«Τοξική ουσία στα rapid test» – Θέμα που ηγέρθη ξανά με διαστρέβλωση επιστημονικών δεδομένων

Η συντεχνία ζητά «δέουσα, αντικειμενική, διαφανή και ανεξάρτητη διερεύνηση»

 

Την αναστολή της διενέργειας των rapid tests μέχρι την απόδειξη της ασφάλειάς τους, ζήτησε το Συμβούλιο Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητας μετά τον «εντοπισμό τοξικής ουσίας στις μπατονέτες που χρησιμοποιούνται για τα τεστ».


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜε επιστολή του, ο πρόεδρος της Συντεχνίας, Πρόδρομος Χριστοφή, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση ομάδας ιδιωτών και σχετικών δημοσιευμάτων στον Τύπο, μετά από εργαστηριακή ανάλυση, ότι σε μπατονέτες οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια rapid test και εξετάσεων PCR παιδιών και ενηλίκων σε δημόσια νοσηλευτήρια ανιχνεύθηκε η ύπαρξη οξειδίου του αιθυλενίου, σε επίπεδο συγκέντρωσης πολλαπλάσιο (36x) του ορίου ανίχνευσης της εφαρμοσθείσας μεθόδου.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests) και οι εργαστηριακές εξετάσεις (PCR tests) διενεργούνται μέσω της λήψης δείγματος, από τη μύτη, με τη χρήση μπατονέτας. Τονίζει ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι τοξική/επικίνδυνη (καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα, τοξική για την αναπαραγωγή) ακόμα και αν εισπνευσθεί, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, ενώ βάσει ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας που, αν και αφορά τα τρόφιμα, δεικνύει ότι ο χειρισμός προϊόντων που περιλαμβάνουν τη συγκεκριμένη ουσία πρέπει να γίνεται βάσει των αρχών της προφύλαξης και της πρόληψης.

Επισημαίνει δε ότι σημαντικό μέρος του πληθυσμού υποβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους συγκεκριμένους τύπους εξετάσεων.

«Ένεκα της σοβαρότητας του θέματος, αφού άπτεται της ασφάλειας και της υγείας χιλιάδων εργαζομένων και άλλων ευάλωτων και μη ομάδων του πληθυσμού», ο Σύνδεσμος ζητά τη «δέουσα, αντικειμενική, διαφανή και ανεξάρτητη διερεύνηση της ασφάλειας των υπό αναφορά εξετάσεων, τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από διαπιστευμένα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα». Ζητά επίσης την «αναστολή της διενέργειας των πιο πάνω εξετάσεων μέχρι την απόδειξη της ασφάλειας αυτών».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο επιχείρημα ηγέρθη και πριν από κάποιους μήνες, κυρίως στο εξωτερικό, ωστόσο φαίνεται ότι ο ισχυρισμός προέκυψε λόγω διαστρέβλωσης επιστημονικών δεδομένων. Όπως επεσήμανε σχετικά η σελίδα «Ελληνικά Hoaxes», η πρώτη πιστοποιημένη προσπάθεια κατάρριψης αναληθών δημοσιευμάτων στο internet, το οξείδιο του αιθυλενίου χρησιμοποιείται ώστε να αποστειρωθούν τα τεστ και να προστατευτεί η υγεία των χρηστών τους, ενώ έπειτα η ουσία αφαιρείται, με αυστηρούς ελέγχους να εξασφαλίζουν ότι τυχόν υπολείμματα βρίσκονται αρκετά κάτω από τα όρια ασφαλούς έκθεσης.

 

Θέμα που ηγέρθη ξανά

Το συγκεκριμένο επιχείρημα ηγέρθη και πριν από κάποιους μήνες, ωστόσο φαίνεται ο ισχυρισμός να προέκυψε λόγω διαστρέβλωσης επιστημονικών δεδομένων, καθώς το οξείδιο του αιθυλενίου χρησιμοποιείται ώστε να αποστειρωθούν τα τεστ και να προστατευτεί η υγεία των χρηστών τους, ενώ έπειτα η ουσία αφαιρείται, με αυστηρούς ελέγχους να εξασφαλίζουν ότι τυχόν υπολείμματα βρίσκονται αρκετά κάτω από τα όρια ασφαλούς έκθεσης.

 

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.