Του μικρού γυμνασιάρχη τού φταίνε οι τρίχες

Του Παναγιώτη Πενταλιώτη

Του έφταιγαν οι τρίχες φέτος, του έφταιγαν οι τρίχες και πέρσι του γυμνασιάρχη στη Λάρνακα, ο οποίος έκανε τα κουμάντα του και φέτος για να (ξανα)γίνει διάσημος κατά την τελετή αποφοίτησης του σχολείου του στη Λάρνακα.

Φέτος αφορμή για να μας υπενθυμίσει την ύπαρξη και τέτοιων ανθρώπων ήταν ένα παιδί από τη Συρία που το κούρεμά του δεν θεωρήθηκε ευπρεπές από τον κ. γυμνασιάρχη. Αλήθεια, ποιος μπορεί να έχει αντικειμενική άποψη για το τι είναι ευπρεπές και τι όχι; Από την αφορμή του κουρέματος, κρατήστε την πληροφορία ότι το παιδί είναι μετανάστης.

Ο συγκεκριμένος διευθυντής έχει προϊστορία με τις «τρίχες» ή, για να ακριβολογούμε, με τα παιδιά που έχουν μεταναστευτική βιογραφία. Είναι ο ίδιος που πέρσι δεν είχε αφήσει μαθήτρια από την Κένυα να παρευρεθεί στην τελετή αποφοίτησης του σχολείου, γιατί τα μαλλιά της ήταν πλεξούδες!

Ευτυχώς φέτος η ανοχή των γονέων με τον συγκεκριμένο διευθυντή εξαντλήθηκε. Ως αποτέλεσμα, η τελετή αποφοίτησης κατέληξε σε εξέγερση των γονέων, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η τελετή. Παραμένει, βέβαια, η (εύλογη) απορία αν ο διευθυντής περνά μια δεύτερη φάση εφηβείας και αντιδραστικότητας μέσα στο ίδιο του το σχολείο.

Για τον συγκεκριμένο διευθυντή υπάρχουν γραπτές καταγγελίες από αρκετούς. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο. Εξ όσων διαβάζω, σε διάφορες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ο συγκεκριμένος διευθυντής θα έπρεπε να κάνει καριέρα ως κουρέας όχι ως παιδαγωγός. Γιατί παιδαγωγός δεν είναι η κινητή εγκυκλοπαίδεια που θα μάθει στους μαθητές ένα ποίημα, μια μαθηματική πράξη ή τα φυσικά φαινόμενα. Είναι ο άνθρωπος που διαμορφώνει τους αυριανούς πολίτες της χώρας, έχει μπροστά του παιδιά τα οποία πρέπει να μάθει πρώτα απ’ όλα να σκέφτονται.

Καριέρα ως κουρέας σίγουρα, γιατί, σε άλλη καταγγελία που διαβάζω, είχε κάνει παρατήρηση σε μαθήτρια για τα κόκκινα μαλλιά της. Και όχι, δεν ήταν βαμμένα. Ήταν το φυσικό χρώμα των μαλλιών της! «Αυτό το χρώμα δεν είναι χρώμα του σχολείου». Απορία, τι είναι μαλλί σε χρώμα σχολείου; Να μας απαντήσει ο διευθυντής.

Ενός άλλου μαθητή τού είχε «κολλήσει» από τον Σεπτέμβριο σε κάθε κούρεμά του. Απ’ ό,τι διαβάζω, του επέβαλλε και από μια μέρα αποβολή όποτε τον έβλεπε κουρεμένο. Πάντως είναι ευκαιρία να κάνει στροφή από το διευθυντιλίκκι και να υποβάλει αίτηση για κριτής στο GNTM -δεδομένης και της αποχώρησης των κριτών από το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι. Αν δεν μπορεί full time, έκτακτα να αποβάλλει κάθε Κυριακή στα Live.

Πάντως, ο διευθυντής είχε πάει προετοιμασμένος στη φετινή τελετή αποφοίτησης. Επιστράτευσε ιδιωτική φρουρά ασφαλείας. Προνοητικότητα λέγεται, αφού ήξερε ότι οι αποφάσεις του θα προκαλούσαν αντιδράσεις. Αυτό μπορούμε να το προσθέσουμε στα… θετικά του.

Το Υπουργείο Παιδείας, πάντως, που ασπάζεται ελαμίτικες «ανησυχίες» έδωσε εξ όσων φαίνεται πλήρη κάλυψη στον διευθυντή, αφού αναφέρθηκε ότι έπρεπε «οι μαθητές να έχουν κανονικό μαλλί». Τώρα τι είναι κανονικό μαλλί, ένας Θεός (τους) ξέρει. Με τη «συζήτηση να παραπέμπεται στο Συμβούλιο Μέσης Εκπαίδευσης».

Αν είναι κάτι που μένει μέσα από αυτή την ιστορία, είναι ότι του «μικρού γυμνασιάρχη» τού φταίνε οι τρίχες.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.