Την μη εφαρμογή της οδηγίας μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής των ασφαλιστικών μεσολαβητών, ζητά από την έφορο ασφαλιστικών εταιριών η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Η έφορος εξέδωσε οδηγία με την οποία οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, οι γνωστοί μας ασφαλιστές δηλαδή, θα πρέπει εντός μιας εβδομάδας από την ημέρα που θα εισπράξουν τα ασφάλιστρα από τους ασφαλιζόμενους, να τα καταβάλλουν στις ασφαλιστικές εταιρείες. Με την οδηγία παρακάμπτονται οι μεσολαβητές για χάρη των ασφαλιστικών εταιρειών και τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν οι ασφαλιζόμενοι, θα καταλήγουν πρώτα στις ασφαλιστικές εταιρείες και μετά θα επιστρέφονται οι προμήθειες στους αντασφαλιστές. Τα μέλη του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, υποστηρίζουν πως η νέα οδηγία τους μετατρέπει σε εισπράκτορες των ασφαλιστικών εταιρειών και έρμαιο αυτών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης, είπε ότι θα έπρεπε η Έφορος να μελετήσει το ενδεχόμενο αναστολής ισχύος της οδηγίας μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα από το δικαστήριο. Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Βουλευτής Αντρέας Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται ώστε στον ασφαλιζόμενο να δίνεται η καλύτερη δυνατή τιμή, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, να μην υπάρχει κατάχρηση χρημάτων από τους μεσολαβητές και να μην υπάρχει κίνδυνος κλοπής του χαρτοφυλακίου του διαμεσολαβητή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η έκδοση της οδηγίας από την έφορο οδήγησε σε μαζικές προσφυγές στο δικαστήριο, προσθέτοντας ότι το κόμμα του διερωτάται γιατί η έφορος προχώρησε στην έκδοση χωρίς τη γνωμάτευση του Γ. Εισαγγελέα. Το ΑΚΕΛ επίσης, καλεί την έφορο να αποσύρει την οδηγία μέχρι την έκδοση της απόφασης του ανωτάτου, εκφράζοντας την ελπίδα να μην πληγούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές.

Υπενθυμίζεται ότι η έφορος Ασφαλιστικών εταιριών Βικτώρια Νατάρ απαξίωσε δύο φορές προηγουμένως την πρόσκληση της Επιτροπής για να παραστεί σε συνεδρία για συζήτηση του θέματος.

Γιώργος Δεληγιάννης