ΤΟΞΟΤΗΣ

«Αυτά θέλω, τώρα τα θέλω»…

Δυστυχώς δεν μαθαίνουμε από τα διαχρονικά λάθη μας στη διαχείριση του Κυπριακού. Από την εποχή της αποικιοκρατίας μέχρι και σήμερα το δόγμα «αυτά θέλω, τώρα τα θέλω», εξακολουθεί να κυριαρχεί στα μυαλά των… άμυαλων αιθεροβαμόνων στην πλευρά μας.

Οταν ακούει κανείς πολιτικούς να περιφέρονται από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο και από τηλεόραση σε τηλεόραση και να εκφράζουν ακραίες και απόλυτες θέσεις, διερωτάσαι αν ζουν στην Κύπρο ή στον Αρη.

Το κακό είναι πως στο παρελθόν, κάθε φορά που απορρίπταμε συμβιβαστικές ή και γεφυροποιούς λύσεις, κατρακυλούσαμε την υπόθεσή μας ένα βήμα πιο κάτω. Φτάσαμε έτσι στο πραξικόπημα και την εισβολή – κατοχή και σήμερα, 42 χρόνια μετά, αντί να υποστηρίξουμε όλοι τις προσπάθειες για μια συμβιβαστική και αμοιβαία αποδεκτή λύση, οι άμυαλοι απορριπτικοί συνεχίζουν τον ίδιο αμανέ με το δόγμα του «αυτά θέλω, τώρα τα θέλω». Η μόνη διαφορά είναι τώρα πια φτάσαμε στο «αμήν».

Με προγράμματα οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΑΚΕΛ

Μόλις την περασμένη Κυριακή γράφαμε για την ανάγκη οι υποψήφιοι δήμαρχοι να βγουν και να πουν στους δημότες ποια είναι τα σχέδιά τους και τα προγράμματά τους αν εκλεγούν. Με ικανοποίηση παρατηρούμε ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΑΚΕΛ ανταποκρίνονται σ΄ αυτό το αίτημα και πληροφορούν τον κόσμο λεπτομερώς τι θα πράξουν αν εκλεγούν. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση στο θέμα των δημοτικών εκλογών και ευελπιστούμε ότι όλοι θα πράξουν κάτι ανάλογο.

Δεν νοείται να πάμε για εκλογές, έστω τοπικού χαρακτήρα, και να μην ξέρουμε τι πρεσβεύει και τι προγραμματίζει ο κάθε υποψήφιος. Αστε που ο κίνδυνος της αποχής μεγαλώνει, όσο οι μελλοντικοί δημοτικοί άρχοντες δεν έρχονται σε επαφή με τους δημότες, ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Αυτό πρέπει να κάνουν αν θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και να του ανάψουν τη φλόγα του ενδιαφέροντος.

Μα ούτε ένας ευαίσθητος άνθρωπος;

Είναι απίστευτα τα όσα εξιστορεί στο βιβλίο του ο αείμνηστος Κώστας Παπακώστας σχετικά με την αντιμετώπιση που είχε από τις αρχές (αχ, αυτές οι περίφημες αλλά συνήθως απρόσωπες αρχές!) όταν βρισκόταν υπό θεραπεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τα διαβάζεις και δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πόση δύναμη έχει η βλακεία έναντι της κοινής λογικής και η τυπολατρία έναντι της ουσίας. Ο άνθρωπος τι ζητούσε; Να κάνει περιπάτους στο προαύλιο του νοσοκομείου (καθ΄ υπόδειξιν μάλιστα των γιατρών του), ώστε να βελτιωθεί, όσο ήταν δυνατό, η υγεία του.

Δεν ζητούσε τον ουρανό με τ’ άστρα. Κι όμως οι αρχές τού απέρριπταν το αίτημα κάθε φορά που υποβαλλόταν. Και καλά, δεν βρέθηκε ούτε ένας, μα ένας άνθρωπος να ενεργήσει με βάση την κοινή λογική; Ούτε ο αρμόδιος Υπουργός, ούτε η διεύθυνση των φυλακών, ούτε ακόμα το Προεδρικό; Τόση αναισθησία πια πλάκωσε σ΄αυτόν τον δύσμοιρο τόπο; Τόση απανθρωπιά;

Οργισμένοι οι πολίτες με το ΣΑΛ

Η επιμονή μου να δώσει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ) στοιχεία γύρω από τις χρεώσεις, το κόστος, την περίοδο αποπληρωμής του χαρατσιού και άλλα συναφή, φαίνεται ότι δεν περνά απαρατήρητη από πολλούς πολίτες που απαιτούν πλέον εξηγήσεις. Βεβαίως, φωνή βοώντος εν τη ερήμω, αφού οι όποιοι «υπεύθυνοι» του ΣΑΛ (και κυρίως ο Δήμος Λευκωσίας) παίζουν πελλόν, κοροϊδεύοντας όλους εμάς που πληρώνουμε αγόγγυστα το χαράτσι. Είναι καιρός κάποιοι επιτέλους να ενδιαφερθούν και να ανακινήσουν το θέμα, αναγκάζοντας αυτούς που μας περιφρονούν να λογοδοτήσουν.

Οι βουλευτές μας πρέπει να καλέσουν τους διοικούντες το ΣΑΛ να δώσουν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα και να απαντηθούν τα ερωτήματα. Μπορούν να το κάνουν ή μήπως το μόνο που ενδιαφέρει είναι το… εθνικό μας θέμα;

  • Το sms της ημέρας

Κυρία Κουρσουμπά, γιατί δεν εισηγείσθε να διδάσκονται και τα νήπια την Εθνική Ηθική και Θρησκευτική Διαπαιδαγώγηση, όπως θέλει ο Αρχιεπίσκοπος;

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.