ΤΟΞΟΤΗΣ

Έλα στο Google News

Περιμένουν τον από μηχανής Θεό;

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί τα πάντα έχουν νεκρώσει γύρω από τις συνομιλίες παρά το γεγονός ότι καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε -σε επανάληψη- τα (ίδια) επιχειρήματα της κάθε πλευράς.

Καλό είναι να επαναλαμβάνεις τα επιχειρήματά σου, αλλά ακόμα καλύτερο θα ήταν αν προχωρούσαμε με τη διόρθωση του –κατά γενική παραδοχή της ηγεσίας- λάθους της Βουλής.

Σε διαφορετική περίπτωση θα παραμείνουμε στο ίδιο έργο θεατές και στα ίδια ρεφρέν των πρωταγωνιστών που δεν εξυπηρετούν τα γνήσια συμφέροντα του κόσμου και της Κύπρου. Ποιον περιμένουμε να διορθώσει τα πράγματα; Τον από μηχανής Θεό;

Και ποιον συμφέρει η παρατεταμένη εκκρεμότητα του αδιεξόδου; Όταν μάλιστα σκεφτεί κάποιος ότι όλα τούτα έγιναν για ασήμαντη αφορμή, τότε είναι που κυριαρχεί η απελπισία ως προς το μέλλον των συνομιλιών.

Τα μεγάλα λόγια για τις «ασπίδες προστασίας»

Έχω την άποψη ότι πρέπει να προσέχουμε τα λόγια μας όταν μιλάμε για περιπτώσεις όπου ξένα συμφέροντα αποτελούν «ασπίδα προστασίας» της Κυπριακής Δημοκρατίας από απειλές στην ΑΟΖ της.

Η πρόσφατη κάθετη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στο γεγονός ότι ενδεχόμενη συνεργασία μας με την αμερικανική εταιρεία-γίγαντα Exxon Mobil θα αποτελέσει αυτομάτως «ασπίδα προστασίας» της ΑΟΖ και της ΚΔ από τουρκικές απειλές, θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο προσεκτική.

Μακάρι να αποδειχθεί ότι οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας θα είναι πράγματι ασπίδες, αλλά αυτό μένει να το δούμε στην πράξη.

Όπως, εξάλλου, πρέπει να δούμε στην πράξη πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία. Διότι, αν οι συνομιλίες επαναρχίσουν και ευοδωθούν, τότε παύει να ισχύουν οι θεωρίες περί «ασπίδων». Συνεπώς εδώ πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή μας και όχι σε θεωρητικές διακηρύξεις περί «ασπίδων».

Οι «Θύρες» και η νομοθετική ρύθμιση

Αυτή η ιστορία με τις «Θύρες» που δημιουργούν οπαδοί των ομάδων και συμπεριφέρονται ενίοτε σαν ανεύθυνη αληταρία (και μάλιστα με γλώσσα πεζοδρομίου) πρέπει να λήξει μια και καλή.

Δικαίωμα των όποιων οπαδών να οργανώνονται, αλλά δεν είναι καθόλου δικαίωμά τους να ενεργούν σαν ελεύθεροι σκοπευτές, επειδή δεν υπάρχει νομοθεσία που να ελέγχει τους συνδέσμους.

Θέλεις, κύριε, να κάνεις του κεφαλιού σου και να διακόπτεις αγώνες επειδή έτσι σου κάπνισε; Να υποστείς τις συνέπειες των πράξεών σου!

Όχι να κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία και την ατιμωρησία και να φορτώνεις το σωματείο σου με πρόστιμα και να το αφήνεις στο έλεος του αντιπάλου επειδή έτσι νομίζεις ότι… βοηθάς την υπόθεσή σου. Κάντε συνδέσμους αλλά με διαφάνεια.

Να γνωρίζει ο κόσμος ποιοι είστε και τι πρεσβεύετε. Να ξέρετε ότι υπάρχουν νόμοι που θα σας καθιστούν υπεύθυνους για τις όποιες οικονομικές ζημιές προκαλείτε στα γήπεδα και στην ομάδα σας.

Αυτό πρέπει να πράξει η πολιτεία για να βάλει τάξη στον κυκεώνα της ανευθυνότητας και ατιμωρησίας. Και τότε, όποιοι είστε μάγκες, να βγείτε ανοικτά στον κόσμο και επωνύμως να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Μπορείτε;

Πάλι «σφάζουν» τους ντόπιους τουρίστες

Πόσες φορές γράψαμε από τη στήλη αυτή για τις υπερβολικές τιμές που χρεώνουν τους ντόπιους τουρίστες τα ξενοδοχεία μας; Άπειρες φορές.

Κι όμως φέτος, αφού μπήκαμε στις διάφορες ιστοσελίδες μέσω των οποίων κάνεις προκρατήσεις για το καλοκαίρι, ανακαλύψαμε ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Επειδή οι ξενοδόχοι μας μυρίστηκαν ψόφιο –που λέει ο λόγος- δηλαδή αυξημένο τουρισμό από το εξωτερικό, έχουν βάλει εξωφρενικές τιμές για τους ντόπιους τουρίστες που θα ήθελαν να κλείσουν ξενοδοχεία, έστω για λίγες μέρες, το καλοκαίρι.

Το «σφάξιμο» συνεχίζεται και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός παράγοντα της βιομηχανίας του τουρισμού. Είναι σαν να μας λένε «πηγαίνετε στο εξωτερικό για διακοπές, θα σας έρθει φθηνότερα».

Αν αυτό θέλουν, αυτό θα πράξουμε. Μόνο αν έρθουν χαλεποί καιροί, να μην μας ξαναμιλήσουν για τα… καλά του κυπριακού τουρισμού. Δεν μασάμε πια.

Το sms της ημέρας

Τόσος σαματάς για τις συνομιλίες και δεν μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος; Τι συμβαίνει; Τον απορρόφησαν οι μπίζνες;

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.