανήμποροι να σπουδάσουν.

Μεταξύ των αλλαγών που επέφεραν οι κυβερνώντες είναι να μετατρέψουν το όριο της κινητής και της ακίνητης περιουσίας στις τιμές του 2013.

Την ίδια ώρα αρνήθηκαν όχι μόνο μια φορά να δώσουν στοιχεία στη Βουλή που να λένε για το πόσοι φοιτητές θα αποκλείονταν με αυτή την αλλαγή.

Κατήργησαν την ίδια ώρα το κριτήριο του κατά κεφαλήν εισοδήματος για τα φοιτητικά επιδόματα, ενώ αρνούνται να καταθέσουν κανονισμούς για τα κριτήρια που θα διέπουν τα φοιτητικά επιδόματα.

Εξάλλου χθες ο Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, έθεσε και μια σειρά από ερωτήματα για τη λειτουργία του Ανεξάρτητου Φορέα Στήριξης, ο οποίος λειτουργεί με πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας.

Γιατί αυτός ο Φορέας δεν λειτουργεί στο πλαίσιο της ευρύτερης φοιτητικής μέριμνας και ενταγμένος ακριβώς στα προγράμματα φοιτητικής χορηγίας και φοιτητικών επιδομάτων; Πόσο μάλλον, γιατί στηρίζεται κυρίως σε κρατικά κονδύλια;

Απ’ ό,τι φαίνεται όχι μόνο δεν επιτρέπεται στους νέους της Κύπρου να εργαστούν στον τόπο τους. Δεν θα τους επιτρέπεται ακόμη λίγο να σπουδάζουν, να μορφώνονται.

Με άλλα λόγια, με τις κυβερνητικές πολιτικές τούς δείχνουμε το δρόμο, για να ξενιτεύονται μια ώρα αρχύτερα.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy